Zemědělství čeká nástup robotů. Čeští farmáři teď mají šanci na ně získat dotace

Digitalizace a zavádění chytrých technologií do výroby se nevyhne ani českému zemědělství. Na vzestupu je především automatizace chovu skotu, která řeší jak nedostatek zemědělských pracovníků, tak i narůstající náklady na provoz. V období od 15. června do 13. července mohou farmáři díky 12. kolu Programu rozvoje venkova EU získat dotace až do výše 50 mil. Kč na chov skotu a robotické dojení.

Zejména s příchodem mladé generace farmářů se mění jejich přístup k řízení farem a přechod na digitalizaci zemědělství. „Dříve se o automatizaci zajímali farmáři zejména kvůli chybějící pracovní síle. Dnes je tento trend spojený spíše se samotnou udržitelností farmy a podporou svobodného chovu skotu. Každá automatizovaná farma je navíc bez ohledu na velikost výnosnější v průměru o 15 % oproti konvenčnímu systému,“ informuje Tomáš Hrůša, ředitel firmy AGRO-partner, která je lídrem v oblasti automatizace chovu skotu v ČR a na Slovensku.

Robot jako přítel krav

V zavádění dojicích robotů je Česká republika oproti vyspělým evropským státům výrazně pozadu. „V Česku se dojí na robotech kolem 5 až 6 % z celkového počtu dojnic. Například v Dánsku při průměrné velkosti stáda kolem 180 krav překonali 2 000 instalovaných robotů již v roce 2008. U nás se ale stavíme do nevýhodné pozice relativně častou aplikací řízeného pohybu. Některé farmy podlehnou strachu, že to jinak nebude fungovat. Je to bohužel náš lokální problém, který je jinde dávno překonaný. Ze studií z evropských zemí víme, že to není žádný mezikrok, ale slepá cesta. Svobodný pohyb je pro zdraví krav i ekonomiku farmy tím správným. Navíc je i investičně levnější,“ doplňuje Tomáš Hrůša.

Automatizovaných farem v Česku neustále přibývá, i když zatím ne zcela potřebným tempem. Systém robotického dojení totiž dává producentům mléka kontrolu nad náklady na dojení. Farmáři tak mohou veškeré informace o dojení, kvalitě mléka i zdraví krav sledovat online 24 hodin denně. Na farmě se svobodným pohybem lze navíc snadno odhalit nemocné zvíře. Z hlediska welfare chovu zvířat i ekonomiky farmy jde o průkopnický systém.

„Investiční dotace ze 7. kola PRV jsme využili pro naši farmu v Tajanově,“ říká Zdeněk Weber, místopředseda představenstva Zemědělského družstva Koryta a doplňuje: „Na základě pozitivních zkušeností z naší další farmy v Číhani jsme se rozhodli automatizovat právě Tajanov. Největší položkou z celkových uznatelných nákladů 11,2 milionu Kč byli 3 dojicí roboti Lely Astronaut. Celková dotace činila 40 % z této částky, konkrétně 4,5 milionu Kč. Ve 12. kole PRV plánujeme zažádat o další technologie.“

„První dojicí roboti vznikli před zhruba 30 lety. U nás jsme první automatizovaný systém dojení nainstalovali v roce 2003. Od té doby prošlo zemědělství velkou proměnou a automatizace je jeho budoucností. Do dnešního dne jsme za naši společnost v Česku nainstalovali celkem přes 250 dojicích robotů a se všemi výrobci dohromady jsme na více než 350 kusech. Do 5 let očekáváme, že na mléčných farmách po celém Česku bude 600–700 robotů. Je to příležitost, jak posunout živočišnou výrobu v ČR směrem k vyšší konkurenceschopnosti českých zemědělců,“ předvídá Tomáš Hrůša.

Dotace až 50 mil. Kč a bonusy pro mladé farmáře

Od 15. června do 13. července mohou farmáři v rámci 12. kola Programu rozvoje venkova podávat žádost o dotaci na vybavení stájí, dojicí roboty, sklady krmiv, jímky, hnojiště apod. Menší farmy do 150 ha mají zvýhodnění při žádosti o 50% dotaci z uznatelných nákladů až 2 mil. Kč. Mladí farmáři a ekologické farmy mají navíc šanci dostat k dotaci 5% bonus. Rozhodujícím kritériem pro výběr není termín podání žádosti, ale výše preferenčních bodů.

Do 3. 8. se žadatelé dozvědí předběžné výsledky. Úspěšní žadatelé pak musejí do 30. 11. odevzdat schválené veškeré přílohy k žádostem jako např. pravomocné stavební povolení, dokumentace k výběrovému řízení a posouzení vlivu na životní prostředí. Poté začíná kontrola podkladů a první podpisy dohod o poskytnutí dotace by mohly být schváleny na jaře příštího roku.

Česká rodinná firma AGRO-partner se od svého počátku zaměřila na oblast automatizace a optimalizace živočišné výroby při zachování etického welfare přístupu v chovu skotu. Patří mezi největší společnosti ve střední Evropě specializující se na automatizaci chovu skotu a modernizaci zemědělství. Firma vznikla v roce 1991 v Soběslavi a s obratem 275 mil. Kč za rok 2020 patří mezi lídry na trhu. Je exkluzivním dovozcem produktů nizozemské značky Lely, světové jedničky ve výrobě dojicích robotů. Více informací na www.agropartner.cz.