Den boje za svobodu a demokracii připomene průvod v mobilní aplikaci

Místa, kde se psala historie, budou dostupná lidem z bezpečí domova

Praha, 16. 11. 2020 – Rok 1989, Albertov a Národní třída, boj za svobodu a demokracii. Aplikace SmartGuide přináší ve spolupráci s Díky, že můžem digitální trasu připomínající zásadní místa Sametové revoluce. Ačkoliv letos není možné vydat 17. listopadu na tradiční průvod z Albertova, díky multimediálnímu průvodci si lidé na tento den mohou připomenout alespoň prostřednictvím mobilního telefonu.  Nacházíme se v nelehké době a připomínka 17. listopadu i demokracie je možná o to zásadnější a hodnotnější. 

K příležitosti oslav 17. listopadu česká travel-tech aplikace SmartGuide ve spolupráci s iniciativou Díky, že můžem nabídne prohlídkovou trasu 17. listopad 1989 připravenou tak, aby si jí lidé mohli virtuálně projít i z pohodlí domova. Multimediální průvodce provede uživatele celou trasou, kterou v roce 1989 procházeli studenti a přiblíží události tohoto významného dne. Jakmile okolnosti dovolí, uživatelé si budou moci projít trasu z Albertova na Národní třídu i osobně spolu s průvodcem v aplikaci.  Digitální trasa je doplněna o vzpomínky účastníků, komentář do aplikace poskytla například Marta Kubišová. “Jsem ráda, že si události 17. listopadu můžeme letos připomenout alespoň takto”, doplnila k letošnímu virtuálnímu pojetí. 

Iniciativu spojenou s historií naší demokracie podpoří i další prohlídková trasa, kterou připravilo Muzeum paměti 20. století. V aplikaci SmartGuide publike trasu úzce spojenou s českou historií a demokracií: Únor 48. Na tyto prohlídkové trasy bude navazovat přidávání dalších obdobných historických tras zaměřených na vývoj demokracie u nás, například trasa spojená s osudem Milady Horákové a po stopách politických vězňů. 

“Kvůli závažnosti epidemiologické situace jsme se rozhodli zrušit veškerý plánovaný program na Národní třídě a celou oslavu přesunout do online prostředí.  Virtuálního průvodce jsme společně se SmartGuide připravili tak aby si lidé mohli celou trasu virtuálně projít, poslechnou si komentáře pamětníků a doplnit si informace o tomto významném dnu, aniž by opustili svůj byt nebo dům. Jakmile to vládní nařízení dovolí, bude možné navštívit místa i osobně a využít tak průvodce plnohodnotně a to kdykoliv, třeba i o měsíce později.” komentuje Daniel Peřina z iniciativy Díky, že můžem.

Aplikace SmartGuide je digitálním průvodcem 21. století. Uživatele provází v reálném čase, vypráví mu poutavé příběhy o místech, kterými zrovna prochází a upozorňuje na zajímavosti v okolí. K tomu využívá umělou inteligenci, Lze ji využít pro poznávání nových míst objevení dosud nepoznaného ve vlastním okolí. Díky aplikaci lze minimalizovat kontakt s lidmi, vyhnout se hromadným prohlídkám, ostatním turistům a zaměřovat se na méně frekventované destinace.

Od srpna 2020 v aplikaci SmartGuide přibyly více než tři desítky destinací, které mohou uživatelé navštívit.  Patří mezi ně například zámecké zahrady Lednice, Průhonice, Hradec Králové, Olomouc, Litomyšl nebo Poděbrady. Aplikace je také oficiálním průvodcem města Terezín nebo Zoo Plzeň. Platforma SmartGuide poskytuje prostor pro spolupráci všem subjektům turistického ruchu, muzeím, zoologickým zahradám, hradům a zámkům i agenturám a iniciativám jako je Díky, že můžem. Aplikace je již od roku 2017 k dispozici bezplatně ke stažení, v minulosti se soustředila zejména na destinace v zahraničí, s příchodem koronavirové krize se snaží pomáhat v Česku. Projekt rozšířil svou působnost začal fungovat také díky podpoře z programu Czech Rise Up, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Digitalizaci turismu prostřednictvím SmartGuide poskytlo záštitu Ministerstvo průmyslu a obchodu i Hospodářská komora.