V Kyjově lze platit speciální měnou corrent

V jihomoravském Kyjově se začaly stovky občanů a desítky obchodníků registrovat a připravovat na oficiální spuštění projektu Corrency. Zaplatit correntem budou lidé moci už 11. ledna 2021, kdy 30 denní pilot startuje.

Praha, Česká republika, 17. prosince 2020 – Registrace do projektu na podporu místní ekonomiky poznamenané koronavirem trvá až do 10. ledna 2021. Od následujícího dne budou lidé v Kyjově moci platit u přihlášených obchodníků a živnostníků correnty a uplatnit tak na celý nákup nebo služby chytrou 50% slevu.

Kyjovjané zaplatí jen půlku, na druhou polovinu přispěje Corrency

Během prvního víkendu se přihlásilo o příspěvek ve výši 400 korun ve formě correntů téměř 500 obyvatel Kyjova. Příležitosti tedy může využít dalších 1500 obyvatel.

“Při platbě u obchodníka zaplatí lidé v korunách jen polovinu částky za nákup. Druhá část platby proběhne z jejich correntového účtu, který jim založíme při registraci. S darovanými correnty budou mít lidé důvod jít nakoupit nebo si zajít ke kadeřníkovi a obchodník bude mít důvod pro to, aby měl otevřeno. Lokální ekonomika se tak významně povzbudí,” vysvětluje Pepe Rafaj, autor projektu Corrency a jednatel společnosti I, Foundation, která za projektem stojí. 

Informace o utracených correntech najdou občané ve svém mobilu. Systém Corrency jim nový zůstatek pošle formou SMS po každé provedené platbě. Nepotřebují k tomu ani chytrý telefon, ani přístup k internetu.

Ani na straně obchodníka nejde o složitý proces. Při platbě correnty odešlou obchodníci SMS do systému Corrency a zpět jim přijde zpráva, kolik má občan na místě zaplatit v korunách. Druhá část platby přijde obchodníkovi během dalšího pracovního dne na jeho účet v bance.

Občané ani obchodníci se tedy nemusí obávat složitostí. “Naším záměrem bylo vytvořit systém co nejjednodušší, aby k němu měli přístup všichni. Občan se při platbě correnty prokáže obchodníkovi svým občanským průkazem nebo jednorázovým kódem v SMS a obchodníkům bude stačit SMS zpráva nebo vyplnění jednoduchého webového formuláře. Aktuálně jednáme s pokladním systémem Dotykačka o integraci platby correnty. Tím se proces zautomatizuje a zrychlí. Uvítáme další možnost propojení,” dovysvětluje Pepe Rafaj.

Cigarety a alkohol s výjimkou místního vína za correnty nekoupíte

Correnty budou platit po dobu 30 dnů, a ne vše jimi lze zaplatit. Třeba cigarety, alkohol nebo sázky za ně nepořídíte. “Výjimkou jsou místní vinaři, které chce systém Corrency naopak podpořit, protože jsou nositelé zdejšího koloritu a kultury. Takže kyjovské víno za correnty zakoupit můžete,” potvrzuje Pepe Rafaj.

Proč Kyjov?

Corrency v listopadu podepsalo memorandum o spolupráci na pilotním projektu s Kyjovem jako prvním městem. Jeho zástupci, v čele se starostou Františkem Luklem, věří, že tento moderní ekonomický projekt může podpořit zdejší podnikání, což potvrzují i první čísla od spuštění registrace o zájmu místních občanů a obchodníků. 

“O podporu ve formě correntů se může přihlásit každý. Rozhodli jsme se ho nabídnout všem občanům v našem městě. Získá ji prvních 2000 přihlášených. Na druhé straně bychom rádi podpořili hlavně naše restaurace, kavárny, řemeslníky, živnostníky a naši kulturu,” dodal František Lukl. Podle něj je jen otázkou času, kdy se připojí i další města.

Jak projekt vznikl?

Projekt Corrency vznikl jako reakce na první karanténu. Uspěl v hackathonu “Hack the Crisis” vyhlášeném agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). Několik měsíců na něm pracoval tým odborníků, nadšenců a sympatizantů, až se dostal do fáze, kdy jej bylo možné přihlásit do dotačního programu MPO Czech Rise Up pro chytrá opatření proti COVID 19.

“Corrency je krásným příkladem toho, jak se projekt z hackathonu může dále úspěšně rozvíjet a podporovat lokální ekonomiku a regionální rozvoj. Tvůrci naplno využili potenciál, který dnešní turbulentní doba přináší. To, že má projekt slibnou budoucnost, dokazuje i fakt, že se v hackathonu umístil mezi patnáctkou nejlepších z více než dvou stovek přihlášených. Věřím, že o něm ještě uslyšíme ve spojitosti s dalšími městy,” říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

O Corrency:

Projekt Corrency řeší ekonomické důsledky pandemie. V dotačním řízení MPO uspěl a získal prostředky na realizaci pilotního projektu. Tvůrcům se podařilo získat řadu záštit, např. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářské komory ČR a Ministerstva vnitra ČR.