Co víte o svých ledvinách? Jsou v pořádku?

Jednou za dva roky má každý občan České republiky nárok navštívit praktického lékaře a v rámci preventivní prohlídky zjistit, zda jsou jeho ledviny v pořádku. Přesto každý 5. Čech tuto možnost nevyužívá a preventivní prohlídky zanedbává. Podle odhadů odborníků přitom trpí každý 10. Čech onemocněním ledvin a po 75. roce života je to již každý druhý. Na tyto skutečnosti upozorňuje v České republice kampaň u příležitosti Světového dne ledvin, který letos připadá na 12. března 2020.

Nefrologové z celého světa u příležitosti Světového dne ledvin upozorňují především na skutečnost, že počet onemocnění ledvin prudce stoupá. Může za to náš způsob života, který civilizačním nemocem nahrává. Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka jsou rizikovými faktory chronického onemocnění ledvin. Podle odhadů trpí celosvětově onemocněním ledvin přibližně 850 miliónů lidí, z toho 3,4 milionů lidí musí pravidelně podstupovat dialyzační léčbu. V České republice je aktuálně zhruba 7 000 lidí odkázaných na dialyzační péči, a to buď na dialyzačním středisku nebo doma léčených peritoneální (břišní) dialýzou nebo domácí hemodialýzou. Stará se o ně více než 110 dialyzačních středisek rozmístěných po celé republice a otevírají se další nebo se rozšiřují jejich kapacity. Za posledních deset let stoupl počet pacientů závislých na dialyzační péči, tj. s umělou ledvinou, o 20 %.

Aktuální riziko onemocnění ledvin si můžete online zjistit na internetových stránkách www.dialyza.cz. Tak se sami rychle dozvíte, jak moc jsou vaše ledviny ohrožené. Pokud zjistíte, že máte riziko onemocnění ledvin vysoké, doporučujeme vyhledat nefrologickou ambulanci, jejichž seznam naleznete na internetových stránkách www.nephrocare.cz. Po celý březen je pak v provozu speciální Modrá linka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare, kde je možné hovořit s nefrology o zdraví svých ledvin. Modrá linka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare je na telefonním čísle 810 888 110 v provozu každý všední den od 9 do 17 hodin.

Problémem je, že mnoho lidí vůbec netuší, že jejich ledviny jsou chronicky nemocné a jejich funkce se snižuje. Ledviny nebolí, proto člověka nemusí na existenci problému dlouho vůbec nic upozornit. „Často se setkáváme s pacienty, kteří dlouho netušili, že mají třeba hypertenzi nebo cukrovku a tyto nemoci jim poškozují ledviny,“ upozorňuje MUDr. Petra Ronová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Praze – Vysočanech, a dodává: „Mnoho pacientů k nám přijde pozdě, ve fázi, kdy ledviny již nejsou schopny zajistit v těle očišťovací funkce a pacient skončí na dialýze.“

Preventivní prohlídka přitom zabere člověku maximálně hodinu, ale co mu za tento investovaný čas poskytne, je naprosto unikátní. Dozví se, jak je na tom s krevním tlakem, hladinou cukru v krvi, jak mu pracují ledviny a mnoho dalších informací. „Preventivní prohlídka je v podstatě taková pravidelná údržba, kterou by si měl každý dopřát, stejně jako chodí s autem do servisu,“ říká trochu s nadsázkou primářka MUDr. Petra Ronová a dodává: „Mít jistotu, že jsem v pořádku je přece k nezaplacení.“ 

Od roku 2016 je do preventivních prohlídek zařazeno také laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR) u nemocných s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo srdečně-cévními komplikacemi. Tito nejvíce rizikoví jedinci mohou absolvovat toto speciální vyšetření od 50 let věku každé čtyři roky.  

**************

Fresenius Medical Care je celosvětově největším poskytovatelem produktů a služeb pro pacienty s chronickým selháním ledvin, kterým trpí přibližně 3,4 miliony lidí na celém světě. Prostřednictvím sítě 3 996 dialyzačních středisek v Severní Americe, Evropě, Latinské Americe, Africe a v asijsko-pacifické oblasti poskytuje společnost dialyzační léčbu téměř 340 tisícům pacientů na celém světě. Fresenius Medical Care je tak celosvětově největším poskytovatelem dialyzační léčby a zároveň i dodavatelem dialyzačních produktů, jako jsou dialyzační přístroje, dialyzátory a ostatní spotřební materiál. V České republice působí od roku 1993 a v současné době zabezpečuje ve svých 25 střediscích péči o téměř 1 700 pacientů v chronickém dialyzačním programu. Společnost Fresenius Medical Care je zalistována na frankfurtské burze cenných papírů (FME) a na newyorské burze (FMS). 

***************

Více informací o společnosti Fresenius Medical Care získáte na webu www.freseniusmedicalcare.cz

Další informace o dialyzačních střediscích sítě NephroCare naleznete na webu www.nephrocare.cz.