Léto, ideální čas začít obchodovat na burze

Velmi pravděpodobně jste se někdy sami sebe ptali, co ti kluci v sakách na té Wall Street vlastně dělají. Obchodování na burze, které je ztvárněno v několika Hollywoodských filmech, je zkrátka in. Pokud jste si však řekli, že je to příliš složité, protože jsou zapotřebí makléřské zkoušky a ekonomické vzdělání, a tak to raději ani nebudete zkoušet, pokusíme se vás vyvést z omylu.

Samozřejmě, vzdělání může být nápomocné, ale možností obchodování na burze je nespočet a zdaleka ne všechny vyžadují orientaci v ekonomických ukazatelích nebo účetních uzávěrkách. Obchodovat lze i jednoduše, tím spíš, pokud začnete v létě, kdy jsou trhy línější. Trhů a stylů obchodování na burze jsou tisíce. Některé jsou složitější, jiné jednodušší, ale u všech jde ve výsledku o to samé, tedy vydělat peníze. Ty lze vydělat nejen na každém trhu, ale také jakoukoliv metodou.

“To, co odděluje úspěšné od neúspěšných, nejsou strategie, ale přístup a mentální nastavení k obchodování. Většina úspěšných obchodníků vám řekne, že obchodování tvoří z 80 % psychologie a z 20 % správně vybraná strategie, trh a zvládnuté řízení rizika,” říká Štěpán Hájek, analytik společnosti Purple Trading. “Ti neúspěšní si budou stěžovat, je že obchodování podvod a nefunguje.”

Pokud chcete začít, musíte se nejprve soustředit na oněch zmíněných 20 %, tedy obchodní strategii a plán, kterých se budete držet. Obchodní plány jsou většinou navrženy tak, aby obchodník čelil co nejmenšímu riziku. A kde je menší riziko, tam je menší nápor na psychiku. Pokud budete dodržovat obchodní plán, pomůže vám to i s psychologickou stránkou věci.

“Ideální je začít se strategií, která vysvětluje obchodní přístup založený pouze na jednom cenovém vzorci a klade důraz na jednoduchost, srozumitelnost a časovou nenáročnost. Tedy aby ji zvládl pochopit a používat každý, aniž by musel trávit před monitorem celou věčnost. Součástí strategie by měl být i ´to do list´, ve kterém jsou krok za krokem sepsány všechny úkony, které je potřeba každé ráno provést,” říká Štěpán Hájek, který strategiemi provází prostřednictvím videí.

Takto jednoduchou strategii můžete využít i k tréninku. Existuje několik demo účtu, kde můžete obchodovat zdarma. Další možností je zkusit jí nahradit svou dočasnou a nevyhovující strategii, pokud už nějakou máte.