Pozor na podvodné inzeráty lákající na přivýdělek z domova

Praha, 13. listopadu 2019 – Kdo by si nechtěl přivydělat pár stovek či tisíců ke klasické výplatě. Navíc z pohodlí domova, což nabízejí i některé inzeráty. Ne vždy se však jedná o seriózní pracovní nabídku. Za inzercí nabízející práci z domova se mohou schovávat podvodníci, kterým důvěřiví lidé pošlou peníze a poté nedostanou, co jim bylo slíbeno. Jaké jsou hlavní znaky, podle kterých poznáte, že se jedná o podvod?

Zpočátku to vypadá jednoduše a důvěryhodně. Vaší pracovní činností z domova bude plnění obálek reklamními či jinými propagačními materiály, které následně pošlete zpět na poskytnutou adresu. Za každou správně naplněnou obálku poté můžete očekávat zaslouženou výplatu. 

Zpozornět byste ale měli v případě, kdy po vás firma žádá peníze předem, aby vám mohla takové obálky poslat. To samé vás může potkat, když odpovíte na inzerát nabízející kompletaci kancelářských potřeb nebo reklamních předmětů. Pokud se jako první věc od svého nového zaměstnavatele dozvíte číslo jeho účtu, kam máte poslat peníze za zboží, které vám údajně bude záhy zasláno, dejte si pozor. 

„Buďte ostražití vždy, když po vás někdo požaduje počáteční investici ještě předtím, než získáte odměnu za odvedenou práci,“ radí ředitel pracovního portálu JenPráce.cz Radovan Hypš. Během své dlouholeté praxe sleduje různě rafinované nástrahy podvodníků, kteří se snaží prostřednictvím inzerátů nabízejících snadný zisk vylákat z důvěřivých lidí peníze. 


Zásadní je tedy nikdy neposílat peníze předem a pečlivě si přečíst obchodní podmínky, aby vám firma nezprostředkovala jinou práci, než slibuje v inzerátu.

Podle Radovana Hypše vypadají podvodné inzeráty zpočátku seriózně. Realita je v mnoha případech bohužel opačná. A co mají tyto lživé nabídky společného? Objevují se v drtivé většině na portálech s inzercí zdarma. 

Díky platbě za inzerát je totiž podvodník snáze dohledatelný. „Pokud má pracovní portál inzerci zpoplatněnou, s podvodnými nabídkami se zpravidla nesetkáte,“ popisuje své zkušenosti Hypš. „V začátcích projektu JenPráce.cz zkoušeli podvodníci umístit své nabídky i k nám. Inzeráty ale vždy kontrolujeme, takže se uživatelům zobrazovat nezačaly. Neumožnujeme ani placení za inzerci přes anonymní platební metody, tudíž jsme se s podvodnou nabídkou už delší dobu nesetkali, “ odhaluje Radovan Hypš recept na boj s podvodníky. 


A zároveň si všímá podstatného detailu ohledně výše sumy, již si chtějí podvodníci nechat poslat. Jedná se většinou jen o stokoruny, případně menší tisíce. „Podvodníci totiž dobře vědí, že hranice trestního činu, a tedy i mnohem důraznější a rychlejší reakce státních institucí, je stanovena až na pět tisíc korun. Dobře si tedy promyslete, zda chcete předem poslat někomu neznámému takovéto částky. Vymoci je zpátky totiž může být velmi namáhavé,“ varuje závěrem.

Patero zásad, jak nenaletět na podvodný inzerovaný přivýdělek

Při odpovídání na přivýdělek z pohodlí vašeho domova proto raději dodržujte tyto zásady:

  1. Nikdy neposílejte nikomu peníze předem.
  2. Čtěte si pečlivě obchodní podmínky společnosti. Pokud v nich nacházíte nesrovnalosti, od spolupráce odstupte.
  3. Prověřte si zkušenosti s danou společností na internetu. Jejím vlastním stránkám ale nevěřte, hodnocení mohou být smyšlená.
  4. Volte raději jistotu menšího přivýdělku, zato u renomovaných agentur či jiných prověřených společností.
  5. Dávejte si pozor i na nepřiměřeně vysokou odměnu, na niž inzeráty lákají. Právě tento typ inzerce bývá často rizikový.  

Jakou prací a kolik si nejčastěji můžete přivydělat z domova?

  1. Vyplňování online dotazníků na webu – deseti – až stokoruny za dotazník, případně slevy stejné hodnoty.
  2. Telefonické dotazníky – stokoruny za dotazník.
  3. Pravidelné online dotazníky přes webkameru – až 1 000 Kč.
  4. Plnění obálek – zhruba 10 Kč za kus.
  5. Kompletace kancelářských potřeb a reklamních předmětů – 100–120 Kč/hod., dle šikovnosti i více. 
  6. Vedení kurzů či doučování – 120 Kč/hod. a více, záleží na odbornosti kurzu.