Investice do rekonstrukcí a výstavby nemocnic letos výrazně vzrostou

Objem peněz směřujících do výstavby a rekonstrukcí zdravotnických zařízení letos výrazně vzroste a bude nejvyšší za posledních minimálně 10 let. Zřizovatelé nemocnic věří, že současná vlna pandemie bude ustupovat a uvolní jim ruce i na provozní činnost.  Kraje i další zřizovatelé nemocnic proto letos chystají řadu rekonstrukcí i výstavby nových nemocnic, celkový objem investic se tak přiblíží 5 miliardám korun. Vhodným materiálem pro výstavbu i rekonstrukce jsou pórobetonové prvky, Xella se letos např. podílí na výstavbě nové nemocnice v Moravské Třebové. 

Investice do výstavby a rekonstrukcí zdravotnických zařízení letos podle dat Euroconstructu dosáhnou 187 milionů eur (zhruba 4,7 miliardy korun) oproti loňským 160 miliónům
(4 miliardy Kč). Oproti roku 2019, tedy poslednímu roku před pandemií, je to nárůst téměř
o 80 %. Vrcholu by současná investiční aktivita měla dosáhnout v příštím roce, kdy objem investic vzroste o další čtvrt miliardu.

„V době pandemie se nemocnice logicky soustředily především na záchranu životů a ochranu zdraví. Teď jejich provozovatelé věří, že se budou moci vrátit k odloženým investicím a pustit se do plánovaných rekonstrukcí. Sami v našem portfoliu vidíme, že objem plánovaných zakázek pro nemocnice a další zdravotnická zařízení narůstá,“ vysvětlil generální ředitel Xella pro ČR
a Slovensko Peter Markovič.

Kraje a další zřizovatelé budou moci letos využít k rekonstrukci zdravotních zařízení dotace z evropského programu IROP2, jeho detailní podmínky by měly být známy zhruba do poloviny roku. Infrastruktura ve zdravotnictví je přitom jednou z priorit tohoto programu.

Navíc dojde i k navýšení prostředků v dosavadním dotačním fondu IROP tak, aby jednotlivé členské státy mohly efektivněji čelit následkům pandemie. Podle ministerstva pro místní rozvoj by měl být program IROP letos navýšen o více než 300 milionů eur. Velké investiční plány na rekonstrukce, či výstavbu nemocnic má například Ústecký, Plzeňský nebo Pardubický kraj.

Např. Pardubický kraj již začal s výstavbou nemocnice následné péče v Moravské Třebové. Pro projekt novostavby s 90 lůžky byl zvolen materiál Ytong. Nosné stěny a stropy ve třech podlažích s užitnou plochou téměř 6 tisíc m2 jsou kompletně navrženy v systému pórobetonových tvárnic. 

Výhodou práce s pórobetonem je jednoduchost jeho použití, nízká hmotnost a dobrá opracovatelnost. Významnou roli při rozhodování stavitelů hrají i dobré tepelněizolační vlastnosti, které umožnují výstavbu i bez dodatečného zateplení,“ uzavřel Peter Markovič.Xella CZ je dceřinou společností německé Xella Baustoffe GmbH, na českém trhu působí
od roku 1996, pod značkami Ytong, Silka a Multipor. V ČR má 3 výrobní závody,
a to v Chlumčanech, Hrušovanech u Brna a Horních Počaplech, ve kterých Xella CZ celkem zaměstnává více než 300 lidí.