V pražských Vysočanech vznikl malý Brooklyn. S basketbalovým hřištěm na střeše

28. 7. 2021 Praha, Brno – V době, kdy v Praze staré průmyslové budovy mizí, aby udělaly místo skleněnýmf kancelářským komplexům, otevírá ve Vysočanech pro veřejnost studio v loftových, industriálních prostorách v americkém stylu. Dvojice podnikatelů se rozhodla nevyužitý prostor oživit a nyní zde otevírá ateliér vhodný pro fotografování, natáčení podcastů i pořádání workshopů.

Prostor nazvaný Mocup Space v Podkovářské ulici má poskytnout prostory všem kreativcům, kteří hledají zázemí, ať už pro produkční týmy, jednotlivce, nebo celé agentury, a kteří připravují vizuální kampaň pro své produkty, natáčí podcasty či videoklipy, nebo například potřebují inspirativní prostředí pro pořádání akcí v soukromí. „Starší ateliéry v Praze jsou okoukané a nové tu zoufale chybí. Když jsme objevili industriální prostor v americkém stylu s přiznanými cihlami, betonovou podlahou a obrovskými okny a basketbalových hřištěm na střeše s výhledem na Prahu, bylo jasné, že tohle je ideální Daylight studio pro naše zákazníky. Interiéry postupně zvelebujeme a přirpavujeme spoustu fotogenických prvků, jako je stylový nábytek nebo industriálně laděná prosklená stěna. Již nyní ale pronájem prostor poptávají zákazníci z celé republiky,“ popisují zakladatelé pražského Mocup Space Petr Konopásek a Juraj Guráň

Od letošního jara, kdy prostor poprvé otevřel, se v něm vystřídalo už několik desítek klientů. „Nejčastější klientela jsou agentury. Mohli bychom do nich zařadit i produkční týmy, které přijedou v dodávkách plných lidí a techniky. Na druhou stranu studio využívají i jednotlivci, kteří vyrábějí vlastní produkty a sami fotí. Od dudlíků pro děti až po recenze motorek,“ říká Petr z Mocup Space. Ve studiu o rozloze 120 m2 s vysokými čtyřmetrovými stropy už vznikly například reklamní fotografie luxusních psacích per Parker Royal, kampaň s Markem Vašutem pro Angry Beards nebo produktové snímky kampotského pepře Pepper Field, na kterých se Petr s Jurajem podíleli také jako fotografové.

Zázemí v Americe i stoletém židovském pivovaru
Dvojice spolupracuje už od roku 2014 a za sebou má řadu projektů. „Tehdy jsme si u oběda ještě jako elektrikář s ekonomem plácli a založili tehdejší projekt Mocup. Po několika letech z něj vzniklo první fotostudio Mocup Space na malé straně, které se letos přestěhovalo právě do Vysočan,“ říká Juraj. Nyní kromě vysočanského ateliéru pronajímá Mocup Space také  fotostudio v Brně ve sto let staré budově Briessova pivovaru v Husovicích. Vybavené kreativní prostory v obou městech si k focení či natáčení mohou pronajmout zájemci sami, případně využít služby fotografů a kreativců z Mocup Space.