Raketa Vega s brněnským dispenserem úspěšně splnila svou misi

BRNO, 3. 9. 2020:  3. září 2020 ve 03.51 SELČ úspěšně odstartovala z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně raketa VEGA. Do historie se tato událost zapíše díky tomu, že na palubě rakety byl i nosič brněnské firmy S.A.B. Aerospace, který vynesl do vesmíru najednou 53 družic. Ty byly do svých plánovaných poloh rozmístěny za 1 hodinu 45 minut po startu.

Vega byla po dobu svého letu poháněna postupně čtyřmi stupni pohonu. První tři stupně se oddělily do moře za dobu 6 minut a 30 sekund. O 84 sekund později Vega poprvé zapálila svůj čtvrtý stupeň AVUM, díky kterému se dostala devět minut po startu do výšky 250 kilometrů. Než se od ní odpojila první část nákladu upevněná na českém dispenseru, provedl AVUM dva zážehy, aby dosáhl požadované dráhy pro vypuštění sedmi satelitů. Poté provedl ještě další dva zážehy a vypustil dalších 46 družic. Necelé dvě hodiny trvalo, než se postupně úspěšně oddělilo všech 53 satelitů.

Raketa Vega je součástí strategie ESA, která má za cíl poskytnout Evropě nezávislý, levný, spolehlivý a dostatečně flexibilní přístup do vesmíru který pokryje velkou škálu požadavků nejrůznějších zájemců o vynesení nákladu na oběžnou dráhu. Je vysoká 30 metrů s průměrem 3 metry a váží 137 tun. Vega doplňuje těžké rakety Ariane a Sojuz, startující taktéž z evropského kosmodromu umístěného poblíž severovýchodního břehu Jižní Ameriky ve Francouzské Guyaně.

Vesmír se otevírá komerčním letům  

Úspěšný start rakety VEGA a správné vypuštění všech satelitů z dispenzeru na oběžnou dráhu ukázalo, že technologie vyrobená v Brně je plně funkční a může naplňovat svůj komerční potenciál. Zákazníků, kteří se svými družicemi čekají na let do vesmíru jsou stovky – od univerzit, výzkumných laboratoří, státních institucí až po soukromé firmy. Italská Vega s českým nosičem tak pro všechny zmíněné organizace otevírá bránu do vesmíru. Ještě do konce letošního roku chystá S.A.B. Aerospace dodat další dva nosiče – jeden pro let na konci podzimu a druhý v prosinci.  

O společnosti:

S.A.B. Aerospace s.r.o. je největší českou společností věnující se vývoji a výrobě komponent, testování a montáži konstrukcí pro mezinárodní organizace, kosmické agentury i soukromé společnosti, které dlouhodobě působí ve vesmírném průmyslu. V roce 2004 vzniká společnost SAB Aerospace Srl. se sídlem v italském Beneventu, a v roce 2014 byla založena česká dceřiná společnost S.A.B. Aerospace, která brzy po svém založení zahajuje v brněnském Jihomoravském inovačním centru vývoj i výrobu Dispenseru nosné rakety VEGA a konstrukci součástek pro Carrier Modul z projektu Exo Mars 2020. Jedním z výsledků spolupráce s českými i mezinárodními partnery je zahájení prací na komponentách pro zařízení Exobiology Facility, které je určeno pro testování a následné doručení biologických vzorků k Mezinárodní vesmírné stanici. V srpnu 2019 se S.A.B. Aerospace s.r.o. stává samostatnou společností v rámci holdingu S.A.B., v čele s Petrem Kapounem, a vyhrává klíčovou zakázku na vývoj a konstrukci nosného modulu sondy PLATO, středně velké vědecké mise v rámci Evropské kosmické agentury.