V nemocnici Mělník byl instalován Babybox nové generace

Praha, 25. března 2020 – Babybox v Nemocnici Mělník, který pomohl na cestě k lepšímu životu už třem miminkům, byl vyměněn za modernější verzi a zároveň přesunut na jiné místo. Nový Babybox byl umístěn přímo v areálu nemocnice do spodní části budovy T, ve které se nachází Gynekologicko-porodnické a Neonatologické oddělení, kde může být dítěti poskytnuta okamžitá péče.

Babybox_prim. Radek Havlas_prim. Radka Chumová_mensi.jpg

Babyboxy jsou speciální schránky vybavené senzory, které slouží k bezpečnému a legálnímu odložení nechtěného dítěte. Při vložení miminka se spustí alarm, který přivolá personál, aby dítě vyzvedl. Za 14 let fungování zachránily Babyboxy v České republice 202 miminek.

Pokud se matka o dítě nepřihlásí, může děťátko být dále předáno k adopci do nových rodin.

Provoz Babyboxu nové generace byl spuštěn 

Provoz nového Babyboxu byl v Nemocnici Mělník, kterou provozuje skupina VAMED MEDITERRA, spuštěn 19. března. Ve stejný den proběhlo zaškolení personálu, aby byl Babybox od prvního dne plně funkční. Nový Babybox je vyroben z nerezového plechu, má automatická dvířka, která se sama zavřou po vložení miminka dovnitř. Schránka je vybavena fotobuňkami, aby nemohlo dojít k přivření ručiček nebo nožiček dítěte do dveří. Babybox je uvnitř klimatizován, je vybaven náhradním zdrojem energie a napojen na stálou službu nemocnice a na mobilní telefony příslušných zdravotníků. 

Babybox funguje v Nemocnici Mělník už přes 10 let

Babybox v Mělníku funguje už přes 10 let, od 4. listopadu 2009. Od té doby zachránil tři miminka, naposledy 17. 4. 2019 chlapečka, kterému daly sestřičky mělnické porodnice jméno Lukášek. „Jsme rádi, že můžeme pomáhat miminkům na jejich cestě k lepšímu životu. Nový Babybox je moderně vybaven a strategicky umístěn hned u oddělení Neonatologie, takže o nalezené dítě bude odborně postaráno v řádu minut,“ říká MUDr. Radek Havlas, lékařský ředitel Nemocnice Mělník a primář Gynekologicko-porodnického oddělení.

O skupině VAMED MEDITERRA  

Skupina VAMED MEDITERRA je členem nadnárodního holdingu VAMED, který je vedoucím globálním poskytovatelem celé řady služeb pro nemocnice a další zdravotnická a lázeňská zařízení ve světě. Od výstavby nemocnic až po celkové provozní řízení takových zařízení. Historie holdingu VAMED sahá až do roku 1982 a v současnosti působí ve více než 80 zemích světa. 

VAMED MEDITERRA provozuje v České republice celkem devět zdravotnických zařízení a také střední zdravotnickou školu na Mělnicku. Za dobu působení skupiny získaly její jednotlivé nemocnice a kliniky řadu prestižních ocenění a certifikací, ať už za finanční stabilitu či za pozitivní hodnocení pacientů.