Základem továrny budoucnosti jsou inteligentní docházkové systémy

S rozšiřováním technologií Internetu věcí se zásadně mění způsob, jakým firmy pracují s informacemi získanými z docházkových systémů

Praha, 7. ledna 2020 – Společnost S&T CZ, přední český systémový integrátor, představuje možnosti nasazení inteligentních docházkových systémů a technologií Internetu věcí v oblasti logistiky. 

Ve vysoce zabezpečených provozech je běžnou technologií autentizace na základě otisků prstů, identifikace tváří nebo unikátní kresby oční duhovky či jedinečné struktury krevního řečiště. „Stále častější je kombinace přístupové čipové karty pro vstup do firmy a evidenci docházky s biometrickým ověřováním v zónách s vyšší úrovní kontroly, jako jsou serverovny nebo třeba trezorové místnosti,“ říká Luděk Lamač, Key Account Manager a Solution Architect ve společnosti S&T CZ.

Největší uplatnění má pokročilý docházkový systém v automobilovém průmyslu, pro který je typický velký tlak na kvalitu a detailní sledování celého výrobního procesu. Ověřování umožňuje kontrolovat, zda má zaměstnanec pro daný úkon dostatečnou kvalifikaci a také ukládat informace o tom, který zaměstnanec pracoval na daném výrobku či na jeho konkrétní části. V případě, že se na výrobku objeví vada, je možné na základě informací, uložených v docházkově-výrobním systému, určit, kdo je za ni odpovědný včetně toho, na kterých konkrétních modelech nebo linkách dotyčný pracoval. „Detailní sledování práce konkrétních zaměstnanců na výrobní lince může v tomto případě ušetřit firmám desítky milionů v nákladech,“ říká Luděk Lamač.

Nasazení IoT v oblasti logistiky představuje také nepřetržité sledování skladových zásob materiálů a součástek v reálném čase pro plánování výroby, stejně jako sledování přepravy hotových produktů k jejich zákazníkům. Technologie IoT mohou zásadně přispět k bezpečnosti podniku a optimalizaci výroby. IoT identifikátory mohou společně s kamerovými systémy řídit vjezd a výjezd vozidel v areálu firmy. Systémový integrátor S&T CZ řeší v automobilkách zrychlení zásobování výroby důležitými díly v systému JiS (Just in Service), případně JiT (Just in Time), právě optimalizací řízení vjezdu vozidel do areálu firmy.

Základem řešení S&T CZ je práce s databází povolených registračních značek vozidel, která mohou do závodu vjíždět. Řidiči mají identifikační karty, kterými se identifikují u vjezdu. Díky párování registračních značek a řidičů lze okamžitě automaticky ověřit, zda daný řidič a vůz mohou projet branou závodu. Systém umožňuje také identifikaci přijíždějících vozů na dálku pomocí kamerového systému s funkcí rozpoznávání registračních značek. Identifikace řidiče probíhá prostřednictvím jeho karty, uložené v GPS jednotce vozidla. Dříve než vůz dorazí k bráně, má kontrolní systém k dispozici informaci o registrační značce i řidiči, porovná jej s oprávněními ke vjezdu a může automaticky otevřít závoru, kterou vozidlo plynule projede. Při porovnání s běžným způsobem kontroly na vjezdu funguje řešení s prvky IoT zcela automaticky a zvyšuje průjezdnost bran do závodu. Ve výsledku se tak podniku podaří mnohonásobně zvýšit průjezdnost branou závodu a tím i rychlost zásobování výroby – bez rozšiřování počtu jízdních pruhů nebo vjezdů a potřeby dalšího personálu ostrahy.

Senzory ve vozidlech a vjezdech do závodu poskytují přehled o počtu a pohybu vozidel i řidičů, který může sloužit i pro plánování objemu výroby do budoucna. „Na základě dat je možné predikovat, jak budou jednotlivé vjezdy do závodu vytíženy v určité pracovní dny a určitou denní dobu. S ohledem na tato data může podnik odpovídajícím způsobem připravit personál ostrahy nebo směrovat vozidla k méně vytíženým vjezdům,“ shrnuje Lamač.

Zjistěte více o společnosti S&T CZ

  • Na oficiálním webu společnosti 
  • Sledováním novinek ze společnosti
  • Sledováním účtu společnosti na LinkedInu
  • Sledováním profilu společnosti na Facebooku

O společnosti S&T CZ

Společnost S&T CZ je jedním z největších systémových integrátorů v České republice, disponuje zde týmem více jak 300 odborníků a má pobočky v osmi městech. Firma je součástí nadnárodní skupiny S&T AG, předního evropského dodavatele IT řešení a služeb s více jak 4200 spolupracovníky zastoupeného v 25 zemích zejména střední a východní Evropy a regionu DACH (německy mluvící země). Centrála S&T AG sídlí v Rakousku, s akciemi společnosti se obchoduje na frankfurtské burze. Do tuzemské skupiny S&T rovněž patří dodavatel lékařské techniky S&T Plus. S&T CZ navrhuje, dodává a provozuje informační systémy a poskytuje řešení a služby v oblasti informačních technologií. Zaměřuje se zejména na výrobní podniky, utility, finanční instituce, obchodní organizace a veřejnou správu. K dlouhodobým klíčovým zákazníkům společnosti patří například ŠKODA AUTO a.s.; Komerční banka, a.s.; Česká spořitelna, a.s.; Citibank Europe plc, organizační složka; innogy Česká republika a.s.; J & T BANKA, a.s.; Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR; Ministerstvo obrany ČR; Ministerstvo zemědělství ČR; Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a další. Více informací na www.sntcz.cz

O společnosti S&T PilsCom 

Společnost S&T PilsCom vznikla 1. října 2018 jako samostatná společnost s ručením omezeným po akvizici společnosti PilsCom s.r.o. společností S&T CZ. PilsCom s.r.o. byla založena v roce 1998 jako ryze česká rodinná firma. Nástupnická společnost S&T PilsCom kompletně převzala portfolio z oblasti vývoje informačních systémů určené zejména pro subjekty státní správy a finanční instituce i soukromý sektor. Mezi hlavní produkty patří kompletní spisová služba obohacená o mnohé variabilní moduly (např. možnost skenování či užití čárových kódů pro usnadnění práce), elektronické podatelny a datové schránky, digitalizace dokumentů nejen pro digitální archiv (práci s digitálními podpisy a časovými razítky nevyjímaje) a řešení systémové správy. Více informací naleznete na www.pilscom.cz.