Společnost Saab provede modernizaci letounů Gripen Maďarských vzdušných sil

Úřad komisaře maďarské vlády pro vojenské vyzbrojování a švédský Úřad pro vyzbrojování (FMV) úspěšně ukončily jednání o modernizaci stíhacích letounů Gripen maďarského letectva na standard MS20 Block 2. 

Upgrade MS20 Block 2, který provede společnost Saab, přináší řadu zlepšení. Podstatně zvýší bojové i komunikační schopnosti Gripenu a umožní přístup k široké škále zbraní, které budou moci být integrovány na letouny Maďarských vzdušných sil (Magyar Légierö – ML). Schopnosti senzorů vylepší nový radar PS-05/A Mk 4, což znamená zásadní prodloužení dosahu sledování vzdušných cílů a zlepšení dalších parametrů, například vyšší schopnost detekce malých vzdušných cílů, lepší potlačení šumu a větší potenciál dalšího vývoje v oblasti vzdušného boje i útoků na pozemní cíle.

Upgrade MS20 Block 2 maďarské flotily letounů Gripen přináší i zlepšení komunikačních schopností díky rozšíření funkčnosti Link16 (datové spojení NATO) a aktualizaci datové komunikace na nejnovější standard bezpečné komunikace NATO. Zavedení nejnovějšího módu identifikace vlastní-cizí (IFF), NATO Mode 5, zlepší i schopnost identifikovat spojenecké letouny.

Tato modernizace umožní Maďarsku pro své Gripeny vybírat ze širšího sortimentu zbraní zahrnujícího střely vzduch-vzduch IRIS-T s tepelným naváděním a určené pro napadání cílů v dosahu přímé viditelnosti (Within Visual Range – WVR), moderní pumy GBU-49 s laserovým naváděním a vyspělé střely vzduch-vzduch dalekého dosahu Meteor s laserovým naváděním, určené pro použití za hranicí přímé viditelnosti (Beyond Visual Range – BVR) a překonávající všechny ostatní typy střel ve své třídě.

„Díky modernizaci maďarských letounů Gripen budou operační schopnosti Maďarských vzdušných sil podstatně zvýšeny. Náš štáb oceňuje těsnou a úspěšnou spolupráci se švédskou stranou na tomto konkrétním modernizačním projektu i během patnácti let, po něž provozujeme Gripeny,“ říká generálmajor Nandor Kilian, inspektor Maďarských vzdušných sil. 

„Od chvíle, kdy před patnácti lety na základně v Kecskemétu přistál první Gripen, se jasně ukázalo, že Maďarské vzdušné síly udělaly jasný krok k tomu, aby se staly jedním ze špičkových letectev Evropy a skutečným přispěvatelem do operací NATO a EU. Díky změnám vyplývajícím z upgradu na standard MS20 Block 2 dostane Maďarsko ještě účinnější a výkonnější letoun, který je schopen v každém ohledu konkurovat jakémukoliv jinému stíhacímu letounu příští generace,“ říká Jonas Hjelm, ředitel divize Aeronautics společnosti Saab.

Více než 150 miliónů lidí v pěti zemích na třech kontinentech spoléhá na letouny Gripen C/D při ochraně svého vzdušného prostoru a zaručené své nezávislosti.  

www.saab.com

Společnost Saab dodává na světový trh špičkové produkty, služby a řešení od vojenských obranných technologií až po oblast civilní bezpečnosti. Saab disponuje provozy a zaměstnanci na všech kontinentech. Díky novátorskému a kooperativnímu přístupu a pragmatickému myšlení dokáže vyvíjet, přijímat a zlepšovat nové technologie, aby uspokojil měnící se potřeby svých zákazníků.