Hry od českého studia Bohemia Interactive oslovily v roce 2020 14 milionů hráčů a prodalo se jich za 1,6 miliardy korun

Praha, 13. ledna 2021 – Největší české herní studio Bohemia Interactive loni i přes nepříznivé globální události zaznamenalo velmi úspěšný rok. Dařilo se jak celé společnosti, tak i jejím hlavním titulům (Arma 3, DayZ, Vigor a Ylands). Hry od českých vývojářů z Bohemia Interactive si v loňském roce užilo 14 milionů aktivních hráčů po celém světě. „Bohemka“ v roce 2020 prodala celkem 5,7 milionů kopií svých her a jejich rozšíření s tržbami přes 1,6 miliardy korun.

Zatímco mnoho odvětví loni stagnovalo, hernímu průmyslu se v celosvětovém měřítku dařilo. Nejinak tomu bylo i u největšího českého herního studia Bohemia Interactive, které zažilo zažilo velmi rušný rok, který byl zároveň druhý prodejně nejúspěšnější za celou více než 20letou historii této české herní firmy. Vývojáři pokračovali v průběžném vylepšování svých titulů a s jejich rozšiřováním na nové platformy. Hry Bohemia Interactive si tak hráči mohou užít nejen na PC, ale i na konzolích Xbox, Playstation a Switch a na mobilních platformách Android a iOS.

Studio Bohemia Interactive si s více než 350 lidmi v celkem 6 pobočkách ve 3 zemích světa (ČR, Nizozemsko a Thajsko) upevnilo pozici nejvýznamnějšího tuzemského zaměstnavatele v oboru.

Zásadně pokročily také práce na novém engine Enfusion, který se stane srdcem budoucích klíčových her Bohemia Interactive. Ten kromě pokročilé fyzikální simulace nabídne moderní grafický „kabátek“rozsáhlou podporu komunitních módů.

Další zajímavé milníky roku 2020 shrnuje přiložená přehledná infografika.

MILNÍKY JEDNOTLIVÝCH TITULŮ

Arma 3 (PC)

I když od vydání vojenské simulace Arma 3 loni uplynulo již 7 let, stále patří k titulům, kterým vývojáři z Bohemia Interactive věnují nejvíce pozornosti a hráči po celém světě mnoho desítek hodin svého času. Základní hra zaznamenala 2 významné updaty 1.98 (Arma 3 Apex: Old Man) a 2.00. V říjnu bylo oznámeno také rozšíření ČSLA Iron Curtain, které bude zaměřeno na období studené války a potěší mimo jiné milovníky vojenské techniky Československé lidové armády 80. let a jejích západních protějšků ze zemí NATO.

Okolo Arma 3 byly postaveny stovky skvělých komunit a tvůrci po celém světě do hry dodali kvanta výborného obsahu a rozšíření. Právě jim byl věnován zásadní červnový update pro Creator DLC obsahující množství nových nástrojů a assetů. Amatérští tvůrci se mohli loni rovněž zapojit do soutěže Arma 3: Art of War, která navíc podpořila organizaci Mezinárodního červeného kříže

DayZ (PC, Playstation, Xbox)

Dnes již legendární multiplayerová akce DayZ, která hráčům snažícím se přežít v postapokalyptickém světě neodpustí jedinou chybu, zaznamenala co do počtu aktivních hráčů nejúspěšnější rok od svého vydání. Vývojáři do hry loni dodali 4 velké updaty, které přidávají nové zbraně a vybavení, ale i celé nové herní mechaniky. Důležitým milníkem bylo rovněž květnové zařazení DayZ do nabídky Xbox Game Pass, díky čemuž si hra rychle získala popularitu mezi statisíci novými konzolovými hráči. 

Interní tým DayZ se dočkal významných posil a hráči se tak v roce 2021 mohou těšit na vylepšení stability, vyváženosti herních mechanik a hratelnosti a příliv nového obsahu

Vigor (Playstation, Xbox, Switch)

Free-to-play střílečka odehrávající se v poválečném Norsku se loni dočkala 5 významných sezónních updatů a do hry přibylo množství zbraní, vybavení a kosmetických doplňků. Z původního exkluzivního titulu pro konzoli Xbox se Vigor vloni rozšířil i na Nintendo Switch a těsně před koncem roku se hry dočkali také majitelé Playstation 4 a 5

Velké poděkování patří také všem hráčům Vigor, kteří si v dubnu zakoupili speciální charitativní balíček herních doplňků. Výtěžek z jeho prodeje ve výši 250 000 Kč darovalo studio Bohemia Interactive Fakultní nemocnici Brno, která v době stupňující se koronakrize navíc čelila hackerským útokům. 

Ylands (PC, Android, iOS)

Ylands je hra určená zejména mladšímu publiku. U dětí rozvíjí kreativitu a hravou formou je učí základním programátorským dovednostem. Ve hře mohou objevovat, stavět budovy, vozidla, lodě, ale i tvořit vlastní minihry. Titul se loni dočkal 5 zásadních rozšíření, 2 obsahových balíčků a první velké soutěže pro všechny tvůrce. Uznání se Ylands dostalo také na domácí půdě titul si odnesl 2 ocenění v soutěži Česká hra roku

Díky edukativnímu charakteru Ylands je jeden z cílů pro nadcházející roky jeho rozšíření do výuky základů programování zejména na základních školách.

Sledujte také naše další komunikační kanály

Internet, web, website, site icon - Download on IconfinderWebové stránky
Aplikace Facebook dostává redesign, mění ikonu i Messenger | ApplištěFacebook
Twitter
Youtube Icon Flat - Icon Shop - Download free icons for commercial useYouTube
LinkedIn

–      KONEC      –

O herním studiu Bohemia Interactive

Bohemia Interactive je největší herní studio v ČR, založené v roce 1999. Jeho portfolio tvoří série vojenských simulací ARMA pro PC, průkopnický online survival DayZ pro PC a konzole, kreativní platforma Ylands pro PC a mobilní zařízení a free to play akce Vigor pro Xbox One, Playstation a Nintendo Switch. Bohemia Interactive si zakládá na úzké a dlouhodobé spolupráci s komunitou, tvorbě her i platforem s dlouhou životností i vývojářskou podporou, ale hlavně na hledání novátorských řešení při vývoji a vydávání nových titulů. Bohemia Interactive je členem Asociace českých herních vývojářů a sama se vlastními aktivitami podílí na rozvoji a zlepšování podmínek pro vývoj her v ČR.