Novou partnerkou BDO se stala expertka na převodní ceny Lenka Lopatová 

Praha, 7. října 2021 – Poradenská společnost BDO má novou partnerku pro oblast převodních cen. Stala se jí expertka na tuto problematiku Lenka Lopatová. Své specializaci se bude věnovat v nové pozici i nadále, své odborné znalosti bude poskytovat napříč kancelářemi BDO v České republice. 

Specialistka na problematiku převodních cen v Česku

Lenka Lopatová má více než 15 let zkušeností v oblasti účetnictví a daní a zaměřuje se na problematiku převodních cen. Ve společnosti BDO působí už celkem více než 6 let, v posledních letech vedla oddělení převodních cen. Má zkušenosti s praxí ve státní správě, kde se zabývala převodními cenami a mezinárodním zdaňováním. Úzce také spolupracovala s daňovými správami v Bavorsku a Sasku. Další zkušenosti získala při daňových kontrolách zaměřených na přeshraniční obchody.  

Kombinace bohatých zkušeností jak z pohledu správce daně, tak z pohledu poradce mezinárodních společností dělá z Lenky Lopatové skutečnou odbornici v České republice na tuto oblast. „Význam správného nastavení převodních cen v mezinárodních společnostech narůstá a čísla Generálního finančního ředitelství prokazují meziročně narůstající úroveň doměřené daně při daňových kontrolách. Transakce v rámci skupin nadnárodních či lokálních společností významně ovlivňují výsledky a tím i daňové povinnosti jednotlivých subjektů. Správné nastavení převodních cen je klíčové, a navíc není pouze daňovou otázkou,“ říká Lenka Lopatová, partnerka poradenské sítě BDO. 

„Oblast převodních cen je všeobecně považována za velmi náročnou. Lenku považuji za skutečného odborníka, který s teorií a praxí převodních cen žije dlouhá léta. Díky ní můžeme dále rozvíjet tuto specializaci, pomáhat našim klientům správně připravit dokumentaci k převodním cenám a zjednodušit toky a procesy v rámci skupiny,“ upřesňuje Miroslav Jandečka, řídící partner BDO.

Vzdělání a pracovní zkušenosti

Lenka Lopatová je absolventkou Západočeské univerzity, kde vystudovala Podnikové inženýrství a management. Před svým působením v BDO pracovala na Finančním úřadě Plzeňského kraje, kde se jako metodička zabývala převodními cenami a mezinárodním zdaňováním firem. Také působí jako lektorka pro Komoru daňových poradců, Česko-německou průmyslovou a obchodní komoru a Západočeskou univerzitu. Je držitelkou certifikace IFRS. Hovoří česky, anglicky a německy a ve volném čase se věnuje své rodině a sportu.

Poznámka pro editoryPoskytování služeb v rámci mezinárodní sítě nezávislých členských firem BDO („síť BDO“) je koordinováno Brussels Worldwide Services BVBA, společností s ručením omezeným zapsanou v Belgii.
Každá z BDO International Limited (řídící subjekt sítě BDO), Brussels Worldwide Services BVBA a jednotlivých členských firem jsou samostatnými právnickými osobami a nenesou žádnou odpovědnost za jiné takové právnické osoby a jejich činy nebo opomenutí. Nic v úpravách nebo pravidlech sítě BDO nepředstavuje nebo nenaznačuje vztah s agenturou nebo partnerství mezi společnostmi BDO International Limited, Brussels Worldwide Services BVBA a/nebo jednotlivými členskými firmami sítě BDO.
BDO je obchodní název pro síť BDO a pro každou z členských firem BDO.
Příjmy z poplatků členských firem v síti BDO, včetně členů jejich exkluzivních aliancí, činily v roce 2020 celkem 10,3 miliard USD. Tyto účetní, daňové a poradenské firmy poskytují odborné služby prostřednictvím 91 000 odborníků z 1658 kanceláří ve 167 zemích.
BDO v České republiceBDO se zaměřuje na poskytování služeb veřejným i soukromým organizacím a osobám, jež za nimi stojí, a nabízí širokou škálu auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Na českém trhu BDO působí od roku 1992.Se svými téměř 500 zaměstnanci a dlouholetou praxí se řadí k předním společnostem s tímto zaměřením u nás. Jedinečnost BDO spočívá v kombinaci silného zázemí mezinárodní sítě a individuálního přístupu ke klientům z několika kanceláří napříč Českou republikou.