Česká pošta a Software602 představují eIDAS Solutions pro nejlepší služby elektronického podpisu na trhu

Předmětem spolupráce je spojení zákaznického a produktového portfolia Certifikační autority PostSignum a Software602 do nové generace služeb eiDAS s inovativním obchodním modelem.

Služby elektronického podpisu ve zcela jiné kvalitě, než bylo na trhu doposud běžné, začnou od května 2020 v České republice nabízet společnosti Česká pošta a Software602. Oba poskytovatelé uzavřeli smlouvu o spolupráci, jejímž výsledkem bude spojení zákaznického a produktového portfolia. Nová generace služeb pro vzdálené podepisování a pečetění bude pod jednou střechou vycházet z aplikačního portfolia Software602 jako jsou SecuSign, Signer a infrastrukturního portfolia PostSignum jako jsou kvalifikované certifikáty a časová razítka.

„Česká pošta nabízí svým zákazníkům kvalifikované elektronické služby prostřednictvím certifikační autority PostSignum již patnáct let. Spojením služeb se společností Software602 dojde k efektivnímu a rychlému zajištění kompletního portfolia kvalifikovaných služeb dle nařízení eIDAS pro naše zákazníky,“ prohlásil ke spolupráci ředitel úseku ICT a eGovernment České pošty Jaroslav Hloušek.

„Předmětem společné nabídky eIDAS Solutions bude poskytování jedné služby primárně zaměřené na vytváření kvalifikovaných elektronických podpisů a pečetí na dálku s vydáváním kvalifikovaných certifikátů a časových razítek, součástí jsou však i další integrační kvalifikované služby podle nařízení eIDAS,“ upřesnil Richard Kaucký, spoluzakladatel a jediný člen představenstva Software602.

eIDAS Solutions umožňuje organizacím umístit certifikáty jejich zaměstnanců na bezpečný kvalifikovaný prostředek (HSM moduly v bezpečném datacentru s certifikací TIER III), aniž si jej museli nákladně pořizovat do svého vlastnictví a mohli začít ihned používat vzdálené podepisování a pečetění. Samozřejmostí je centrální administrace certifikátů s možností synchronizace s účty Active Directory, odkud lze pozastavit přístup, provádět revokace či obnovu certifikátů společně s vedením bezpečnostního logu o všech provedených operacích.

Organizace, které začnou využívat služby eIDAS Solutions, mohou bez omezení vydávat každému zaměstnanci kvalifikované certifikáty pro elektronický podpis, nasadit kvalifikovanou pečeť pro své digitální výstupy a neomezeně připojovat časová razítka při podepisování a pečetění v rámci jednotného měsíčního paušálu za celou službu. Navíc v rámci měsíčního paušálu jsou k dispozici dokumentové služby pro integraci ověřování a uchovávání platnosti certifikátů. „Nejde jen o technologie, podle nás je průlomový obchodní model pro masivnější nasazení digitálních služeb vytvářející důvěru i v rámci komerčního sektoru. Služby SecuSign i PostSignum jsou na EU Trusted Lists, takže chceme jít společně s Českou poštou s tímto modelem za partnery i do dalších členských států EU,“ doplňuje Richard Kaucký.