Jezdí sdílenými auty. Díky tomu v Liberci ušetří za parkování a pohodlně zaparkují

Uživatelé carsharingu Autonapůl mohou ode dneška naplno využívat nových, zvýhodněných pravidel parkování v centru Liberce [1]. Stačí přijet, zaparkovat, vrátit se k vozu a odjet, případně vůz rovnou odstavit pro dalšího uživatele. Vše řeší parkovací karta umístěná viditelně za čelním sklem vozu, která je v současnosti už ve všech vozech carsharingového družstva. 

„Ať už naši uživatelé pojedou do centra Liberce mezi 8. a 16. hodinou vyřizovat jednání na úřadech, nakupovat nebo například navštívit lékaře nebo přátele, ušetří za parkování. Po své rezervaci mohou sdílníci auto pohodlně, bez parkovného, odstavit. Jak ukazuje praxe nejen ve světě, ale i v jiných městech ČR, kde má Autonapůl svůj vozový park, může jedno moderní sdílené auto nahradit až 10 aut soukromých a ulevit tak často přetíženému městskému prostoru. V Česku v současné době nějaká podpora carsharingu funguje například v Praze, Brně, Plzni či Českých Budějovicích a městu Liberec patří poděkování, že se k nim přidává,“ říká ředitel carsharingové společnosti Autonapůl Mgr. Michal Šimoník.

„Chceme podpořit ekologicky šetrnou dopravu obyvatel a motivovat je k ní. Jak ukazují zkušenosti ze světa i jiných míst u nás, mohou sdílená auta postupně snížit počet aut ve veřejném prostoru a tím i snížit lokální znečištění ovzduší. Proto jsme se rozhodli, že formou výhodného parkování uživatele sdílených aut podpoříme,“ říká náměstek libereckého primátora Mgr. Jiří Šolc, který za technickou správu města a informační technologie města Liberce odpovídá.

Uživatelé carsharingu mohou díky zvýhodnění ušetřit od 5 do 40 korun za každou hodinu parkování, nemusejí kupovat parkovací lístky ani posílat platební SMS zprávy. Tato možnost platí v červených, oranžových, žlutých, zelených, hnědých i černých zónách placeného stání (tedy zónách A-F), netýká se však modré zóny rezidentního stání. Provozovatel sdílených vozů splnil veškeré podmínky stanovené libereckým magistrátem, který se rozhodl podporovat udržitelné formy dopravy.

Přesná pravidla, kde a jak parkovat, jsou k dispozici https://www.autonapul.cz/parkovani-v-liberci/ 

Podpora sdílených aut je pro města vhodný nástroj, kterým mohou efektivně přispět ke snižování počtu aut v ulicích a motivovat obyvatele při jejich cestách ke kombinaci různých druhů udržitelné dopravy. Uživatel carsharingu totiž typicky využívá pro každodenní cesty například veřejnou dopravu, chůzi či kolo, a carsharing je pro něj dostupné řešení, když je pro některý typ cesty vhodnější využít osobní vůz. Carsharing také může podpořit cestovní ruch ve městě i celém kraji, a šetřit čas svým uživatelům.

Například uživatel Autonapůl z Liberce můžete využít služeb carsharingu v dalších osmi krajských městech ČR, včetně Prahy, Brna a dalších. Podrobnosti o výhodách a podmínkách prvního českého carsharingu Autonapůl jsou na www.autonapul.cz například cestující Českých drah mohou své ČD body využít jako slevu na služby tohoto carsharingu. 

Autonapůl v Liberci aktuálně provozuje čtyři sdílené vozy, celorepublikově se jedná o flotilu zhruba osmi desítek sdílených aut různých kategorií, od nejmenších úsporných městských vozů, přes rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily. Působí také v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a v Plzni.

Poznámky:

[1] Jedná se o oblast ulic 1. máje včetně napojených parkovacích ploch, 8. března, Arbesova, Barvířská, Bednářská, Františkovská, Frýdlantská, Humpolecká, Husova, Kladenská, Klostermannova, Komenského, Kostelní, Lesní, Malé náměstí, Mariánská, Matoušova, Mrštíkova, Na Perštýně, Na Poříčí, Na Příkopě, Na Rybníčku – parkoviště u prodejny Billa na p.p.č 4173/4, Nákladní, nám. Dr. E. Beneše, Nerudovo náměstí, Nitranská, Orlí, Pálkova, Papírová, Papírové náměstí, Pastýřská, Pod Perštýnem, Purkyňova, Rajská, Revoluční, Riegrova, Sokolovské náměstí, Široká, Tržní náměstí včetně p.p.č. 2486 a část p.p.č. 2465, Tyršova, U Krematoria,U Nisy, Vaňurova, Vavřincův Vrch, Vítězná, Železná, Žitavská. Podrobnosti jsou součástí Nařízení statutárního města Liberec č. 2/2020 o stání silničních motorových vozidel na vymezených místních komunikacích ve městě Liberci, které je k dispozici na https://www.liberec.cz/files/vyhlasky-narizeni/narizeni/narizeni-sml-c-2_20.pdf