NVIDIA vydává ovladače pro Vulkan 1.3 v den jeho uvedení

Společnost NVIDIA přináší okamžitou a plnou funkčnost ovladačů pro dnes vydaný Vulkan 1.3 na systémech Windows a Linux, včetně populárních distribucí, jako jsou Ubuntu, Kylin a RHEL. Podporu nové verze populárního API zajišťují také aktualizace nástrojů NVIDIA Nsight Graphics pro debugování, analýzu výkonu nebo profilování a Nsight Systems umožňujícího vizualizaci algoritmů a identifikaci příležitosti pro optimalizaci aplikací. Vývojářům se tak nabízí robustní prostředí s podporou pro tvorbu a optimalizaci her a aplikací využívajících Vulkan.

Vulkan byl vytvořen odborníky z celého odvětví sdružených v rámci konsorcia Khronos Group, jež se zabývá otevřenými standardy. Společnost NVIDIA od počátku pracovala na rozvoji tohoto úsilí, její viceprezident Neil Trevett se stal prezidentem skupiny Khronos záhy po založení.

“Společnost NVIDIA je neustále v popředí počítačové grafiky a nabízí vývojářům nové, vylepšené nástroje a technologie pro vytváření bohatých herních zážitků,” řekl Jon Peddie, prezident společnosti Jon Peddie Research a uznávaný analytik. “Její vedení a podpora vývoje Vulkan 1.3 i vydání nového kompatibilního ovladače pro všechny GPU NVIDIA hned v den uvedení přispívá k úspěšné funkčnosti napříč platformami a výkonu ve hrých i aplikacích, které toto nové API přinese,” dodal.

Díky jednoduššímu ovladačům a efektivnímu využíváním možností procesorů zpracovávat více vláken nabízí Vulkan nižší latenci a nároky než alternativy jako OpenGL nebo starší verze Direct3D.

Podrobnější informace přináší tento blog.