Platit v obchodě občankou? Jako první si to vyzkouší v Kyjově

V jihomoravském Kyjově startuje unikátní projekt Corrency na podporu ekonomiky postižené koronavirem. Zájem projevila i další města, a to i v zahraničí…

Kyjov, Česká republika, 26. dubna 2021 – V Česku startuje systém Corrency. Přichází s myšlenkou jednorázové měny corrent, která podporuje zároveň lidi i obchodníky. Systém kombinuje výhody lokální měny a slevových poukázek a pomáhá nastartovat místní podnikání postižené koronavirovou krizí. Od pondělí 26. dubna začnou correnty jako první přijímat kyjovští obchodníci.

Zájem z celého světa – od Francie po Filipíny

První zpráva o Corrency obletěla svět. „Dostali jsme pozitivní reakce z Francie, Singapuru i Filipín. Také v Česku může vzniknout nápad, který pomůže lidem i obchodníkům na celém světě. Rádi bychom ho nabídli u nás i v Evropě,” vysvětluje svou motivaci Pepe Rafaj, spolutvůrce projektu. „Jako první nás čeká ověřit funkčnost a efektivitu systému v Kyjově, za což vděčíme jeho starostovi Františkovi Luklovi, který do nás vložil důvěru a šel s námi do toho,” dodal Rafaj.

„O correntovou podporu se u nás mohou přihlásit všichni obyvatelé Kyjova. Věřím, že tento moderní ekonomický projekt má velký potenciál a je jen otázkou času, než se do něj zapojí další města,“ vysvětluje důvody vstupu do projektu starosta Lukl, který je zároveň předsedou Svazu měst a obcí ČR.

Polovinu částky za nákup zaplatíte darovanými correnty a druhou ze svého

Princip Corrency spočívá v tom, že občané dostanou correntovou podporu, kterou během měsíce využijí u přihlášených místních obchodníků. Občané sami vyberou, koho na trhu chtějí podpořit a platbou u těchto obchodníků povzbudí celý region. Polovinu částky za nákup zaplatí darovanými correnty a druhou ze svého. Peníze se v místní ekonomice rychle protočí a díky spoluúčasti lidí se jejich objem v oběhu znásobí. Potenciál obnovy místního obchodu je tak ve srovnání s jinými formami dotací mnohonásobně větší a rychlejší.

„Chtěli jsme platbu correntem lidem co nejvíce usnadnit, aby k ní měl přístup úplně každý. Lidé se nemusí obávat složitostí. K platbě jim bude stačit číslo občanského průkazu, nebo kód v SMS,” vysvětluje Rafaj.

Zájem o Corrency? Tisíc Kyjovjáků a desítky kyjovských obchodníků

Plánované zahájení pilotu se kvůli uzamčení české ekonomiky skoro o čtyři měsíce odsunulo.  „Naší prioritou je otestovat Corrency v reálném provozu a začít co nejdříve pomáhat i jinde. Další zájemci se nám už hlásí,” uvádí Rafaj.

Od prosince se do kyjovského projektu zaregistrovalo tisíc místních občanů a více než 40 kyjovských obchodníků. Registrace budou nadále pokračovat i po zahájení pilotu. Zájemci o correnty se mohou průběžně hlásit na webu kyjov.corrency.cz, nebo na podatelně kyjovské radnice. Příspěvek budou muset využít do 25. května. 

Corrency funguje v pekárně, galanterii, opravně aut i vinárně

Kyjovjáci získají příspěvek ve výši 400 korun ve formě correntů, které budou moci využít u registrovaných obchodníků. Jejich škála je široká. Od místní prodejny pečiva, potravin, lékárny, několika kaváren, restaurací, papírnictví, přes obchod s látkami, opravny aut, autoškol po nejrůznější poskytovatele služeb, včetně kadeřnictví a masáží. 

Pilotní emisi correntů v Kyjově podpořila soukromá firma I, Foundation. Dalším vydavatelem měny mohou být samotná města, soukromé firmy, které mají zájem region podpořit, nebo přímo stát. To vše bude záviset na dalších jednáních. V tuto chvíli tvůrci otevírají prostor pro jednání s dalšími starosty a zástupci měst, případně jinými zájemci. 

Projekt uspěl v hackathonu Hack the Crisis pro chytrá řešení proti Covidu-19 vyhlášeném agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). Získal záštitu Hospodářské komory, Ministerstva vnitra a Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Následně MPO v programu Czech Rise Up podpořilo realizaci jeho pilotního provozu v Kyjově. V rekordně krátkém čase tak vznikl systém, který je univerzálně použitelný nejen v České republice, ale i ve světě.

Video, jak Corrency funguje