Trh e-commerce se sbližuje s offlinem. Nové zahraniční e-shopy si loni získaly důvěru Čechů

Praha, 21. ledna 2020 – Trh e-commerce naváže letos na rok 2019, ve kterém docházelo k intenzivnímu propojování online a offline prodeje. Očekává se ještě širší využití kamenných výdejních míst a zahraničních elektronických obchodů. Vyplývá to z analýzy českého a slovenského trhu, kterou provedla společnost Shopsys, jenž se soustředí na technologický vývoj a kontinuální rozvoj velkých B2C a B2B e-shopů na míru.

Stále rostoucí trh e-commerce má za sebou další úspěšný rok a vše naznačuje, že v následujících letech tomu nebude jinak. Jedním z hlavních trendů roku 2019 představovalo stále intenzivnější sbližování online a offline sféry, tedy zjednodušeně e-shopů a kamenných obchodů. Vznik potřeby nákupu určitého zboží či služby se u zákazníků stává stále častěji hůře identifikovatelným, a to dokonce i pro samotné koncové zákazníky. Na spotřebitele častěji působí mnoho faktorů v čele se sociálními sítěmi, v rámci nichž vzniká touha či potřeba. Proces, který je sám o sobě složitý a vzniká na různých kanálech, tak vede k určitému “spřátelení” online a offline prodeje. Je v podstatě jisté, že tento trend se bude v roce 2020 i dalších letech ještě prohlubovat.

Znatelně silnější pozici na českém trhu e-commerce si i během loňského roku získávali zahraniční hráči. Čeští zákazníci se rostoucím tempem učí nakupovat od takových gigantů, jako je Amazon, Alibaba anebo Wish. Nejviditelnější zájem zaznamenaly mezinárodní e-shopy v oblasti módy. Českému módnímu e-shopovému segmentu dlouho dominoval Zoot. Během loňského roku však trh ovládli mocní zahraniční konkurenti, kteří vstoupili na trh e-commerce v roce 2018. Mezi ně patří například Zalando či About You. “Noví hráči uspěli zejména díky intenzivnímu marketingu. Částky, které Zoot do svých kampaní vkládal průběžně po dobu let, investovaly zmíněné e-shopy během pouhých několika měsíců.” vysvětluje Lukáš Havlásek, CEO společnosti Shopsys a pokračuje: “Takový agresivní přístup vytváří tlak zejména na provozovatele menších a středních e-shopů, které se nejen tímto dostávají doslova do ohrožení.”

Trend v podobě proaktivního vyzvedávání objednaného zboží ze strany klientů, kteří jsou často nespokojeni s doručením až domů zejména z důvodu spolehlivosti, se potvrdil. Intenzivnější využití tak registrovaly výdejní místa jako Zásilkovna, Úloženka, etc. Jak se ukázalo, vlastní výdejnou se ovšem vyplatí pro malé a střední e-shopy disponovat pouze v případě, že tato dokáže zákazníkům přinést určitou přidanou hodnotu, jako například poradenství či servis. Růst využití kamenných výdejen bude pokračovat i v letošním roce.

Společnost Shopsys se zabývá vývojem velkých e-shopů na míru a jejich kontinuálním rozvojem. Firma je na trhu od roku 2003 a za sebou má více než 800 realizovaných e-shopů. Zaměřuje se na ty největší B2B a B2C řešení na míru a využívá špičkové technologie. S vlastní globální open-source e-commerce platformou Shopsys Frameworkem expanduje do zahraničí za podpory investorských fondů Reflex Capital Ondřeje Fryce a C2H Michala Mičky. Mezi největší klienty, o které se stará 70 IT odborníků, patří OKAY Elektrospotřebiče, Démos, B2B Partner, Office Depot, Agátin svět, Superzoo.