Čeští vývojáři z Cleevia vytvořili aplikaci GoodTrust, která přijde vhod po smrti

Praha, 22. června 2021 – Pomůže zavřít nejrůznější on-line účty, zruší digitální předplatná jako Netflix nebo Spotify a postará se o vaše sociální sítě. Aplikaci GoodTrust, která řeší váš posmrtný digitální odkaz, založil bývalý manažer Googlu Rikard Steiber a technologickým partnerem mu byla česká vývojářská společnost Cleevio, která stojí například za aplikacemi pro Zásilkovnu nebo rádio Evropa 2.

„Uměli byste vyjmenovat, na jakých všech digitálních platformách máte účet? Dokážete si představit, že byste je měli za krátkou dobu všechny uzavřít? Proč tento náročný úkol přenechávat našim blízkým?”, ptá se David Bezděka, CEO vývojářské společnosti Cleevio, která pro GoodTrust funguje jako technologický partner.

Aplikace GoodTrust funguje nejjednodušším možným způsobem. Během svého života uživatel sám označí všechny platformy, které chce po své smrti uzavřít či archivovat a rozhodne, co se s nimi má stát. Označí také blízkou osobu, která bude s aplikací GoodTrust po jeho smrti spolupracovat. Pozůstalého či pozůstalou posléze čeká jediný úkol – nahrát do aplikace úmrtní list. Aplikace GoodTrust se následně postará o všechny online účty včetně těch, o kterých by rodina snad ani vědět nemusela.

Ke správě účtů nevyžaduje GoodTrust uživatelské jméno ani heslo a k jednotlivým účtům nemá přístup. Uživatelé jednorázově poskytnou plnou moc a zbytek vyřeší právní oddělení společnosti.

Pokud zrovna neřádí pandemie, zemře na celém světě 150 000 osob každý den. E-mail, Facebook, Spotify. I kdyby to měly být jediné účty, které zemřelý či zemřelá vlastní, čeká pozůstalé spousta práce s jejich uzavíráním. Ve skutečnosti je však nejrůznějších loginů mnohem více a rapidně se tak zvyšuje i počet zesnulých uživatelů online a neaktivních účtů, které představují velké riziko i kvůli zvyšujícím se hackerským útokům a krádežím identity.

GoodTrust je unikátní tím, že se stará o digitální dědictví komplexně, řeší nejen právní a finanční záležitosti zesnulých, ale velký důraz klade také na emoční rozměr. Umožňuje tak natočit videa pro své blízké a po smrti jim je doručit, sepsat rozloučení, které chcete posmrtně umístit na své sociální sítě nebo zanechat instrukce, jak by mělo vypadat poslední rozloučení.

Rikard Steiber založil GoodTrust poté, co mu během pandemie zemřelo několik dobrých přátel a zažil, jak obtížné pro pozůstalé bylo digitální vlastnictví posmrtně spravovat. Byl svědkem vyčerpávajících pokusů pozůstalých o uzavření účtů na sociálních médiích, zabezpečení fotografií nebo jednání s fintech aplikacemi. Proto se rozhodl, že vytvoří aplikací, která vše snadno a citlivě vyřeší. 

Aplikace GoodTrust je zatím dostupná pouze v angličtině na mygoodtrust.com a nabízí tři uživatelské verze – Free, Premium za 5,99 $ měsíčně a Lifetime za jednorázový poplatek 499 $.

O Cleevio:

Českou vývojářskou společnost Cleevio založili v roce 2007 Miroslav Chmelka a Lukáš Stibor, který figuroval jako CEO. V roce 2017 ho nahradil David Bezděka, pod jehož vedením stoupl obrat firmy téměř čtyřnásobně z 10 milionů Kč na 38 milionů v roce 2020. Cleevio se jako technologický partner podílelo například na americké aplikaci GoodTrust, českých aplikacích pro Zásilkovnu, rádio Evropa 2 nebo carsharing HoppyGo. Mezi další projekty, kterým poskytuje kompletní technologické řešení, patří například aplikace s ekologickými kryptoměnami CO2IN nebo nejnověji kampaň Zakopal jsem auto ve spolupráci s Kazmou. V rámci Cleevia vznikly i úspěšné aplikace Gamee a Spendee, které se posléze osamostatnily. V roce 2021 má Cleevio cíl zdvojnásobit loňský obrat na 76 milionů Kč. www.cleevio.com