BusinessInfo.cz odstartovalo přesně před 20 lety

Portál pro podnikatele a exportéry byL zaregistrován 9. září 2001

Praha, 9. 9. 2021

Přesně před dvaceti lety, 9. září 2001 začal vznikat oficiální portál pro podnikání a export BusinessInfo.cz. Portál BusinessInfo.cz nabídl jako první v Česku na jednom místě skutečně komplexní informace pro podnikatelskou veřejnost od orgánů české státní správy a později pak i od institucí Evropské unie.  „Od toho momentu je jedním z mála IT projektů českého státu, který se může pyšnit dvacetiletou ničím nenarušenou kontinuitou bez problémů a negativních kauz – 20 let pomáhá uspět českým podnikatelům,“ říká šéfredaktor portálu Pavel Hubáček.

Ideový záměr projektu se zrodil na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které vznik portálu iniciovalo. Od počátku projekt realizuje agentura na podporu obchodu CzechTrade. Svým dílem do informační mozaiky portálu přispívají i další partneři projektu. Tedy další ministerstva, státní agentury a také podnikatelské asociace a svazy.

BusinessInfo.cz nabízí čtenářům odborné články o daních, financování podnikání, jeho rozvoji či zahraničním obchodě, příběhy úspěšných podnikatelů, včetně těch, kteří svými výrobky dobývají svět a otevírají kolegům pomyslné dveře na zahraniční trhy a také přehled o státních programech, které jsou firmám k dispozici.

„Redakce portálu rozsáhlý tok informací utřiďuje, udržuje aktuální, doplňuje do kontextu a v potřebné míře převádí do čtenářsky srozumitelné formy. Navíc přichází s vlastním unikátním obsahem, kterým podnikatelské informace od státu doplňuje a zpřehledňuje. Patří sem i právní minimum pro podnikatele s přibližně 100 texty pokrývajícími všechny důležité aspekty podnikatelské činnosti,“ popisuje Hubáček

Už pět let po vzniku se portál stal nejpreferovanějším českým internetovým portálem pro podnikatele. Jako první volbu ho tehdy v průzkumu uvedlo jedenáct procent českých respondentů. Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen dal v roce 2008 BusinessInfo.cz za příklad kvalitní informační podpory státu vůči podnikatelům. Podle Verheugena se jím mohou inspirovat obdobné weby ve zbylých zemích Unie. V internetové soutěži WebTop100.cz pro rok 2010 se BusinessInfo.cz umístilo na 3. místě v kategorii Služby.

V roce 2012 přišlo Businessinfo.cz s mobilní verzí portálu, čímž se zařadilo mezi premianty využívající toto řešení. BusinessInfo.cz se může pyšnit i tím, že jako první mezi weby státní správy začalo komunikovat se čtenáři na sociálních sítích (2011) a vytvářet informační obsah ve videích (2014). V dalších letech přibyly i tematické podcasty na platformách SoundCloudu a Spotify. Od konce roku 2019 je BusinessInfo.cz plně responzivní a stalo se zároveň prvním portálem státní správy v ČR, který běží kompletně v cloudu.

Portál získal na ještě větší důležitosti během pandemie. Potvrdil své postavení mezi podnikateli a živnostníky jako spolehlivého zdroje informací. „V roce 2020 po vypuknutí pandemie COVID-19 skokově vzrostla návštěvnost portálu a překročila 300 tisíc uživatelů měsíčně. Portál tento náhlý zájem ustál díky modernímu cloudovému řešení,“ doplňuje Hubáček.

Odkaz na microsite ke 20 letům portálu: story.businessinfo.cz

O agentuře CzechTrade

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již více než 20 let je partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. Zahraniční kanceláře agentury CzechTrade poskytují služby v 57 zemích na pěti kontinentech.

www.czechtrade.cz