Významné osobnosti MFDF Ji.hlava budou jezdit auty prvního českého carsharingu

JIHLAVA/ČR – Neoficiálním mottem letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě je Ji.hlava hybridní. I to je jeden z důvodů, proč organizátoři filmové přehlídky aktivně oslovili carsharingové družstvo Autonapůl, zda by pro dopravu významných osobností festivalu zapůjčila svá sdílená auta. Společnost pro jihlavský festival vyhradí 10 vozů, včetně dvou elektromobilů.

„Jsme velmi rádi, že můžeme podpořit letošní ročník jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Oceňujeme, že organizátoři festivalu hledají cesty, jak tento filmový svátek uspořádat udržitelným způsobem a s nejmenším dopadem na životní prostředí, což souzní s našimi hodnotami. Autonapůl chce využít spolupráci s festivalem jako příležitost, jak široké veřejnosti nejen z Jihlavy, ale i z celého Česka a ze zahraničí ukázat, jaké výhody kombinace různých druhů dopravy včetně sdílení aut nabízí. Patří k nim možnost kombinovat dopravu v MHD, meziměstskými vlaky či autobusy i cyklodopravu s jízdou autem. Abychom kombinace co nejvíce zatraktivnili, připravili jsme pro cestující Českých drah možnost využít jejich ČD body jako slevu na služby našeho carsharingu,“ říká ředitel prvního českého carsharingu Autonapůl Michal Šimoník.

V tuto chvíli Autonapůl zvažuje rozšíření svých služeb i do Jihlavy, proto zjišťuje zájem veřejnosti o služby carsharingu ve městě. V průběhu festivalu se obyvatelé a návštěvníci Jihlavy budou moct setkat se sdílenými Škodami Octavia, elektromobily Renault Zoe a Škoda CitigoE nebo velkokapacitními vozy Ford Transit a Renault Trafic. Celou flotilu prvního českého carsharingu si lze prohlédnout na https://www.autonapul.cz/seznam-aut/ 

„Jsme mezinárodní festival dokumentárních filmů, které často otevírají environmentální i sociální problémy a hledají jejich příčiny či možnosti řešení. O ekologii se bude mluvit i na našem Inspiračním fóru. K našim hodnotám rozhodně patří udržitelnost a s touto optikou hledáme i partnery. Na carsharing Autonapůl jsme dostali doporučení hlavně pro jeho důraz na udržitelnost, podporu efektivního kombinování různých typů dopravy. Věříme, že hosté festivalu naši snahu o co nejmenší ekologické dopady svátku dokumentárního filmu ocení,“ vysvětluje motivace organizátorů ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka.

O automobily a dopravu hostů se budou starat přímo řidiči festivalu, k jejichž zodpovědnosti bude patřit i zajištění vysokého hygienického standardu. Pro sdílené vozy to konkrétně znamená, že se budou čistit ozonem po každé jízdě, řidiči budou nosit respirátory, řidičům i cestujícím budou k dispozici dezinfekční gely, jednorázové roušky či dezinfekční ubrousky. Podrobnosti o zajištění hygieny na MFDF Ji.hlava jsou na https://www.ji-hlava.cz/media/editor/soubory/downloads/2020/bezpecne-cz.pdf 

Autonapůl provozuje celorepublikově flotilu zhruba osmi desítek sdílených aut různých kategorií, od nejmenších úsporných městských vozů, přes rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily. Působí v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích, Liberci a v Plzni. Podrobnosti o výhodách a podmínkách prvního českého carsharingu Autonapůl jsou na www.autonapul.cz například cestující Českých drah mohou své ČD body využít jako slevu na služby tohoto carsharingu.