Právníci z Mavericks: Nová evropská pravidla pro crowdfunding přinesou českým startupům více zahraničního kapitálu

24. listopadu 2020 – Již za rok začnou platit nová pravidla, která umožní crowdfundingovým platformám snadněji poskytovat služby na celém evropském trhu. Evropský parlament tak mimo jiné dal zelenou jednodušším investicím do zahraničních startupů a naopak. Detaily nového nařízení rozebírá Lucie Máchová, advokátka advokátní kanceláře Mavericks specializující se na digitální ekonomiku, technologie, startupy, venture kapitálové a private equity transakce.


Je daný startupový nápad životaschopný? To často – jako vedlejší efekt – pomohou odhalit crowdfundingové portály, jejichž působení je dnes takřka výhradně regionální. Od českých startupistů a také venture kapitálových fondů občas slýcháme, že Česká republika je na některé podnikatelské nápady malá. Nejednou jsem slyšela názor, že v případě spojení Evropy by vznikl dostatečně ambiciózní a velký trh, na němž by se zrodilyt odvážnější myšlenky a ve výsledku globální projekty. Pomůže tomu nově crowdfunding?

Crowdfunding neboli skupinové či davové financování představuje stále významnější formu alternativního financování pro začínající, malé či střední podniky. Ty využívají tuto cestu, protože mají často potíže s přístupem k tradičním způsobům financování, jako jsou například bankovní půjčky. Crowdfundingové digitální platformy jsou pro tyto projekty a firmy cesta, jak získat prostředky především od drobných investorů. Výměnou tito investoři získávají podíl na úspěchu této často moderní a inovativní společnosti.

Nové příležitosti pro startupy i investory

Za stávajících podmínek ovšem není pro online crowdfundingové platformy jednoduché expandovat do jiných evropských zemí. Mnoho investorů odrazuje od financování projektů v zahraničí roztříštěnost právní úpravy v jednotlivých členských státech a nedostatek jednotných pravidel v rámci EU. A právě toto mají nová unijní pravidla změnit. Usnadní přeshraniční činnosti pro crowdfundingové platformy a vytvoří řadu nových příležitostí pro zakladatele startupů, kteří budou moci oslovit investory v celé Evropě. Stejně tak se mohou těšit i čeští drobní investoři, pro které bude jednodušší investovat za hranicemi.

A jaké jsou detaily nové regulace? Ne na dary a odměny a s pořádným prověřením 

Nová regulace se týká skupinového financování založeného na investicích a půjčkách (nikoliv darech a odměnách) a bude se vztahovat na projekty s protiplněním do 5 milionů eur ročně. Zájemci o poskytování služeb crowdfundingu dle nových unijních pravidel budou mít možnost získat potřebné povolení k činnosti. Osoby zapojené do řízení potenciálního poskytovatele služeb crowdfundingu musí kromě jiného prokázat dostatečné znalosti, odborné dovednosti a zkušenosti k řízení poskytovatele služeb skupinového financování. Po získání potřebného povolení budou mít jeho držitelé možnost rozšířit své podnikání a poskytovat služby crowdfundingu i v dalších zemích EU.

Bez prověření zájemce a informací o projektu to nepůjde

Nikoho asi nepřekvapí, že v případě úspěšného vyřízení žádosti čeká na crowdfundingové platformy celá řada povinností. Patří mezi ně například povinnost provést přiměřené hodnocení úvěrového rizika projektu, prověřit s náležitou péčí vlastníka projektu, resp. zájemce o financování či poskytnout potenciálním investorům všechny klíčové informace o projektu včetně varování před riziky. Nejen díky uvedeným požadavkům stanoveným pro poskytovatele crowdfundingu je výrazně posíleno postavení investorů a zvýšena jejich ochrana.

Kdy začnou nová pravidla platit?

Nová unijní úprava crowdfundingu nabude účinnosti v listopadu příštího roku. Jak už bylo řečeno, má potenciál přinést nové příležitosti nejen startupům, které mohou očekávat zvýšení okruhu zejména zahraničních investorů, ale i samotní investoři budou z nových evropských pravidel profitovat – díky snadnějšímu přístupu k přeshraničním projektům rozšíří portfolio možných investic. Startupy i investoři se tedy mají na co těšit!

O Mavericks

Advokátní kancelář Mavericks je předním specialistou na digitální ekonomiku, technologie, startupy, venture kapitálové a private equity transakce. Za svou historii pomohli Mavericks stovkám klientů, mimo jiné s e-commerce, nastavením IT smluv, ochranou duševního vlastnictví a vyjednáváním při vstupu investora. Kancelář si zakládá na špičkovém týmu právníků, jehož jádro tvoří čtyři zkušení advokáti, kteří spolu v minulosti řadu let působili v přední mezinárodní advokátní kanceláři s pobočkami po celém světě. Kromě titulů z českých vysokých škol se pyšní diplomy z prestižních amerických univerzit včetně Harvardu a NYU. Tomáš Ditrych, který Mavericks před několika lety založil, získal unikátní specializaci na startupy a venture kapitálové transakce přímo v San Francisku, kde v minulosti působil. Tomuto oboru se nyní naplno věnuje v ČR nejen při vyjednávání desítek transakcí ročně, ale také v rámci výuky vlastního předmětu na pražské Právnické fakultě UK. Advokáti z Mavericks za pomoci nejmodernějších technologií poskytují právní služby se specializací na průmysl 4.0. Jsou označování za právního lídra v oblasti technologií a advokátní kancelář budoucnosti.