Praha 8 pracuje na okamžitém zákazu pivních kol v Karlíně

Zóna zákazu vjezdu pro tzv. “pivní kola”, kterou v uplynulých dnech stanovil magistrát, bohužel nezahrnovala Prahu 8. V okamžiku, kdy došlo k platnosti zákazu v centrální části Prahy, přesunuly se některé tyto turistické atrakce do Karlína. Vedení Prahy 8 s tím nesouhlasí a usiluje o neprodlený zákaz pro provoz v ulicích Karlína.

“Beerbiky v Karlíně nehodláme tolerovat. Proto jsme okamžitě ve spolupráci s odborem dopravy začali pracovat na dopravním značení, které tyto cyklopivnice zakáže,“ komentoval situaci starosta Ondřej Gros. „V rekordně krátké době jsme ho projednali s dopravní policií a v tuto chvíli již visí na úřední desce Prahy 8. V nejbližších dnech budou osazeny dopravní značky,” doplnil Martin Jedlička, předseda komise pro dopravu. Na úřední desce najdete vyvěšení (včetně map, kde to značení bude) na https://www.praha8.cz/OOP-omezeni-vjezdu-pivnich-kol-do-oblasti-Karlina.html

Už minulý rok Praha 8 v rámci připomínek k listopadovému opatření obecné povahy, vydaného magistrátem v listopadu 2019, požadovala stanovit zónu pro zákaz pivních kol v rozsahu stejném, jako je zákaz osobních přepravníků (segwayů). Ten právě zahrnuje širší území včetně Karlína. Stanovisko Prahy 8 však vyslyšeno nebylo a podle vyjádření MHMP stav, který byl do minulého týdne platný, ošetřuje dostatečně široké území města. Opak se však ukázal pravdou a díky tomu si tato „turistická atrakce“ našla svou cestu do Karlína a následně očekávaně se proti tomu zvedla velká nevole místních obyvatel. Především z oblastí ulic Thámova, Pernerova, Křižíkova, Prvního pluku, Pobřežní, Sokolovská, Kelsenova, U Nádražní lávky nebo Šaldova. Proto Praha 8 v tuto chvíli pracuje na vlastním omezení vjezdu těchto vozidel. Zákazové značky by měly být osazeny v příštím týdnu. Jde o zákazové značky stejného typu,  jaké jsou v centru Prahy, tedy zákaz vjezdu kol širších 1,2 metru.