České naděje v boji o titul startupového mistra Evropy

Podaří se některému z českých startupů navázat na úspěch projektu Motionlab – výrobce personalizovaných videí, který se loni v rámci pražského Startup World Cup & Summitu dostal mezi nejlepší v Evropě? Rozhodovat se bude už dnes v podvečer, kdy porota z dvacítky nejlepších startupů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska vybere vítěze postupujícího do zítřejšího celoevropského finále. Šance na český úspěch není malá. Mezi dvacítkou nejlepších pro oblast V4 je hned 10 českých želízek v ohni.

„Letošní ročník je rekordní. Do regionálního kola se přihlásilo přes 450 startupů. Zkušení analytici z nich vybrali top 20, jejichž zástupci dnes představí své projekty před porotou. Původně se vše mělo odehrát před diváky v pražské Pragovce, za daných okolností ale bude tato část soutěže neveřejná a jednotlivé startupy se představí online. Zítřejší kontinentální finále, kam postoupí dnešní vítěz, už ale bude streamované živě a zdarma na webu swcsummit.com,“ přibližuje Václav Pavlečka, CEO spolupořadatelské společnosti Air Ventures.

O postup do kontinentálního finále dnes zabojuje deset českých startupů, pět polských, tři slovenské a dva maďarské. Evropský vítěz bude mít možnost získat od pořadatelských společností Air Ventures a UP21 okamžitou investici ve výši až 0,5 milionu dolarů.

10 českých finalistů 

  1. 24 Vision Systems

Nástroj 24 Vision Systems slouží ke komplexní kontrole kvality. Je určen především výrobním společnostem s produkcí Just-In-Time, a dokonce i Just-In-Sequence, kde má téměř každý produkt na výrobní lince jiné vlastnosti. Systém využívá umělou inteligenci k pochopení toho, co má kontrolovat, a jeho úspěšnost je 99,9 %. 

  1. Boost.Space
    Jak vyřešit chaos v bezpočtu cloudových nástrojů, kterých řada společností využívá i několik desítek? Na tuto otázku odpovídá centrální cloudová platforma, která nabízí malým a středním podnikům 25 modulů pro správu projektů, sdílení know-how, prodej a analytiku. Společnosti mohou tyto moduly libovolně kombinovat a sestavit si dokonale kompatibilní řešení šité na míru jejich potřebám. Boost.space může také integrovat a propojit cloudové nástroje třetích stran.
  2. Cyrkl

Digitální odpadové tržiště, největší ve střední Evropě. Ano, obchodovat se dá s čímkoli, a co pro jednoho představuje odpad nebo vedlejší produkt, pro jiného může být cenný zdroj. Řešení Cyrkl funguje podobně jako platforma Uber, kde se může kdokoli velmi snadno zaregistrovat a zadat poptávku nebo vytvořit nabídku. Díky automatické analýze dat se snadno propojí s vhodným obchodním partnerem, s nímž si už napřímo domluví konkrétní podmínky. 

  1. Dronetag

Startup Dronetag přináší efektivní řešení pro bezpečný a efektivní provoz dronů v evropském vzdušném prostoru. Nabízí dostupné a kompaktní identifikační zařízení, které veškerým dronům na trhu umožní splnit nová evropská pravidla bezpečného provozu. Zároveň společnost vyvíjí webovou a mobilní aplikaci, která pilotům umožňuje plánovat lety, dodržovat místní předpisy, sledovat další drony v oblasti a vyhnout se při létání v nestandardních zónách složité administrativě.

  1. Map Tiler

Velké, malé, globální, vektorové, rastrové… zkrátka jakékoli mapy pro mobilní i webové aplikace. To je produkt českého kartografického týmu, který tvoří mapy na míru pro miliony uživatelů po celém světě. Zákazníci si mohou měnit barvy, fonty, celkově mapy přizpůsobovat svému brandu – to vše na několik kliknutí myší. Společnost nabízí online mapy API (MapTiler Cloud) a balíčky mapových dat pro vlastní hostování, redistribuci a offline použití (OpenMapTiles). Už dnes je jedním z jejích klientů například NASA.

  1. Promethist AI

Hlasový asistent s umělou inteligencí Promethist AI dokáže analyzovat lidskou řeč, vnímat emoce a adekvátně na ně reagovat. Cílem projektu je zejména pomáhat starším a mentálně znevýhodněným lidem, které má konverzační asistent doprovázet a přispívat u nich k udržení aktivní a pozitivní nálady. Vývoj řešení pomáhá formovat interní tým psychologů z Národního ústavu duševního zdraví. Vlastní technologie umělé inteligence byla už dvakrát oceněna ve světové soutěži Amazon Alexa Prize.

  1. Proplat.to

Faktoringové digitální tržiště pomáhá dodavatelům řešit dlouhou splatnost faktur a P2P investorům umožňuje dosahovat v krátkodobém horizontu zajímavého zhodnocení. Do aukcí se můžou zapojovat i jednotlivci, kterým s managementem rizikovosti pomáhá investiční automat. Služba nevyžaduje žádné vstupní poplatky.

  1. Salesfit

Na jakou cílovou skupinu se zaměřit? Správná odpověď na tuhle otázku může znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Vyřešit tento rébus umí právě Salesfit. Řešení, které ocení zejména startupy a projekty zabývající se elektronickým obchodem, očistí, zanalyzuje a kategorizuje zákaznická data tak, aby vytvořilo predikci, kde se dané službě nebo produktu bude dařit a na koho má tedy smysl cílit.

  1. SignageOS

Společnost SignageOS nabízí koncové řešení pro společnosti zabývající se vývojem, integrací a správou i výrobou AV digitálních displejů. Ať už jde o obrazovky v obchodních centrech, MHD nebo veřejných prostorech, český startup přináší uživatelsky přívětivý systém, který umožňuje snadno nahrát zobrazované spoty, připravit plán vysílání i detekovat případné poruchy – to vše v reálném čase, pomocí vzdálené správy.

  1. Vocalls

Celkem bez nadsázky by se o tomto telefonním asistentovi s umělou inteligencí dalo mluvit jako o nejlepším kamarádovi operátorů z call center. Voicebot od společnosti Vocalls představuje plně automatizované řešení pro příchozí i odchozí hovory. Asistent zvedá telefon okamžitě, 24 hodin denně a zvládne odbavit stovky paralelních hovorů najednou. Podle předem propracovaného scénáře odbaví všechny běžné hovory a operátorům umožní soustředit se jen na komplikované případy. V hovoru rozpozná důležité informace a – na rozdíl od lidí – je 100% odolný vůči stresu.

Web: www.swcsummit.com

Jakékoli organizační dotazy k akci je možné směřovat na mail hello@swcsummit.com

Více o Startup World Cup & Summit

Startup World Cup & Summit (SWCSummit) je unikátním spojením dvou nejvýznamnějších startupových konferencí posledních let. Startup World Cup je celosvětová startupová konference a soutěž organizovaná venture kapitálovým fondem Fenox. Vznikla přímo v Silicon Valley s cílem podpořit celosvětové inovace, propojit startupový ekosystém, otevřít dveře talentovaným podnikatelům a identifikovat 20 nejlepších startupových projektů na světě. Vítězové regionálních kol se utkají ve velkém finále přímo v Silicon Valley, ve kterém budou se svými projekty bojovat o investici ve výši 1 milionu dolarů a více. Startup Summit je pak tradiční konferencí se sedmiletou tradicí, kterou pořádá investiční fond Air Ventures. Historie konference sahá do roku 2012 a vystoupili na ní spíkři z nejznámějších globálních korporací i startupů – od editorů TechCrunche přes šéfy Startupbootcampu, investory ze Silicon Valley, spíkry ze společností jako Tesla nebo SpaceX či Hyperloop Transport Technologies, až po zakladatele nadějných startupů jako Kiwi.com a korporátní kapitány, např. Andre Wehrnera ze Škoda Auto nebo Tomáše Budníka z O2. Více informací naleznete na www.swcsummit.com.

Více o Air Ventures

Air Ventures podporuje startupy v rozletu. Investuje do dynamických technologických firem především v regionu střední Evropy, přináší unikátní know-how v budování marketingových strategií a umožňuje startupům efektivněji oslovovat a získávat zákazníky. Více na www.airvcs.com.

Více o UP21

UP21 je startupový seed fond, který startupům dodává čtyři klíčové věci pro to, aby mohly vzlétnout: finanční investici, specializovaný mentoring a také důležité základní dovednosti. UP21 sestavuje pro každý startup vlastní navigační plán, a tak naviguje inovátory na jejich cestě k úspěchu v duchu svého motta „Investice nestačí. Chtějte svého kopilota“. Více na www.UP21.com.