Část Prahy se staví za zachování integrovaných směrových zařízení

Praha, 22. února 2021 – Magistrát hl. m. Prahy v loňském roce oznámil záměr odstranit 1 800 informačních a směrových tabulí za účelem omezit vizuální smog. Proti tomuto rozhodnutí sílí hlasy nejen ze strany majitelů provozoven, ale také zastupitelstev městských částí. Důvodem je především obava, že se v metropoli bez konsolidovaného naváděcího systému ještě více rozroste snaha navigovat do firem nelegální cestou.

„Podmínky pro umístění i obsah informačních a směrových tabulí jsou přísně regulovány a určovány hlavním městem a zároveň zde jako součást dopravního značení fungují již od roku 2002. Když se podíváme na navigační cedule jiných evropských metropolí, musíme uznat, že systém integrovaných směrových zařízení v Praze je koncipován velmi kvalitně. To potvrzuje také fakt, že byl vyvinut předními dopravními experty. Chápeme a vítáme tedy hlasy, které se obrací proti jeho odstranění,“ říká Jan Eisenreich ze Směrové Tabule.cz.

Příklady z jiných metropolí

Elektronické navigace mohou při hledání konkrétního vjezdu do provozoven selhávat

V porovnání se standartně využívanými nosiči venkovní reklamy v Praze jde o čistě funkční sdělení v dané lokalitě, které je nesvětelné, nereflexní a nepohyblivé. Jejich podstata tkví především v nasměrování takzvaně na poslední kilometr, kdy často elektronické navigace selhávají.

„Tato reklamní směrová zařízení jsou přesně tou reklamou, která v dopravě pomáhá s navigací. Ve Štěrboholech má provozovnu řada firem, a je proto potřeba k nim řidiče rychle a efektivně navést. Jsme tedy pro zachování tohoto formátu za dodržení přesně daných podmínek, které stanoví, kde mohou být umísťovány a jak budou vypadat. V případě odstranění legálního značení se pak nejvíce obáváme snahy majitelů do svých firem navádět na vlastní pěst,“ uvádí Jana Vydrářová za Zastupitelstvo městské části Praha – Štěrboholy.

Jelikož se náš autosalón nachází daleko od „hlavní silnice“, může být pro některé z klientů problém k nám trefit. Proto jsme se rozhodli využít směrové tabule jako jedinou reálnou možnost přímé navigace v naší lokalitě a s jejich odstraněním rozhodně nesouhlasíme,“ dodává Libor Menčík, ředitel karlínského Autokomplexu.

O společnosti SMĚROVÉ TABULE.CZ

Společnost SMĚROVÉ TABULE.CZ patří k výhradním pronajímatelům směrových tabulí v Praze. Jsou součástí dopravního značení obce a navádějí tzv. „na poslední kilometr“ do provozoven firem a institucí. Tento systém byl budován od 90-tých let s cílem usnadnit orientaci řidičů, a to i v situacích, kdy selhávají běžné elektronické navigace.