JavaDays 2021 ONLINE – přehled o všem novém a důležitém na nejvyužívanější platformě

Praha, 4. listopadu 2021 – Největší tuzemská konference zaměřená na Java platformu je připravená na 10. a 11. listopadu. Nabídne informace o tom, co přináší nejnovější Java 17, jak vytvářet bezpečné aplikace nebo stanovit nejlepší strategii pro detekci a nápravu chyb při jejich vytváření.

Proč je dobré zvládnout Javu? Jde o po desetiletí nejrozšířenější platformu pro vývoj webových i mobilních aplikací, poptávka po odbornících se znalostí Javy je setrvale velmi vysoká, takže o dobré uplatnění i finanční ohodnocení mají postaráno. I když v žebříčcích popularity jí momentálně konkuruje Python, zůstává stále všestranným prostředkem, který se dobře učí a nabízí mnoho výhod jako několik knihoven a bohaté aplikační programovací rozhraní. Souhrnné informace o všech důležitých novinkách i praktické rady pro vývoj aplikací mohou vývojáři, programátoři i ti, kteří se o Javu jen zajímají, získat na konferenci JavaDays.

JavaDays vznikly s cílem pomoci odborné IT veřejnosti sledovat rychlý vývoj Javy a spřízněných vývojových nástrojů. Šestý ročník této konference, která se zařadila mezi nejvýznamnější odborné IT akce v České republice, proběhne v on-line podobě. Bude tedy otevřená i pro zahraniční účastníky a stejně jako další on-line konference Počítačové školy GOPAS nabídne účastníkům bezplatný přístup do archivu přednášek ještě týden po jejím uskutečnění.

Dvoudenní konference JavaDays ONLINE nabídne příležitost virtuálně se setkat s nejvýznamnějšími českými a slovenskými osobnostmi Javy, načerpat informace z jejich přednášek a v rámci on-line chatu diskutovat o konkrétních problémech z programátorské a vývojářské praxe. Připraveno je 15 přednášek 13 předních expertů, například:

  • Java 17 – Co je nového – přednášející Miroslav Sevelda

Vzhledem k rychlé kadenci vydávání nových verzí co 6 měsíců mají vývojáři občas problém sledovat vývoj a novinky v přicházejících verzích. Přednáška nabídne informace o nových funkcích Javy 17 a zaměří se i na způsob, jak prakticky testovat nové funkce v náhledu.

  • Jak sehrát Kotlin a Java bytecode dohromady – přednášející Kamil Ševeček

Kotlin nabízí výbornou interoperabilitu s Javou, přesto však od ní má některé jazykové konstrukty odlišné. Kotlin lze překládat do JavaScriptu, LLVM bitcode, ale zdaleka nejběžnějším cílem překladu jsou javové soubory .class. Pro ty, kteří zatím s Kotlinem moc do styku nepřišli, bude přednáška inspirací k vlastnímu objevování tohoto velmi perspektivního jazyka.

  • Strategie a taktika při boji s chybami – přednášející Petr Adámek

Ať se snažíme sebevíc, při vývoji a provozu software se nevyhneme chybám. Proto je vhodné s tím počítat a mít již od začátku připravenou strategii, jak se s chybami efektivně vypořádat. V rámci této přednášky se podíváme na některé způsoby a mechanismy, jak chyby včas detekovat, jak minimalizovat jejich dopad, jak se z nich rychle zotavit a celkově práci při boji s chybami zjednodušit. 

  • Braňte své webové aplikace jako když paříte Starcrafta – přednášející Michal Špaček

Webové aplikace by při stavění ochrany neměly spoléhat jen na vývojáře. Zmíníme se o návrhu vícevrstvých ochran webů a aplikací. Ukážeme si to konkrétně na Content Security Policy (CSP) a Subresource Integrity (SRI), ale i dalších technologiích, které jsou sice běžně dostupné, ale mohly by se používat mnohem častěji.

Konference JavaDays ONLINE proběhne 10. a 11. listopadu 2020. Informace o jejím programu i přednášejících jsou k dispozici na www.javadays.cz

O společnosti GOPAS, a. s.

Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.Gopas.cz