Dejte vědět, že jste připraveni darovat krev, vyzývá nová iniciativa #damekrev

 

  • Odborníci upozorňují, že během pár týdnů může v souvislosti s pandemií COVID-19 nastat v Česku nedostatek krve
  • Prvodárci si už nyní mohou vybrat zařízení, kde chtějí darovat, a to je pak kontaktuje v případě potřeby
  • Projekt vzniká v rámci iniciativy technologických firem a nadšenců COVID19CZ

ig-campaign-illu.png

 

Praha, 7. dubna 2020 – Pandemie COVID-19 má řadu závažných dopadů. Jedním z nich může být i nedostatek krve v transfuzních zařízeních. Z tohoto důvodu vznikl projekt #damekrev, jehož cílem je mobilizace dárců. Jde o velmi jednoduchý způsob, jak v současné těžké době pomoci. Stačí se zapsat na seznam dobrovolníků a počkat na výzvu k darování.

Na webových stránkách www.damekrev.cz najdou budoucí dárci mapu odběrných zařízení spolu s aktuálním stavem jejich krevních zásob a přihlašovací formulář. Výběrem nejbližšího zařízení a vyplněním formuláře se lidé stanou dobrovolníky připravenými darovat krev. Zdravotníci je pak jednoduše “povolají ze zálohy”, když se začnou zásoby krve snižovat. 

Lidé, kteří už krev darují, se na webových stránkách projektu mohou podívat, jaký je stav krevních zásob v zařízení, kam docházejí. 

“Pokud někdo dlouho přemýšlí nad darováním krve, teď je ten nejlepší čas dát o tom zdravotníkům vědět. Když seženeme dostatek dárců, které bude možné rychle povolat, předejdeme tak problémům s nedostatkem krve dříve, než vzniknou,” vysvětluje David Stančík, jeden z autorů projektu.

V Česku dlouhodobě podle Českého červeného kříže chybí více než 100 tisíc dárců krve a ubývá hlavně počet prvodárců. Ideální počet nových dárců by měl být 30 – 33 tisíc, aktuálně se však pohybujeme okolo 27 tisíc za rok, píše se ve výroční zprávě Společnosti pro transfuzní lékařství. 

Nedostatek dárců se může s nárůstem restrikcí a pandemie coronaviru ještě více prohlubovat a reálně hrozí, že některá zdravotnická zařízení budou mít s krví potíže. Dárci pomalu ubývají například kvůli karanténě. Aktuálně nedostatek krve v Česku (zatím) není, a to především z důvodu, že výpadky v dárcovství jsou kompenzovány zrušením plánovaných zákroků a operací.

Projekt #damekrev vzniká v rámci kooperace IT nadšenců a firem v boji proti epidemii koronaviru pod značkou COVID19CZ ve spolupráci s Daruju Krev.

Stránky projektu

www.damekrev.cz

Co je COVID19CZ?

COVID19CZ vzniklo jako neformální uskupení odborníků. Základ iniciativy položili čeští podnikatelé a technologičtí odborníci, kteří k sobě postupně nabalují komunitu dobrovolníků, a nadšenců ochotných pomoci. Společnými silami ukazují, jak data a technologie pomáhají šíření nákazy zpomalit a minimalizovat její následky. Pilíře aktivit, kterým se COVID19.cz věnuje jsou tři:

  • Chytrá karanténa = Soubor opatření, která oddělí nemocné a potenciálně nakažené od zdravých osob a zároveň bude důsledně chránit zdravotníky. Lidi chrání před nákazou a ekonomiku před kolapsem.
  • Zajištění odpovídajících pomůcek a podmínek pro naše zdravotníky. Zdravotníci jsou naší hrází před nákazou.
  • Informování veřejnosti. Žádná z opatření nebudou účinná, když o nich lidé nebudou vědět, nebudou jim rozumět a nebudou je dodržovat.

Dodejme, že COVID19CZ během neuvěřitelných několika dní v době vyhlášení nouzového stavu postavili call centrum 1212, které odbavuje všechny otázky okolo koronaviru. Následně také pomohli vytvořit informační stránky, které výrazně snížily počet volajících na linku 1212 a uvolnily kapacity tísňových linek. Připravil Covid Active Response Center pro pomoc hygienikům s boji s virem. V rámci iniciativy COVID19CZ vznikají desítky dalších projektů.

Za COVID19.cz stojí například: Petr Šimeček (Keboola), Pavel Doležal (Keboola), Patrick Zandl (Prusa Research), Pavel Zima (Seznam.cz), Jakub Nešetřil (Česko.Digital), Dušan Šenkypl (Pale Fire Capital), Tomáš Havryluk (Alza.cz), Ondřej Tomas (CleverMaps), Petr Bednařík (DataSentics), Petr Bartoš (Cogvio Medical). Kompletní seznam najdete na webu hnutí.