Podniková praxe kybernetické bezpečnosti v Evropě není jednotná

Mezioborové srovnání přístupu evropských organizací ke kybernetické bezpečnosti vypovídá o různorodosti, v níž lze jen obtížně hledat nějaká pravidla nebo vzorce. Geografické rozlišení ovšem napovídá, že mezi tzv. západem a východem stále rozdíly existují.

Organizace střední a východní Evropy se v otázkách priorit a překážek rozvoje kybernetické bezpečnosti stále odlišují od svých západoevropských protějšků. Nečelí úplně jiným výzvám nebo problémům. Jak dokládají data studie IDC European IT Security Survey 2021, odlišnost spočívá v míře pozornosti, kterou jim věnují, nebo ve významu, jenž jim přikládají.

„Kybernetická realita středo a východevropských podniků v podstatě kopíruje nastavení tamních ekonomik,“ říká Mark Child, analytik společnosti IDC pro oblast bezpečnosti, a doplňuje: „Častěji v nich působí subdodavatelé nadnárodních firem, kteří tvoří jen část dodavatelského řetězce. Obvykle se věnují výrobě komponent a manuálně náročnějším činnostem, méně kompletaci finálních produktů a jejich prodeji.“

Bariéry zlepšování bezpečnosti

Co brání evropským organizacím navyšovat úroveň kybernetického zabezpečení? Nedostatek finančních prostředků trápí zhruba 45 procent oslovených evropských organizací. Podstatně markantnější problém tkví v neefektivitě bezpečnostních týmů. Ty v téměř 63 procentech organizací vytěžuje údržba a správa nástrojů, a nezbývá jim čas na vyšetřování incidentů. Neporozumění nebo nezájem vedení patří také k četným překážkám. Indikovalo jej téměř 53 procent respondentů z řad zástupců evropských organizací všech oborů.

K poměrně častým tématům, jež komplikují zvyšování bezpečnostní úrovně, patří také vysoké zastoupení zastaralých systémů v provozu (47,14 %), obtížné dosahování rovnováhy mezi bezpečnostními prioritami a potřebami byznysu (46,14 %) nebo nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací (41,57 %). „Některá témata světa podnikové kybernetické bezpečnosti se v průběhu let příliš nemění,“ říká Mark Child a dodává „Technická bezpečnostní řešení se rychle vyvíjejí, zdokonalují a firmy si je průběžně pořizují. Organizační problémy ochrany informací ale obvykle řeší výrazně pomalejším tempem.“

Bariéry rozvoje kybernetické bezpečnosti v evropských organizacích – Top 3 a vybraná odvětví

Finanční službyZpracovatelský průmyslVeřejná správaZdravotnictví
Vytíženost bezpečnostních týmů správou a údržbou nástrojů58,8 %52,4 %74,1 %54,4 %
Nezájem managementu52,5 %47,6 %65,5 %56,1 %
Provoz zastaralých systémů37,5 %46,4 %53,5 %49,1 %

Zdroj: European IT Security Survey 2021

Není bez zajímavosti, že nejnižší výskyt překážek pro zvyšování bezpečnostní úrovně indikovali respondenti z odvětví maloobchodu a velkoobchodu. Nejvíce bariér vygenerovali respondenti veřejné správy.

V českých organizacích jasně dominuje téma omezených či nedostatečných rozpočtů. Za jednu z překážek rozvoje kybernetické bezpečnosti je označilo 70 procent tuzemských respondentů. Polovina se potýká s nedostatkem kvalifikovaných lidí nebo s provozem zastaralých systémů.

Bariéry rozvoje kybernetické bezpečnosti v českých organizacích – Top 3 a vybrané země

Česká republikaNěmeckoPolsko
Omezený rozpočet70,0 %41,0 %71,4 %
Nedostatek kvalifikovaných sil50,0 %46,0 %17,1 %
Provoz zastaralých systémů50,0 %60,0 %42,9 %

Zdroj: European IT Security Survey 2021

Priority bezpečnostní praxe

Mezi hlavní priority evropských organizací v oblasti provozního zajištění kybernetické bezpečnosti patří nastolení a rozvoj bezpečnostní kultury, správa uživatelů, identit a přístupů a zajištění ochrany soukromí a souladu s požadavky regulátorů. Zaměřují se ale i na řešení problému s nedostatkem kvalifikovaných lidí nebo na řízení rizik spojených s třetími stranami. „Žádné z témat podnikové praxe kybernetické bezpečnosti nemá výrazně vyšší prioritu než ostatní. Mnoho z nich organizace sdílí bez ohledu na obor jejich působení nebo velikost“, dodává Mark Child, analytik společnosti IDC.

Priority provozu kybernetické bezpečnosti v evropských organizacích – Top 3 a vybraná odvětví

Finanční službyZpracovatelský průmyslVeřejná správaZdravotnictví
Nastolení kultury bezpečnosti36,3 %40,5 %34,5 %38,6 %
Správa uživatelů, identit a přístupů37,5 %39,3 %34,5 %31,6 %
Zajištění důvěrnosti dat a souladu s požadavky regulátorů32,5 %34,5 %46,6 %45,6 %

Zdroj: European IT Security Survey 2021

Mezi hlavní priority českých organizací patří správa uživatelů, identit a přístupů (63,33 %) a zajištění důvěrnosti dat a souladu s požadavky regulátorů (46,67 %). Výrazně méně často se věnují problematice řízení rizik třetích stran (10 %) nebo zajištění transparentnosti v podnikovém IT prostředí (13,33 %).

Priority provozu kybernetické bezpečnosti v českých organizacích – Top 3 a vybrané země

Česká republikaNěmeckoPolsko
Správa uživatelů, identit a přístupů63,3 %35,0 %54,3 %
Zajištění důvěrnosti dat a souladu s požadavky regulátorů46,7 %29 ,0 %71,4 %
Řízení interních rizik33,33 %36,0 %22,9 %

Zdroj: European IT Security Survey 2021

Některá kybernetická rizika evropské organizace přenášejí na další subjekty. Výrazně se totiž rozšiřuje praxe pořízení pojištění kybernetických rizik. Vloni je měla sjednána polovina dotazovaných podniků a institucí. Další čtvrtina si je hodlala uzavřít.

Co platí v Evropě, ale nemusí platit v České republice. Devět desetin tuzemských organizací, jež se zapojily do průzkumu, uzavření pojištění kybernetických rizik ani neplánuje. Sjednala si je zhruba tři procenta, dalších šest jeho pořízení plánovalo. Přístup organizací z regionu střední a východní Evropy ale není stejný. Šest procent z nich pojištění má a osmnáct procent plánuje jeho pořízení.

Rychlá doporučení

Z nejčastěji uváděných překážek rozvoje kybernetické bezpečnosti lze poměrně snadno, jakkoli zkratkovitě, odvodit i stručný výčet doporučení pro manažery bezpečnosti informací, informatiky i vedení organizací:

  1. Zbavte se starých systémů.
  2. Zapojte management do kyberbezpečnostního dění a společně budujte bezpečnostní kulturu.
  3. Na správu a údržbu bezpečnostních nástrojů si najměte třetí stranu.
  4. Vzdělávejte se!

Průzkum IDC European IT Security Survey proběhne také v letošním roce. Více informací o trendech v oblasti kybernetické bezpečnosti a o vytváření důvěry se dozvíte 17. února 2022 na konferenci IDC Security Forum 2022. Registraci můžete provést na tomto odkazu.

O společnosti IDC

Společnost International Data Corporation (IDC) je přední firmou zabývající se shromažďováním informací na globálním trhu, poskytováním poradenství a pořádáním konferencí v odvětví informačních technologií, telekomunikací a spotřební elektroniky. Prostřednictvím více než 1100 analytiků po celém světě nabízí společnost IDC globální, regionální i místní zkušenosti a přehled technologických a oborových příležitostí a trendů ve více než 110 zemích. Analýzy a poznatky společnosti IDC pomáhají IT specialistům, vrcholným představitelům obchodních organizací i investorské komunitě v přijímání rychlých, informovaných technologických rozhodnutí a v dosahování klíčových obchodních cílů. Společnost IDC, založená v roce 1964, je stoprocentní dceřinou společností skupiny International Data Group (IDG), přední světové společnosti, která poskytuje mediální, datové a marketingové služby. Další informace o společnosti IDC najdete na webu www.idc.com.