Výroba prvních děl s hladkým vývrtem v modernizačním programu Challenger 3 předstihla plánovaný harmonogram

Výroba dvou 120 mm děl L55A1 s hladkým vývrtem od Rheinmetallu předstihla plánovaný harmonogram. Děla, která jsou klíčovou součástí modernizačního programu tanku Challenger 3, se momentálně vyrábějí v závodech Rheinmetallu v německém Unterlussu a budou sloužit ke zkouškám a testování.  

Doposud se podařilo vyrobit ocelovou hlaveň zbraně, závěr, který uzavírá odpalovací zařízení a zbraňové úchyty, kterými se připevňuje zbraň k věži.

Po dokončení výroby zbraní a před jejich dodáním do společnosti Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) ve Velké Británi se budou obě děla s hladkou hlavní pečlivě testovat a ověřovat. Poté ve Velké Británii proběhne jejich integrace na novou digitální věž. 

V květnu tohoto roku společnost Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) oznámila, že s britským ministerstvem obrany uzavřela smlouvu na modernizaci 148 vozidel Challenger 2 pro britskou armádu na novou verzi Challenger 3. Hlavním vylepšením klíčových schopností modernizovaného tanku je špičkové 120 mm dělo s hladkou hlavní od Rheinmetallu.  Jedná se o vysoce moderní zbraň, která používá programovatelnou, vysoce explozivní munici a KE munici. Výkon je optimalizován díky nejnovější technologii děla a systému řízení palby. Tento prvek modernizace Challengeru 3 rovněž zajišťuje interoperabilitu Spojeného království s ostatními uživateli NATO.

Vylepšená bojová účinnost Challengeru 3 spočívá i v nové konstrukci věže a pancéřovém systému, které poskytují posádce nejvyšší standardy ochrany. Zároveň se pracuje na začlenění systémů aktivní ochrany (APS) proti tvrdému a měkkému zásahu.

Vozidlo bude také vybaveno vylepšeným primárním zaměřovačem velitele a střelce s dlouhým dosahem a automatickou detekcí/sledováním cíle a integrovaným denním a termovizním režimem. 

Plukovník Will Waugh, ředitel programu MBT britské armády, ke spolupráci uvedl: „Jedná se o další významný krok na cestě k tomu, aby britská armáda získala techniku skutečně špičkové úrovně. Tím, že spojí osvědčený a výkonný kanon L55A1 s nejmodernější KE municí a programovatelným střelivem, získá verze CR3 v porovnání s původní CR2 zásadní bojovou převahu,“ a dále pokračoval: „Přechodem na zbraňový systém s hladkým vývrtem se Velká Británie vyrovná svým hlavním spojencům v NATO a navýší svoji interoperabilitu. Získá si rovněž přístup k nejmodernější munici. To celé povede k vyšší bojové účinnosti nové verze CR3 a zajistí jí odolnost proti celé škále hrozeb.  

John Abunassar, generální ředitel divize vozidlových systémů společnosti Rheinmetall, řekl: „Technologie a konstrukce 120 mm kanonu s hladkým vývrtem od Rheinmetallu nabízí naprostý posun v oblasti bezpečnosti, celou řadu schopností a výhod, od interoperability na globální scéně až po vylepšenou KE a programovatelnou munici,“ a dodal: „Systém je vyzkoušený a Rheinmetall je 

mimořádně hrdý, že se mu v předstihu podařilo zahájit výrobu prvních dvou zbraní. To rozhodně napomůže zajistit výrobě tanku Challenger 3 dobrý start.“