Nadace OSF již podeváté ocení nejlepší nekomerční aplikace postavené na otevřených datech. Neváhejte se přihlásit!

31. srpna, Praha – Nadace OSF dlouhodobě podporuje vznik nových smysluplných digitálních služeb pro veřejnost z iniciativy nevládních i vládních neziskových organizací. Letos vyhlašuje již 9. ročník soutěže s názvem Společně otevíráme data, v níž oceňuje aplikace přínosné pro společnost, které využívají dostupná otevřená městská data či data z oblasti zdraví, vzdělávání a životního prostředí. Registrace se otevírá 1. září, slavnostní vyhlášení vítězů soutěže proběhne 23. listopadu v rámci Civic Tech Open 2021

“Digitální technologie jsou dnes už dávno neodmyslitelnou součástí každodenního života. Oblast civic tech – tedy využití technologií pro občany – je u nás ale stále na počátku. V Nadaci OSF věříme, že otevřená data a open source technologie nejen zlepšují kvalitu života, ale rovněž přispívají k aktivnímu občanství a vytvářejí nové společenské, kulturní a ekonomické příležitosti pro stát a jeho občany. Prostřednictvím soutěže na to chceme poukázat a podpořit projekty, které jsou neziskové a jejichž primárním cílem je pomáhat řešit společenské a environmentální problémy v oblastech, které považujeme z hlediska aktuálního vývoje a využití open dat za klíčové,” říká Josef Šmída, koordinátor projektu Náš stát, naše data.

Letos se klání uskuteční ve 4 kategoriích – městská data, zdraví, vzdělávání a životní prostředí. Cílem je podpořit projekty, které usnadňují lidem každodenní život, zvyšují informovanost občanů a jejich zapojení do veřejného dění, pomáhají autoritám přijímat adekvátní rozhodnutí založená na kvalitní datové analýze, přispívají ke snižování nežádoucího dopadu lidské činnosti na životní prostředí, zvyšují kvalitu a dostupnost veřejného vzdělávání, nebo upozorňují na významný společenský problém. 

Přihlášené projekty vyhodnocuje odborná hodnotící komise. V každé kategorii vyhrává jedna aplikace, jejíž tvůrci obdrží finanční odměnu ve výši 30.000 Kč na její další rozvoj. V loňském roce se na nejvyšší stupeň vítězů postavila například Mapa autismu, jakožto nástroj k lepšímu plánování podpory rodinám, aplikace Kam s ním?, která pomáhá vracet odpad do cirkulárního systému, či ucelený Přehled odběrových míst na COVID-19 v Praze a Středočeském kraji, jenž občanům umožňuje rychle reagovat na zhoršující se epidemiologickou situaci.

Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií se uskuteční 23. listopadu v pražském Centru současného umění DOX jako vyvrcholení programu akce s názvem Civic Tech Open 2021. Ta si klade za cíl představit nejnovější trendy na poli digitalizace a aktuálního technologického vývoje, podpořit kvalitní digitální projekty občanské sféry a vytvořit prostor pro setkávání lidí napříč sektory, aby mohli sdílet příklady dobré praxe a navázat otevřenou spolupráci. V té totiž spočívá největší přínos technologickému vývoji i zlepšení kvality života široké veřejnosti.

Pravidla soutěže

Harmonogram:

  • Otevření registrace do soutěže: 1. září 2021
  • Uzavření registrace do soutěže: 20. října 2021
  • Datum slavnostního vyhlášení vítězů soutěže: 23. listopadu 2021 v DOX, Praha

Partnerem soutěže je Y Soft, partnerství jednotlivým kategoriím poskytují CZ.NIC, Český telekomunikační úřad a MojeID. Mediálním partnerem je Lupa.cz.  


O nadaci:

Nadace OSF bezmála 30 let rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice. Zaměřuje se na rozvoj právního státu, demokracie a omezování korupce. Podporuje svobodný přístup k informacím a zapojení lidí do veřejného dění. Prosazuje rovný přístup ke vzdělávání i k příležitostem současného světa.