30 kilometrů dlouhá jízda na koloběžce a oběd za 40 tisíc: Bolt zveřejnil statistiky za rok 2021

Evropská superaplikace Bolt shrnula využívání svých služeb v uplynulém roce a narazila na řadu překvapivých údajů. Někteří z nás jezdí taxíkem i skoro třikrát denně nebo se na koloběžce vydají na projížďku dlouhou jako cesta z centra Prahy do Kralup. Jiný český zákazník si zase během roku objednal jídlo z 132 různých restaurací.

Když nechcete po městě jezdit vlastním autem ani MHD, můžete si objednat taxík Bolt třeba 860krát za rok, jako jeden pražský cestující. To je úctyhodný výkon, kam se ale hrabe na jednoho pasažéra z ázerbájdžánského Baku, který si loni vůz Bolt objednal více než jedenáct set krát, tedy více než třikrát denně. Nejdelší cesta s autem Bolt po Česku měřila necelých 208 km. Nejdelší cesta s autem Bolt v roce 2021 měřila celých 911 km. Cestující se nechal odvézt z Prahy do italské Boloně. Byla to zároveň i nejdražší jízda, stála bezmála 15 a půl tisíce korun.

Ani na sdílených elektrických koloběžkách se lidé nebáli vyrazit za obzor. A to doslova, nejdelší cesta na zeleném stroji měřila bezmála 33 kilometrů. Jízda se odehrála v Praze, kdy zákazník musel po městě jezdit dobrou hodinu a půl. Možná si chtěl prohlédnout všechny památky najednou, každopádně oproti stejné vzdálenosti ujeté běžným automobilem do atmosféry nevypustil zhruba 4 kg kysličníku uhličitého. Nejnáruživější český jezdec si loni koloběžku Bolt půjčil 258krát, jeden stockholmský zákazník ovšem na ni stoupl více než tisíckrát, v průměru tedy třikrát denně.  

Také uživatelé aplikace Bolt Food se loni činili, například jeden český zákazník si jejím prostřednictvím nechal přivést jídlo 518krát. A jiný uživatel se zřejmě pokusil o rekord v počtu restaurací, ze kterých si objednal, když si v průběhu roku nechal dovézt jídlo ze 132 různých podniků. Nejdražší objednávka byla zaznamenána v hlavním městě, a to v hodnotě docela závratných 40 600 korun. Přes Bolt Food si Češi nejčastěji objednávají burgery, jen ze sítě McDonald’s si jich různých variant nechali dovézt téměř 28 tisíc kusů. Nejčastěji si Češi přes Bolt Food objednávají obědy ve všední dny a večeře o víkendech. A protože mají rádi maso, vegetariánský pokrm nebyl ani každý dvacátý.  

„Naší misí je napomáhat tomu, aby města byla co nejpříjemnějším místem k životu jejich obyvatel. Tedy, aby města byla více uzpůsobena lidem a ne autům. Proto, jako doplněk ke skvělé české MHD, nabízíme možnost objednání rychlého a dostupného taxi nebo prostředky mikromobility jednoduše skrze aplikaci Bolt. A stejně snadno si můžete objednat jídlo ze svojí oblíbené restaurace či si nechat přivést domů nákup z aplikace Bolt Food. Zároveň naše aplikace představují zajímavou příležitost si vydělat jako partnerský řidič či kurýr, a to dle vlastních časových možností a finančních potřeb. Čísla za loňský rok potvrzují, že Bolt je mezi jeho uživateli velice oblíbený a tato obliba každý rok roste,“ říká Soňa Stloukalová, country manažerka společnosti Bolt pro Českou republiku.

To nejmladší z Boltích sourozenců – Bolt Market – si na dlouhodobé statistiky musí ještě počkat. Služba je totiž v České republice dostupná teprve od 28. prosince. Za necelý první týden byla nejdražší objednávka za 2 333 korun, jednalo se o výbavu na silvestrovský večer. Stejný den byla doručena i nejpozdější objednávka – našeho zákazníka jsme obsloužili během Silvestrovské noci ve 2:42. Nejprodávanější položkou je zatím banán co do kusů a šampaňské co do tržeb.

O Boltu

Bolt je evropskou superaplikací, jejíž misí je dělat dopravu po městě dostupnou a udržitelnou. Platforma Bolt již slouží 75 milionům zákazníků ve 45 zemích napříč Evropou a Afrikou. Bolt nabízí širokou škálu služeb mobility včetně odvozu autem, sdílení automobilů a elektrických koloběžek, stejně jako doručování jídel a potravin.