Komentář k 0% DPH na respirátory FFP2 a vyšší

PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel Lékárna.cz: Potvrzuji, že jsme dnešním dnem počínaje (tj. 2.2.2021) zlevnili ceny respirátorů FFP2 a vyšších o 21%. Pokles DPH z 21 % na nulu jsme poctivě promítli do cen a ochranné pomůcky, kterých se daňová výhoda z rozhodnutí vlády týká, jsou v největší lékárně na českém internetu levnější.

Už dva týdny jsou prodeje respirátorů FFP2 a vyšších extrémní (cca 400% nárůst), zájem o ně neklesá, zvlášť když jejich nošení doporučují nejnovější vládní opatření pro určité situace.  Lidé na vládou avizované snížení jejich ceny nečekali, poptávka v posledních dnech neklesla. Až šestinásobný obrat v prodeji respirátorů za 14 dnů jasně ukazuje respirátory a ochranné pomůcky jako priority tisíců nákupních košíků a tahouny růstu koronaINDEXu, který se aktuálně šplhá na úroveň prodejů z počátku loňského března, kdy se v zemi potvrdil první nakažený covid-19.

Extrémní prodeje těchto ochranných pomůcek ale kryjeme v Lékárna.cz od samého počátku extrémními nákupy na sklad, zásoby máme na minimálně měsíc i při tak ohromném zájmu o ně. Zákazníkům jsme vytvořili speciální kategorii s nabídkou ochranných pomůcek, které nulové DPH zlevnilo, protože část ochranných obličejových masek od DPH osvobozena není. Tak aby v tom měli jasno na první pohled.

Snížení DPH z 21 % na nulu u respirátorů ale u nás rozpoutalo vysoký stupeň aktivity. Náhlé zjevení třetí sazby daně znamenalo ohromnou rošádu v účetním systému, který v maloobchodě s takovou sazbou nepracuje. Takže vyhlásit ze dne na den daňovou výhodu je jedna věc, ale upravit systémy pro běžný maloobchodní prodej tak, aby tu fungl novou daňovou sazbou promítly do nákupů a zákazníci onu výhodu od dnešního rána při nákupu vybraných pomůcek opravdu dostali, znamenalo celoúterní pohotovost mnoha lidí v našich interních technických a účetních týmech. No a teď nás čeká ještě pár dnů kompenzací pro nákupy respirátorů objednaných na Lékárna.cz  do dnešního dne (s 15% DH) a převzatých nebo zaplacených dnešním dnem počínaje (kdy už platí nulová sazba DPH). Rozhodli jsme se tyto rozdíly zákazníkům kompenzovat, tedy přeplatky plynoucí ze změny sazby daně, vracet – tím opravdu důsledně necháváme celou daňovou výhodu na straně našich zákazníků.

Porovnejte si sami vývoj nákupů lékárenského sortimentu souvisejícího s COVID-19 na grafu vývoje 2020-2021 zde (pod komentářem).