Děti a internet: Technologické vychytávky mohou rodičům pomoci, samospásné ale nejsou

Dokument V síti opět rozvířil ve společnosti otázku kyberbezpečnosti u dětí. Mohou rodiče vůbec nějakým způsobem ovlivnit, co a jak jejich děti a především teenageři na internetu dělají a s kým komunikují? Nad technickým řešením těchto rizik se zamýšlejí také odborníci na kyberbezpečnost, nicméně zázračné řešení neexistuje.


“Když jsem začal studovat na VUT, neměla ani polovina studentů svůj počítač a úkoly chodili dělat do počítačových učeben, což nám dnes přijde neuvěřitelné. Mobil s přístupem k internetu mají děti často už od prvního stupně základní školy a ačkoliv jsem samozřejmě fanda technologií, tak rychlý postup jsem nečekal ani já. To s sebou nese rizika v podobě anonymity, která v lidech vyvolává pocit nedotknutelnosti a bohužel se velmi často ve společnosti setkáváme s kyberšikanou. Existují technologie, které mohou rodičům s tímto problémem pomoci, jistě ale nejsou samospásné,” říká Martin Haller, odborník na kyberbezpečnost a etický hacking ze společnosti PATRON-IT.

Co rodiče mohou technicky ovlivnit?

 

  • Digitální hygiena 

 

V drtivé většině počítačů, tabletů a telefonů je možnost nastavení kolik času může uživatel v dané aplikaci strávit. Rodiče tak mohou zajistit, aby děti netrávily u svých přístrojů až příliš mnoho času. Tyto služby jsou v zařízeních k dispozici zdarma.

 

  • Omezení nevhodného obsahu

 

Součástí elektronických zařízení je často také možnost omezit obsah, který uživatel nemá vidět a “zablokují” se tak stránky zobrazující například násilí, pornografický obsah apod. Tyto služby nabízejí také placené programy přímo pro konkrétní operační systém – Windows, Android i iOS. Tyto technologie už ale nejsou stoprocentní. Některé webové stránky nemusí být rozpoznány jako závadné, nevhodný obsah navíc může být i v komentářích. 

 

  • Zákaz instalace nových aplikací 

 

Další technologická vychytávka, která může rodičům pomoci. Dítě je nebude moci instalovat požadovanou aplikaci samo  a bude s tím muset dojít za nimi. Rodiče tak získají možnost si aplikaci předem zkontrolovat a s dítětem si o ní promluvit. 

Co technika neomezí

Co technicky příliš omezit nejde, je, s kým se děti na sociálních sítích stýkají a komunikují. Ideální je dítěti se založením účtu pomoci, protože tím rodiče získají možnost konkrétní sociální síť s dítětem probrat a účet správně nastavit. 

“Lze například nastavit účet jako privátní, tudíž dítě nemohou kontaktovat ani vyhledat cizí lidé. To se však dětem nemusí líbit, protože jejich častým cílem je právě získávat fanoušky. Pokud dítěti pomůžete účet založit, pravděpodobně pak máte k dispozici jeho heslo, jehož pomocí můžete “nahlédnout” na jeho aktivitu, Je však otázkou, zda tímto nevsunete mezi sebe a dítě klín nedůvěry. Primárním řešením stále je především prevence, poučení dětí a vzájemná komunikace.” doplňuje Haller. 

Martin Haller

Spoluzakladatel společnosti PATRON-IT a celým srdcem technik. IT se profesionálně věnuje již 15 let a za tu dobu získal prestižní certifikace MCSE, CCNP, ECSA, CHFI, OSCP. Jeho vášní je etický hacking a „řešení neřešitelných“ problémů. Jak rád říká: „Vše je možné, je to jen otázkou času“. Martina baví zkoumat nové technologie a poznatky sdílet na IT konferencích, ve firmách nebo na blogu MartinHaller.cz.

O společnosti

Společnost PATRON-IT pomáhá firmám vytvářet bezpečné IT prostředí. Navrhuje a spravuje IT infrastrukturu založenou na platformě Microsoft. K precizní kybernetické bezpečnosti dodává vlastní know-how a IT nástroje včetně licencí. Přináší ověřené postupy a využívá automatizace, aby středním a malým firmám zlepšila práci a podpořila jejich podnikání.