Obchodníci objevili nový prodejní kanál. Prodává 24 hodin denně a nechce výplatu

(Praha 25. 5. 2021) ‒ Ještě před rokem se ve firmě Primo, a. s. nezabývali skoro ničím jiným než prodejem kávových automatů. Teď není týden, kdy by neřešili možnost umístit prodejní automat místo řeznictví, knihkupectví nebo drogerie. I díky koronaviru obchodníci zjistili, že pro kamenné prodejny existuje i jednodušší alternativa e-shopu.

„Je to nový trend. Stačí si na místě, kudy chodí dost budoucích zákazníků, pronajmout jeden čtvereční metr, instalovat automat a můžete prodávat,“ vysvětluje Michal Micka, ředitel společnosti Primo. „Narozdíl od prodavačky funguje stroj čtyřiadvacet hodin denně a nechce výplatu,“ dodává.

Primo za posledního půl roku prodalo o 35 % automatů víc než průměrně v posledních letech. Zhruba polovina nových objednávek přitom pochází od maloobchodníků, kteří plánují nasadit stroje místo kamenných prodejen.

„Spektrum zboží, které je možné prodávat přes automaty, je hodně široké. Stroje, které zatím pořád ještě nejčastěji fungují jako prodejní automaty na jídlo, je možné jednoduše přestavět podle individuálních požadavků zákazníků prakticky na jakýkoli sortiment,“ říká šéf firmy.

Vejcomaty byly mezi prvními

Veřejně asi nejznámější využití strojů k prodeji jsou vejcomaty. Jejich průkopníkem byl už před osmi lety Josef Dvořák ze statku ve Zlatníkách-Hodkovicích u Prahy. „Teď jsem si objednal čtyři další vejcomaty, do září bych je rád nainstaloval,“ říká statkář. Vyhlídnuté má plochy například na náměstí v Modřanech nebo v Kamenici.

Statek Dvořák prostřednictvím automatů prodá zhruba 30-40 % produkce vajec, přičemž během kovidového roku obrat vejcomatů vyrostl zhruba o čtvrtinu. „Uvažuju o tom, že do budoucna bychom rádi přes automaty prodávali většinu produkce,“ prozrazuje. 

Stroje nahrazují lidi i v továrnách

Automaty fungují i jako výdejny. Například svým zákazníkům je dodává distributor ochranných pracovních pomůcek Blyth. „Přemýšleli jsme o tom už před patnácti lety, ale tehdy to bylo ještě hodně drahé,“ říká provozní manažer Petr Kolář. První automat nasadili u klienta před osmi lety, nyní jich provozují už třicet. „Zájem ze strany zákazníků je čím dál větší,“ přiznává.

Kromě toho, že výdejní automat šetří personální náklady, protože narozdíl od zaměstnance funguje nepřetržitě, vede také zaměstnance k menšímu plýtvání. Lidé se musí před výdejem přihlásit osobní kartou a speciálně vyvinutý program hlídá, kdo má na co nárok a kolik toho spotřeboval. „V průměru to znamená úsporu 10-15 % u každého klienta,“ uvádí Petr Kolář. Pro Blyth to sice znamená nižší tržby ‒ na druhou stranu si udrží zákazníka. Firmy totiž za automat platí pronájem, i tak se jim to vyplatí: kromě už zmíněných úspor se Blyth stará i o průběžné doplňování sortimentu. 

::Akciová společnost Primo je předním českým specialistou na vendingové automaty. Kromě jejich prodeje poskytuje i předprodejní poradenství, zajišťuje instalaci automatů včetně záručního a pozáručního servisu. Kromě segmentu automatických kávovarů pro hotely, restaurace, kavárny a firemní kanceláře se nově prosazuje jako dodavatel prodejních a výdejních automatů v mnoha obchodních odvětvích. Více informací najdete na www.primo.cz.