Hyundai Motor odhaluje další designové detaily modelu STARIA

  • STARIA je nová řada MPV značky Hyundai s futuristickým a ikonickým designem
  • STARIA byla navržena způsobem „zevnitř ven“ a reaguje na aktuální změny v požadavcích spotřebitelů, pro něž je prioritou maximální využití vnitřního prostoru
  • Jednolitý vzhled exteriéru je definován aerodynamickou siluetou, panoramatickými okny a čistými plochami karoserie 
  • Interiér, inspirovaný luxusem, nabízí prémiový design a pocit otevřenosti
  • Vrcholná verze k tomu přidává luxusní vzhled a atmosféru díky exkluzivním stylistickým prvkům

Společnost Hyundai Motor Company dnes odhalila další designové prvky nové modelové řady víceúčelových vozů MPV (Multi-Purpose Vehicle) s označením STARIA před její digitální světovou premiérou, která se uskuteční v průběhu první poloviny roku 2021.

Model STARIA, koncipovaný pro rodiny i podnikání, poskytne řešení pro mobilitu na nové úrovni. Díky nim bude doba strávená cestováním příjemnější a produktivnější. STARIA navíc přináší první prostorové inovace, s nimiž se počítá u vozidel pro speciální účely PBV (Purpose Built Vehicle) v éře budoucí mobility. 

Celkový vzhled modelu STARIA vznikal „zevnitř ven“. U tohoto nového způsobu vytváření designu pro budoucí mobilitu začíná designový proces návrhem interiéru, od něhož se následně odvíjí exteriér. Hyundai tím reaguje na aktuální trend vývoje požadavků zákazníků, kteří kladou stále větší důraz na využití vnitřního prostoru.

Inovativní exteriér orientovaný na budoucnost připomíná „kosmickou loď“ 

Exteriér modelu STARIA se vyznačuje futuristickou, čistou a aerodynamickou siluetou, definovanou ladnými křivkami sahajícími od přídě až k zádi. Inspirací pro jeho návrh byl pohled z vesmíru na světlo, obklopující horizont Země při východu Slunce.

Jednoduchou příď modelu STARIA zdobí horizontální světla pro denní svícení spolu s obrysovým světlem, které společně zabírají celou šířku vozidla. Odvážná a široká maska chladiče s jedinečnou mřížkou přispívá k okamžité identifikaci vozu. Jeho sofistikovaný, nejmodernější vzhled je definován také nízko uloženými světlomety po obou stranách masky chladiče.

Hyundai používá u všech částí přídě stejnou barvu karoserie, čímž umocňuje moderní a čistý styl vozidla. Velkoplošná panoramatická boční okna protažená více dolů zlepšují celkový výhled a vytvářejí pocit otevřenosti. Tento pocit prostornosti, inspirovaný tradičním korejským architektonickým stylem hanok, umožňuje cestujícím vnímat propojení mezi vnitřním prostorem a venkovním prostředím. 

Záď s přitažlivými vertikálními zadními svítilnami a širokým zadním oknem má jednoduchý a čistý vzhled. Zadní nárazník je umístěn velmi nízko pro snadnou manipulaci se zavazadly nebo nákladem.

STARIA Premium se celkově prezentuje nejen luxusním vzhledem, ale také osobitou atmosférou vytvářenou exkluzivními stylistickými prvky. Maska chladiče verze Premium má jedinečnou síťovanou mřížku. Sofistikovaný a luxusní design vozidla umocňují chromované rámečky světlometů LED krychlového tvaru ve spojení s chromovanou povrchovou úpravou v odstínu mosazi, která je kromě loga Hyundai na přídi rovněž na kolech, vnějších zpětných zrcátkách a klikách dveří. Pro tuto variantu exkluzivně navržená 18“ kola zvýrazňují svými stylistickými prvky s motivy diamantu prémiový a moderní vzhled tohoto modelu. 

Zadní sdružené svítilny vrcholné verze používají jedinečný design parametrických pixelů značky Hyundai a specifické ozdobné prvky s dokonalou návazností na okolní plochy.

Prémiový a komfortní interiér s rozmanitými funkcemi

Interiér modelu STARIA, inspirovaný luxusními salonky na výletních lodích, poskytuje cestujícím prémiové prostředí a prostor pro relaxaci. Inovativní uspořádání designu vozidla s dolů protaženými, velkoplošnými, panoramatickými okny vytváří vzdušný interiér, v němž cestující načerpají nové síly.

Přístrojová deska, zaměřená na řidiče, má futuristický vzhled. K tomu přispívá mimo jiné 10,25“ přední displej, středová konzola s dotykovým ovládáním a tlačítkový elektronický volič převodovky. Digitální panel přístrojů je umístěn v horní části přístrojové desky a ponechává řidiči ničím nerušený výhled z vozu.

Odkládací prostory jsou dostupné v horním oddílu stropní konzoly, ve spodní zóně přístrojové desky a v horní a spodní části středové konzoly. Schránka středové konzoly nabídne držáky nápojů, vstupy USB a dodatečné odkládací prostory. 

Model STARIA Premium nabízí také další prvky vnitřní výbavy, které zásadním způsobem mění zážitky z cestování. Sedmimístná verze zahrnuje relaxační nastavení prémiových sedadel ve druhé řadě, která se jedním stisknutím tlačítka automaticky uvedou do specifické polohy poskytující sedící osobě optimální oporu těla a zlepšující celkový pocit komfortu. 

Devítimístná verze modelu STARIA Premium má inovativní řešení sedadel, u něhož lze sedadla ve druhé řadě otočit o 180 stupňů čelem k cestujícím ve třetí řadě. Toto uspořádání nabízí nové zážitky z cestování, protože cestující mohou spolu hovořit a udržovat přitom oční kontakt.

Výjimečnou atmosféru v interiéru vytváří ve všech variantách modelu STARIA Premium ambientní osvětlení. Dokonale sladěné přímé i nepřímé osvětlení přístrojové desky, podlahové konzoly, výplní dveří a zavazadlového prostoru poskytuje výběr 64 barev světla, a přispívá tak k prémiovému prostředí.

„STARIA je prvním velkosériově vyráběným modelem značky Hyundai, jehož design vznikal ‚zevnitř ven‘,“ řekl SangYup Lee, viceprezident a vedoucí globální designové divize značky Hyundai. „STARIA poskytne zákazníkům zcela nové zážitky a přidanou hodnotu při cestování díky svému nevídanému designu a inovativním prvkům.“

Nabídka různých variant a konfigurací sedadel uspokojí rozmanité potřeby

STARIA se bude nabízet ve verzích s různým uspořádáním 2 až 11 sedadel. Díky tomu je tento model vhodný pro rodiny i podnikání. Vrcholná verze STARIA Premium se bude dodávat v konfiguracích se 7, 9 nebo 11 sedadly a od ostatních variant se bude odlišovat exkluzivními stylistickými prvky a vylepšeným interiérem.

Digitální světová premiéra modelu STARIA

Hyundai oficiálně představí model STARIA v digitální světové premiéře v průběhu první poloviny roku 2021. Více informací o světové premiéře bude zveřejněno zanedlouho.  

※ Poznámka pro redakce: Detaily designu a prvky výbavy poskytnuté v tiskové zprávě a přiložených fotografiích mohou být dostupné pouze pro vybrané trhy/regiony.