DevCom oslavuje 20 let v letectví.

DevCom s.r.o. slaví v letošním roce 20 let od svého založení a od svého prvního vstupu na český a mezinárodní trh. Společnost se zaměřuje především na vývoj a výrobu speciálních typů palubních přístrojů, zejména dnes již poměrně známé řady analogových a digitálních konvertorů LUN 1794 (L-410), jednotek zobrazujících avioniocká data LUN 1792, 1793, EMD displej 1795.1 (L-39 NG) 1795.2 EHSI displeje, SMFD displeje  a systémový monitoring leteckých motorů AS 10 HUMS včetně SW řešení a Cloudového frontendu.

Rozhovor s: Mgr. Petrem Bärtlem, vedoucím obchodu a marketingu společnosti DevCom s.r.o.

Který produkt z Vašeho portfolia je ve světovém měřítku nejúspěšnější?

Myslím si, že se jedná o již zmiňovanou řadu LUN 1794, která představuje jedno z nejmodernějších řešení v této oblasti. Tento přístroj je schopen konvertovat analogové signály na digitální datovou sběrnici a provádět konverze analogových vstupů i výstupů rychle, spolehlivě, jednoduše a to pouze v jednom zařízení. V průběhu let společnost DevCom využívá své odborné znalosti v oblasti modernizace letadel a vrtulníků, které tvoří osm samostatných verzí v aplikaci na ARINC 429, konverze analogových / digitálních a digitálních / analogových signálů. Tuto řadu vyrábíme včetně řídicího a monitorovacího SW již řadu let a jsme velmi hrdí na to, že si získala uznání a respekt po celém světě. Naše výrobky se v uplynulých dvou letech setkaly s výrazným nárůstem poptávky, což přináší pozitivní zpětnou vazbu a zároveň uznání kvality v renomované tradici českého leteckého průmyslu. Přejeme si, aby řada LUN 1794 létala po světě dalších 20 let.

Která letadla byla vybavena uvedenou řadou LUN 1794? Existují ještě jiné aplikace kromě  známého řešení pro vrtulník MIL MI-17?

Je to v podstatě aplikovatelné na většinu diskrétních signálů v  západní a ruské avionice, která je propojena se sběrnicí ARINC 429. Běžně se řešení aplikuje do těchto typů letadel: LET L-410, L-410UVP, série AERO L39, Jakovlev JAK40, Tupolev TU154, Dassault Aviation Falcon 50, Antonov An-24, An-26, An-28, MIG 21, MIG 29, McDonnell Douglas MD-11, Bell Helicopter, MIL MI-8, MI-17, MI-171 a MI-24.

Jak byste hodnotili spokojenost svých produktů a služeb u vašich zákazníků a partnerů?

Již řadu let spolupracujeme s českými i zahraničními partnery, mezi nimi AERO VODOCHODY, LOM PRAHA, ČLS, BELL HELICOPTER PRAGUE, GE AVIATION CZECH a v současné době jednáme o spolupráci na avionckých projektech v Německu, Belgii, UK, USA a Indii. V těchto vztazích působí DevCom jako stabilní partner ve formě prototypového developera HW a SW, výrobce, garanta poskytnutého řešení, které musí splňovat nejnáročnější požadavky a audity na kvalitu, dokumentaci a celosvětovou podporu servisových služeb.

Uvádíte v současné době na trh nějaký nový produkt, který  by našel své zákazníky po celém světě stejně jako řada LUN 1794?

Naše výzkumné a vývojové oddělení se již řadu let zabývá komplexnějšími řešením týkajícím se vzdálené diagnostiky a monitorování motorů u automobilů, letadel a vrtulníků. Výsledkem je relativně nový HW a SW nástroj, který využívá nejnovější IoT a Cloudové technologie. Říkáme tomu Health and Usage Monitoring System, který odkazuje na monitorovací činnosti využívající techniky shromažďování a analýzy dat, které pomáhají zajistit dostupnost, spolehlivost a bezpečnost motorů letadel a vrtulníků. Jedná se především o monitorování stavu motoru a dalších důležitých parametrů týkajících se letových údajů, událostí, překročení hodnot, vytíženosti, kalibrace a obecně celého systému. Kromě tohoto produktu máme široké portfolio produktů z automobilové diagnostiky, zejména produktovou řad TSPro a nově i diagnostiku na dálku OBD HEAD TS 02-110, výukové diagnostické panely pro školní laborotoře odborných škol, speciální monitorovací kamerové moduly napojené na sběrnici CAN BUS a širokou řadu komunikačních karet VME, VPX a ComactPCI® z vlastních řad a nebo od našich oficiálních partnerů společností AITECH a ACROMAG, které v ČR a SR oficiálně zastupujeme. Všechny naše přístroje budou k vidění na mezinárodní výstavě FARNBOROUGH IAS 2020 na stánku MP ČR nebo na výstavě AUTOMECHANIKA 2020 ve Frankfurtu.

 Mgr. Petr Bärtl

Poznámky pro editory

Společnost DevCom, s.r.o. byla založena v roce 1999 Ing. Lubošem Jelínkem a Ing. Radkem Jarošem, vstoupila na trh se záměrem vyvíjet a vyrábět přístroje pro odvětví automobilového průmyslu a pro letecké simulátory. Během několika let úspěšného působení na trhu se vedení společnosti rozhodlo diverzifikovat vývojové a výrobní kapacity a rozšířilo působení společnosti do dalších segmentů průmyslu.

Hlavní aktivity společnosti

Automobilová diassgnostika :

Komunikace – dlouholeté zkušenosti v oblasti komunikace prostřednictvím sběrnice CAN, a to včetně vyšších komunikačních protokolů ( ISO-TP, TP2.0, TP1.6, BAP, DDP atd.). Tyto zkušenosti dovolují pomocí elektronických modulů integrovat do  funkčního celku konkrétního typu automobilu i zařízení vyvinutá pro jiná vozidla.

Diagnostika  elektronických systémů vozidel –  společností vyvinutý a dodávaný diagnostický systém TSPro implementuje veškeré diagnostické protokoly využívané pro diagnostiku jako jsou UDS/ODX, KWP2000, KWP1281 i mnoho dalších.  Zařízení umožňuje provádět základní i vyšší diagnostické funkce.

Výrobky DevCom je vybaveno mnoho autoservisů, autodílen, firemních autoparků a Stanic technické kontroly a měření emisí nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Infotainment – vývoj elektroniky v oblasti vizuálních a akustických informačních a komunikačních systémů. Při tom se využívají jak prvky standardní výbavy automobilu (displej v přístrojích, displej rádia a navigačního systému, audiosystém…), tak i zařízení účelově vyvíjená či aplikujeme standardní komerční zařízení (PDA, mini PC…).

Testování diagnostických funkcí –  zkoušky diagnostiky a všeobecných diagnostických funkcí systémů vozidla 

Testování CAN transportních protokolů –  zkoušky CAN transportních protokolů řídicích jednotek automobilů.

Letecké palubní přístroje:

– vývoj a výroba mnoha typů palubních přístrojů, analogových a číslicových převodníků, 

multifunkčních displejů a dalších. Přístroje splňují náročné normy MIL-STD a RTCA/DO. 

– vybrané typy jsou schváleny pro použití v civilním letectví s certifikátem EASA. V současné době je vlastními kapacitami zajišťován vývoj a výroba palubních navigačních přístrojů, analogových a číslicových konvertorů, multifunkčních displejů, zobrazovačů avionických údajů a monitorovacích zařízení.

Letecké simulátory:

– kompletní dodávky civilních a vojenských simulátorů dle FAA a MIL-STD.

Průmyslové počítače a terminály:

 – vývoj a výroba modulů pro průmyslové počítače.

– moduly jsou plně kompatibilní se standardem VME a jsou dodávány s operačními systémy OS9, WindowsCE, Linux.Vizualizace je zajišťována standardními prostředky, jako OPC servery, SCADA HMI a další. Specifické požadavky jsou pak řešeny vizualizačními aplikacemi na míru.

Zakázkový vývoj a výroba:

– na základě speciálních požadavků zákazníka společnost vyvíjí malosériové nebo kusové aplikace pro různé druhy činností.

Mezi hlavní vývojové a dodavatelské činnosti patří

– Řízení průmyslových procesů

– Vizualizace, HMI

– Vývoj HW a SW pro jednočipové mikropocesory Mikrochip,

  procesory Motorola 68k a Power PC

– Návrh a aplikace hradlových plí Lattice ispLSI a MACH

– Návrh plošných spojů v systému ORCad, zajištění výroby

– Vývoj aplikací pro operační systémy Linux a Windows

– Prototypy i sériová výroba

web: https://www.devcom.cz/cs