Svatby během covidu – svatební weby, online streamy obřadu a venkovní hostina bez hudby

Brno 24. května 2021 – Již více než rok je mimo běžný rytmus i svatební sezóna. Protiepidemická opatření nadále ovlivňují konání svateb, a tak se veselky ruší nebo přesouvají jako na běžícím páse. Jen v loňském roce se jich uskutečnilo o jednu pětinu méně. V opačném případě probíhají v omezeném počtu za velmi přísných hygienických podmínek – doposud jsou například zakázané vnitřní hostiny a ubytování pro svatebčany je možné až ode dneška, tedy 24. května. Samozřejmostí je také na vše doložení o negativním výsledku testu. Proto se trendem postupně stávají mikrosvatby bez možnosti doprovodu hostů nebo online přenosy obřadu, které minimalizují nejen riziko nákazy, ale i finanční náklady. Na vzestupu jsou i svatby v exotických destinacích. 

Nejedna nevěsta zatlačila slzu nad nevydařenou svatbou, pandemie totiž za poslední rok překazila plány desetitisícům párů. „Přestože bylo svateb loni zhruba o pětinu míň než v minulých letech, co do počtu vytvořených svatebních webů jsme vůbec žádný pokles nezaznamenali. První měsíce se vzhledem k lockdownu v celé České republice nesly v podobném duchu, nicméně od začátku uvolnění restrikcí vidíme, jak se plánování svateb začíná naplno rozjíždět a spousta snoubenců to chce rychle dohnat,“ říká Barbora Hejlová, marketingová ředitelka společnosti Webnode. Ta nabízí zdarma tvorbu webových stránek nejen pro podnikatele, ale snadno ovladatelné šablony má připravené právě i pro budoucí manžele. Díky jednoduché editaci se pak navíc může rychle z online pozvánky stát místo pro sdílení svatebních fotek nebo videovzkazu z líbánek. 

Nedostatek času a přetlak snoubenců

„Ačkoliv svatbu budeme mít již v srpnu, plánovat a zařizovat věci jsme mohli začít až před pár dny,“ říká Klára H., která se svým snoubencem má nyní napilno. „Dobré místo pro veselku na letošní rok je nereálné sehnat, tam jsme museli sáhnout nad rámec našeho rozpočtu. Vyrobit prstýnky trvá zhruba dva měsíce, takže to budeme mít tip ťop. A svatební šaty na míru mi ušít už nezvládnou, tak snad mi padnou hotové v půjčovně,“ dodává nastávající nevěsta. Její slova potvrzuje Eva Antoniová, majitelka svatebního salonu Anteva. „Běžně si téměř všechny nevěsty šaty nechávají ušít přímo na jejich postavu, ale to letos bohužel nebude možné. Proto jsme v čase, kdy jsme museli mít zavřeno, ušili zásobu šatů navíc, které si díky rychlým úpravám budou moci vybrat i nevěsty s blížícím se termínem dne D.“

Tvrdá pravidla

Díky postupnému rozvolňování si svatebčané již nemusí lámat hlavu s nízkým počtem účastníků, ale to neznamená, že mají vyhráno. Podle nařízení platných od 24. května je počet účastníků svateb v České republice omezen na 50 osob uvnitř a 100 venku. Do toho spadají nejen hosté, ale i snoubenci, oddávající nebo matrikář. Všichni přítomní musí doložit negativní test, certifikát o očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci. Opatření se nevyhýbají ani hostině, která se může uskutečnit pouze venku a je nutné ji skončit nejpozději ve 21:59.

Tím to však nekončí! Celá akce se musí obejít bez živé hudby a tance. Všichni jsou povinni mít nasazený respirátor či chirurgickou roušku. Ochranu smí odložit jen během obřadu nebo při focení. Pod dohledem je i zasedací pořádek během hostiny, kdy momentálně lze být pouze venku a u jednoho stolu mají místo maximálně 4 osoby. Je tedy jasné, že byť se oslavy konat mohou, rozhodně to není žádná hitparáda. 

Svatba ve 21. století

Dnes si už také nikdo nemusí lámat hlavu s obepisováním a obvoláváním svatebčanů. Moderní snoubenci totiž sdílí veškeré informace přes vlastní weby, a tak jednoduše udržují své blízké neustále v centru dění. Stránku si každý vytvoří během pár minut např. pomocí platformy Webnode, která nabízí speciální svatební šablony úplně zdarma. „Jednou z klíčových výhod je pak také možnost na svatební stránku umístit seznam darů, které by novomanželé rádi dostali. Ty si svatebčané anonymně rozeberou a už nehrozí, že se sejdou tři sady sklenic na víno,“ dodává Hejlová. 

Obřad online

Oblibu sklízí také svatby založené na živých online přenosech. Snoubenci dokážou díky moderním technologiím bezpečně sdílet událost s takřka neomezeným počtem lidí. Hosty tak mohou virtuálně vzít kamkoliv – do svých domovů i na pláž v Pacifiku. Přitom nikoho nevystaví nebezpečí nákazy a zároveň si udržují intimitu jedinečného dne. Při plánování novodobé svatby se vyplácí myslet na detaily. Pokud manželé chystají akci streamovat, je potřeba vybrat správnou platformu, protože každá má své limity.

Navíc díky této formě novomanželé ušetří až desetitisíce korun. Zapotřebí je pouze základní technika a dobré připojení k internetu. Přípravu lze bez problému zvládnout během několika málo týdnů. Na tuto skutečnost už někteří lidé zareagovali, a tak kromě klasického fotografa nebo kameramana si lze objednat i odborníka, který celou svatbu dokáže profesionálně zprostředkovat v online prostředí. 

Mikrosvatby

Dlouhou dobu byl počet hostů na svatbách omezený, a tak snoubenci museli přísně vybírat, koho pozvou. Výjimkou nebyla svatební oznámení s upozorněním, že pozvání platí pouze pro jednu osobu. Proto se od minulého roku staly žhavým trendem malé svatby, jejichž kouzlo spočívá právě v seznamu hostů – na něj se dostane jen pár vyvolených nebo vůbec nikdo. Snoubenci se tak nově oddávají v soukromí více než kdykoliv předtím, což otevírá dveře novým možnostem. Odteď už není problém říct si ano na ulici, na útesu, doma na dvorku či prakticky kdekoliv jinde. Někteří dokonce neváhají prchnout do zahraničí a svůj velký den rovnou spojí s líbánkami.


Více o Webnode

Vytvořit si vlastní blog, profesionální stránky nebo rovnou e-shop – s použitím Webnode, globální platformy na tvorbu webových stránek, to není žádný problém. Díky předpřipraveným šablonám zformuje zdarma své webovky úplně každý, a to během několika málo minut. Od roku 2008 tak původně brněnský startup pomáhá jednotlivcům a menším firmám se stát úspěšnými na poli internetu. Nástroj již využilo přes 40 milionů uživatelů ze všech koutů světa, přitom jim záda kryje plně lokalizovaná zákaznická podpora ve 30 jazykových mutacích. V roce 2020 se Webnode připojilo k team.blue, největší hostingové skupině v Evropě. Více informací naleznete na www.webnode.cz.