IBM CodeNet učí AI překládat programovací jazyky

Rozsáhlá datová sada je navržena k překladu 55 jazyků, včetně Cobol, Java, C ++ a Python.

ARMONK, N.Y. – 13. května 2021: Společnost IBM představila na své virtuální konferenci IBM Think 2021 sadu nových služeb umělé inteligence (AI). Mezi nové funkce patří software, který učí AI, jak překládat kód, služba cloudové migrace a další funkce virtuálního IBM Watson asistenta.


Softwarová služba pro programování kódu s názvem „CodeNet“ podporuje porozumění a překlad kódu AI. Rozsáhlá datová sada určená k výuce AI a systémů strojového učení, jak překládat kód zahrnuje přibližně 14 milionů úryvků a 500 milionů řádků kódu ve více než 55 starších a aktivních jazycích, jako jsou Cobol, Java, C ++ a Python. Datová sada je konstruována způsobem, který umožňuje obousměrný překlad, což umožňuje překládat například starší kód Cobol do Javy. 

„Stejným způsobem, jako jsme v minulém století elektrifikovali továrny a stroje, použijeme hybridní cloud k implementaci umělé inteligence do softwaru a systémů v 21. století. A jedna věc je jistá: toto je budoucnost, kterou je třeba postavit na základech intenzivní průmyslové spolupráce. Nikdo tomu nerozumí lépe než IBM, což je jeden z důvodů, proč zvyšujeme investice do našeho partnerského ekosystému. Také na Think 2021 představujeme naše nejnovější hybridní cloudové a AI inovace. Jsou to technologie, které slouží jako stavební kameny nové IT architektury pro podnikání,“ řekl výkonný ředitel společnosti IBM Arvind Krishna.

„IBM je klíčovým hráčem v hybridním cloudu a umělé inteligenci, protože chápeme, že podniky potřebují jasnou a důvěryhodnou cestu k modernizaci svých kriticky důležitých systémů. Nová studie IBM o přijetí AI pro podnikání odhaluje, že během pandemie bylo naléhavější nutnost začlenit AI do obchodních procesů. 43 procent dotázaných IT odborníků uvedlo, že jejich společnosti urychlily zavádění umělé inteligence. A téměř polovina dotazovaných globálních IT profesionálů uvedla, že hodnotí poskytovatele AI z velké části na jejich schopnosti automatizovat procesy. Proto IBM značně investovala do budování bohatých a výkonných schopností AI pro podnikání. S pomocí naší hybridní cloudové platformy a platformy umělé inteligence již pomáháme tisícům klientů v každém odvětví transformovat jejich podnikání. Následující inovace jsou navrženy tak, aby vybavily podniky pro další fázi jejich digitálních cest,“ dodal Arvind Krishna.

CodeNet je v současné době největší a nejvíce diferencovaná datová sada ve své třídě a řeší tři hlavní případy použití při kódování: vyhledávání kódu (automatický překlad jednoho kódu do druhého, včetně starších jazyků); podobnost kódu (identifikace přesahů a podobností mezi různými kódy); a omezení kódu (přizpůsobení omezení na základě konkrétních potřeb a parametrů vývojáře). IBM věří, že projekt CodeNet poslouží jako cenná srovnávací datová sada pro překlad ze zdroje na zdroj a přechod starších databází kódů do moderních kódových jazyků, což pomůže podnikům urychlit aplikaci umělé inteligence do praxe.

Další informace najdete: IBM Announces Breakthrough Hybrid Cloud and AI Capabilities to Accelerate Digital Transformation at 2021 Think Conference