V říjnu Češi zobchodovali kryptoměny za víc než 200 milionů Kč

Češi v říjnu zobchodovali kryptoměny v objemu zhruba 200 milionů Kč, což je dvojnásobek loňského objemu v tom období. Celkově již Češi letos nakoupili kryptoměny za zhruba 4,2 miliardy korun. Znamená to meziroční zvýšení obchodů o 90 procent, řekl zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský. 

Dominantní měnou zůstává bitcoin, na který připadá více než polovina obchodů. Jeho kurz se za poslední rok zvýšil o 330 procent na současných více než 61 000 dolarů.

Bitcoin v říjnu dosáhl nového historického maxima, když se obchodoval kolem 66 000 dolarů. Překonal tak dosavadní maximum z letošního dubna, kdy překonal 63 000 dolarů. 

Naopak na začátku roku a v druhé polovině července byl jeho kurz jen okolo 30 000 dolarů. Ethereum za rok vyrostlo o více než 1000 procent na 4500 dolarů.

“Bitcoin táhlo v říjnu k novému rekordu především spuštění fondu společnosti ProShares, což usnadnilo investice do této kryptoměny. Zároveň se zvýšila jeho legitimita u velkých investorů v USA,” uvedl Martin Stránský.

Pro konec roku očekává Stránský pozvolný nárůst obchodů. Ten by mohlo podpořit i to, že Bit.plus jako první obchodník s kryptoměnami v Česku začal pro registraci uživatelů používat bankovní identitu. Možné je podle něj posunutí i historického maxima bitcoinu k 70 000 dolarů nebo i výše.