Loučení na nejvyšším vrcholu pro eXtatus. Česko zná své mistry v počítačových a mobilních hrách pro rok 2019

Čeští hráči videoher znají své krále. Největší esportové události Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách a Samsung Mistrovství ČR v mobilních hrách korunovaly vítěze v rekordních osmi titulech. Z triumfu se ve hrách Counter-Strike: Global Offensive i PUBG raduje tým eXtatus, čímž dopsal jeden krásný příběh. Tým eXtatus již před turnajem oznámil ukončení své činnosti, a tak svůj příběh dokončil na vrcholu. Ve finále League of Legends dokázal zvítězit favorit tohoto turnaje – tým CZC.eSuba. Nejlepší strategické myšlení pak předvedl Jakub Šperk alias JJPasak, který ovládl finále Teamfight Tactics. Posledním titulem v rámci počítačových her byl Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, kde si se soupeři poradil tým Fadee Gaming. Nejúspěšnější karetní balíčky si ve hře Hearthstone zvolil Oldřich „Faeli“ Mahdal a bitevní pole hry Clash Royale opanoval Thai Dang Xuan známý jako bRoCk. Mistry České republiky se premiérově ve hře Fortnite stala dvojice DomboX a DavboX z týmu iNvolute.

Devátý ročník Vodafone Mistrovství České republiky v počítačových hrách a čtvrtý ročník Samsung Mistrovství České republiky je úspěšně za námi. Turnaje, které probíhaly v rámci festivalu tance a zábavy Life! přinesly několik zajímavých výsledků a na rok určili mistry esportu České republiky.

„Jsem rád, že jsme v Brně opět mohli sledovat souboje špičkových hráčů. Nicméně mistrovství není jen o tomto výjimečném víkendu. Do kvalifikačních turnajů se nám přes celý rok přihlásily desítky tisíc hráčů a já jsem rád, že jejich zájem je obrovský. A to i ze strany diváků, kterých dorazilo přímo na místo přes 52 000. Další pak sledovali soupeření hráčů i prostřednictvím Twitch kanálů a HbbTV stanice Prima COOL, kde jsme od čtvrtka do neděle zaznamenali přes 500 000 zhlédnutí. Velký dík ale samozřejmě patří také partnerům, bez kterých bychom nedokázali udržet vysokou úroveň akce. Věřím, že tomu bude tak i nadále a v roce 2020, kdy nás čeká jubilejní desátý ročník v počítačových hrách a pátý ročník v mobilních hrách, bude ještě lepší a větší,“ říká Lukáš Pleskot, výkonný ředitel agentury PLAYzone, která mistrovství organizuje.

Counter-Strike ovládl tým eXtatus

Vrcholem letošního Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách bylo finále hry Counter-Strike: Global Offensive, kde se ve finále utkaly týmy eXtatus a ECLOT.LYNX. První jmenovaný dokázal potěšit své fanoušky, kteří skandovali jejich jméno přes celý pavilon B Brněnského výstaviště, a v posledním zápase mistrovství zdolat své soupeře 2:0 na zápasy. Bronz nakonec bere tým Trust.Universe, který ve třech zápasech porazil hráče Brute.GG. Do historie se ale dokázala zapsat i semifinálová série mezi eXtatus a Trust.Universe. První zápas totiž nabídl obrovskou bitvu, kterou rozhodlo až čtvrté prodloužení. V ní lépe pozornost udrželi právě budoucí šampioni. Pro eXtatus to byl druhý titul na turnaji a jejich pohádka tak má zlatý konec, čemuž vděčí sestavě Desty, Luko, WEAMO, Fraged, Pechyn a Forji.

  1. místo: eXtatus – 70 000 Kč
  2. místo: ECLOT.LYNX – 30 000 Kč
  3. místo: Trust.Universe – 15 000 Kč
  4. místo: Brute.GG – 5000 Kč

I z PUBG putuje titul k eXtatus

Svoji spanilou jízdu začal tým eXtatus během nedělního odpoledne ve hře PUBG, kde v šestnácti kolech dokázal nasbírat 148 bodů, a se sedmibodovým náskokem si tak vzít první pohár, který se na hlavní stage rozdával. Za sebou tak nechali hráči eXtatus patnáct týmů, jejichž hráči se do finálové fáze probojovali. Přitom paradoxně to byli právě noví králové, kteří v první kole vypadli hned jako první. Nicméně přesto se dokázali postupně prokousávat průběžným bodováním. Od třináctého kola se usadili nejvýše, a již před sebe nikoho nepustili. Pro pohár si tak přišli Redgie, Hawki, Double a Kejdoran. Stříbro si z Brna odnáší tým Full Focus Fast Win, jehož reprezentanti měli nejpřesnější mušku ze všech, a díky 96 killům dokázali skončit v cíli těsně pod vrcholem. Na posledním stupínku vítězů pak stejně jako v Counter-Strike končí Trust.Universe.

  1. místo: eXtatus – 40 000 Kč
  2. místo: Full Focus Fast Win – 26 000 Kč
  3. místo: Trust.Universe – 16 000 Kč
  4. místo: CZC.eSuba – 12 000 Kč
  5. místo: Online Vision Gaming – 6000 Kč

Mistrem League of Legends se stává CZC.eSuba

Ve hře League of Legends potvrdila roli favorita organizace CZC.eSuba. Kromě základních skupin, kde ztratila jedinou mapu, si formu přinesla i do vyřazovací částí. V semifinále dominovala proti týmu Brute.GG a výsledkem 3:1 proti týmu Srdce nehasnou ovládla také finále celého turnaje, který pro fanoušky připravil partner Gillette. Bronzové medaile si na krk nakonec pověsili zástupci Brute.GG. Ti tak oplatili týmu Vikingekrig Esports porážku 2:1 ze základních skupin. Pro Brute.GG to může být alespoň menší útěcha po nevydařeném semifinále Counter-Strike.

  1. místo: CZC.eSuba– 35 000 Kč
  2. místo: Srdce nehasnou – 15 000 Kč
  3. místo: Brute.GG – 10 000 Kč
  4. místo: Vikingekrig Esports – 5000 Kč

V Teamfight Tactics zvítězil JJPasak

Mistrovství ČR v Teamfight Tactics, které proběhlo pod patronátem společností AMD a XPG, nejlépe zvládl reprezentant nejstaršího českého esportové týmu NecroRaisers, JJPasak. Ten nejprve vyhrál i přes mírně nejistý začátek skupinu B a podobný průběh měla i finálová kola. Poté, co si v první hře zřejmě trošku otestoval své protivníky a zůstal ve druhé polovině startovního pole, v těch následujících se mu pokaždé podařilo skončit nejhůře druhý. Díky těmto stabilním výkonům si tak v součtu odnesl nejvíce bodů a s nimi i titul mistra České republiky.

  1. místo: JJPasak – 14 000 Kč
  2. místo: GarO – 8000 Kč
  3. místo: cryptoo71 – 5000 Kč
  4. místo: Acnev – 3000 Kč

V Rainbow Six slaví tým Fadee Gaming

Na mistrovství se předvedly také čtyři nejlepší týmy ve hře Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege, kterou si pod svá křídla vzala společnost Dell. Nejlepší komunikaci a týmovou koordinaci předvedli zástupci Fadee Gaming, kteří zvítězili metodou start-cíl. Kromě prvního místa ve skupině zvládli i následné play-off, i když to pro ně rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. V těsném finále nakonec museli absolvovat maximální možný počet zápasu a výsledkem 3:2 odsunuli na druhou příčku své rivaly z Lan Party Hotel. Finanční odměnu si odnesl ještě tým Cyber Gaming.

  1. místo: Fadee Gaming – 20 000 Kč
  2. místo: Lan Party Hotel – 10 000 Kč
  3. místo: Cyber Gaming – 5000 Kč

Fortnite patřilo bratrské dvojici iNvolute

Ve hře Fortnite se ukázalo, že když rodina drží pospolu, může to dotáhnout daleko. Dokonce až na příčky nejvyšší. V souboji dvojic to předvedlo bratské duo hrající pod přezdívkami DavboX a DoomboX za tým iNvolute. Určitě o nich ještě v budoucnu hodně uslyšíme, už jen proto, že prvnímu jmenovanému je teprve devět let. Celou svoji kariéru tak má před sebou, a jak ji nejlépe začít než titulem mistra České republiky? S druhým místem se tak museli spokojit hráči eYanzee. Na hodnocená místa ještě dosáhly týmy Legends are back a ZEDNÍCI.

  1. místo: iNvolute – 20 000 Kč
  2. místo: eYanzee – 10 000 Kč

3.–4. místo: Legends are back – 4000 Kč

3.–4. místo: ZEDNÍCI – 4000 Kč

Finále Hearthstone zvládl s přehledem Faeli

Karetní hra Hearthstone tradičně patří k hlavním pilířům mistrovství již od svého vydání v roce 2014. A ani letos nemohla v programu chybět. Ze skupin, které se hrály formou vyřazovacího pavouka, nakonec do semifinále postoupili hráči Faeli, Valdaboy, BlizzconJan a ČiliJalapeňo. Své zápasy o postup do posledního souboje lépe zvládli první dva jmenovaní, kteří zároveň reprezentují barvy organizace Team Moops. Ve finále nemuseli diváci čekat na nového šampiona dlouho. Poměrně jednoznačným výsledkem 3:0 se jím stal Oldřich „Faeli“ Mahdal.

  1. místo: Faeli – 30 000 Kč
  2. místo: Valdaboy – 10 000 Kč

3.–4. místo: BlizzconJan – 5000 Kč

3.–4. místo: ČiliJalapeňo – 5000 Kč

Titulem mistra ČR v Clash Royale se již podruhé pyšní bRoCk

Již po základních skupinách bylo rozhodnuto o tom, že Mára Škvára svůj titul neobhájí. Ve vzduchu tak visela otázka, zda se na příčce nejvyšší dočkáme nové tváře, nebo se po roční pauze vrátí na trůn Thai Dang Xuan, který vystupuje pod přezdívkou bRoCk. Ten si nakonec pro titul opravdu došel, když ve čtvrtfinále vyřadil svého spoluhráče z týmu zetko, Paradoxe, v semifinále si dále poradil s Petrbossem 3:1 a stejným poměrem ukončil i naděje hráče PaTo©stark. Vůbec poprvé se tak jednomu hráči podařilo zvítězit ve hře Clash Royale na Mistrovství České republiky podruhé. 

  1. místo: bRoCk – 18 000 Kč
  2. místo: PaTo©stark – 7000 Kč

3.–4. místo: Dragonder – 2500 Kč

3.–4. místo: Petrboss – 2000 Kč

Do síně slávy byl uveden Herdyn

Síň slávy byla během slavnostního ceremoniálu rozšířena o dalšího člena. Stal se jím Pavel Mikeš známý pod přezdívkou Herdyn. Ten doplní dnes již legendárního hráče Counter-Strike a komentátora Ivana „Dev1“ Lazarova, mistra světa ve hře TrackMania, Erika „hakkiJunior“ Leštěcha a populárního streamera Petra „CzechCloud“ Žaluda. Své místo si Herdyn právem zaslouží, neboť patří k nejvýraznějším osobnostem českého esportu. Kromě dvou titulů mistra České republiky ve hře League of Legends si také připsal úspěch na mezinárodní scéně, když dokázal v roce 2013 s týmem eSuba vyhrát i prestižní turnaj v Dánsku. Dnes patří k předním českým streamerům. Vyhlášení síně slávy proběhlo ve spolupráci se společností NVIDIA.

Partneři turnaje Vodafone MČR v počítačových hrách

Turnaj podpořila celá řada významných partnerů, díky kterým se mohla akce uskutečnit. Strategickým partnerem se pro tento rok stal operátor Vodafone, generálními partnery pak byli výrobce počítačů HAL3000, sázková kancelář Fortuna, automobilka Hyundai, e-shop Alza.cz a energetické nápoje Semtex. Hlavními partnery soutěže byli výrobce hardware AORUS, výrobci periferií E-BLUE a MARVO, výrobce disků WD_BLACK, výrobce monitorů AOC a výrobce notebooků Predator. 

Partneři turnaje Samsung MČR v mobilních hrách

I turnaj v mobilních hrách měl své důležité partnery, kteří se zasloužili o letošní ročník. Strategickým partnerem se pro tento rok stal největší světový výrobce mobilních telefonů Samsung. Generálním partnerem byl prodejce elektroniky Datart a hlavním partnerem se stal výrobce síťových prvků TP-LINK.

O PLAYzone

Agentura PLAYzone se zaměřuje na pořádání herních eventů, online marketing v herní komunitě, profesionální živé přenosy z herních i neherních akcí a také každoroční pořádaní Mistrovství České republiky v počítačových hrách a Vodafone Mistrovství České republiky v mobilních hrách, která jsou považována za vrcholné esportové akce roku. Velkou aktivitou je také portál PLAYzone.cz, jenž je nejnavštěvovanějším herním portálem na českém internetu a jehož náplní je každodenní pořádání turnajů a zpravodajství z domácího i zahraničního světa progamingu, společně s celou řadou komunitních aktivit. V roce 2019 se PLAYzone strategicky spojila se stanicí Prima COOL. Cílem tohoto spojení je rozvoj esportu a dále pak zatraktivnění televizního a online vysílání na Prima COOL.

O Vodafone MČR v počítačových hrách a Samsung MČR v mobilních hrách

Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách a Samsung Mistrovství ČR v mobilních hrách jsou vrcholné akce profesionálního a poloprofesionálního hraní (progamingu) České i Slovenské republiky. Turnaj s dlouholetou tradicí byl obnoven po tříleté pauze v roce 2011 společností PLAYzone, která se stala jeho novým pořadatelem. Více informací naleznete na oficiálních webových stránkách: https://www.mcrpc.cz/ a https://www.mcrmobil.cz/. 

O festivalu Life!

Festival sportu, tance a zábavy Life! patří mezi největší zábavné akce v ČR, v roce 2019 proběhl od 8. do 11. listopadu. Program festivalu je členěn do sekcí SPORT Life!, BIKE Life!, DANCE Life!, IN-JOY Life! a DATART Life!. Tradiční součástí je sobotní pokus o překonání tanečního rekordu, celkově je festival zaměřen na propagaci sportu, zdravého životního stylu a aktivní zábavy. Life! navštěvuje přes 50 tisíc návštěvníků.