Startuje 15. ročník soutěže Hračka roku

Praha, 23. 5. 2022 – Jaké jsou nejlepší hračky pro děti všech věkových kategorií? Čím se holky a kluci skvěle zabaví doma i venku? O tom i letos rozhodne jubilejní 15. ročník soutěže Hračka roku, která pravidelně oceňuje nejlepší hry a hračky u nás. Přihlásit se do ní mohou všichni výrobci, dovozci a distributoři působící na tuzemském trhu. O vítězích pak rozhodne odborná porota spolu s širokou veřejností. Vedle svého primárního zaměření má soutěž také dobročinný rozměr, neboť soutěžní hračky po jejím skončení poputují do organizace Radost dětem, která pomáhá dětem v nesnadných životních situacích.

„Již patnáct let je posláním soutěže pomoct nejen rodičům zorientovat se na trhu hraček a vybrat pro své nejmenší kvalitní produkty, které je budou bavit a současně podpoří jejich rozvoj,“ uvádí Marcel Kubík, manažer Hračky roku.

Společnosti mohou své produkty registrovat od 23. května do 8. července 2022, a to prostřednictvím online formuláře na webových stránkách soutěže, kde naleznou přehledný návod a řadu dalších užitečných informací. Ze zaslaných vzorků soutěžních hraček vybere odborná porota spolu s širokou veřejností nejlepší produkty v celkem 6 kategoriích:

  • Baby a předškolní hračky
  • Hračky pro kluky
  • Hračky pro holky
  • Outdoor
  • Stolní
  • Vzdělávací a kreativní

Zároveň bude vybrán absolutní vítěz napříč všemi kategoriemi, který získá prestižní titul Hračka roku 2022.

V odborné porotě letos zasedne Markéta Hrubešová, herečka a autorka úspěšné dětské knihy Pan Brambora a jeho kamarádi, Magdaléna Skřivánková, ředitelka organizace Area Fausta, jež pomáhá rodičům a dětem zvládnout obtížné období rozchodu či rozvodu, Eva Čejková, zakladatelka komunity ŽENY s.r.o. a start-upu Testuj.to, Hana Růžičková, marketingová manažerka, novinářka Tereza Netolická, která se ve své práci orientuje především na rodinná či dětská témata, výchovu a rozvoj dětí a Michaela Leitnerová, influencerka se zaměřením na lifestyle a rodinu.

Hodnocení probíhá na základě šesti kritérií – bezpečnost, design (vzhled a obal), originalita/technická inovace, kvalita použitých materiálů, zábava a vzdělávací/herní hodnota. „Dobrá hračka by měla dítě rozvíjet, dát mu možnost učit se nové věci a současně trénovat nové životní situace. Měla by zaujmout natolik, že s ní bude chtít trávit čas i s kamarády či rodinou a bude tak zažívat nezapomenutelné chvíle, ze kterých může pak v náročnějším životním období čerpat. Rodiče si jistě vzpomenou, co všechno kdysi prozradili svému nejoblíbenějšímu plyšákovi či panence, jak stavěli domy snů z různých stavebnic a zkoušeli si při svých hrách různé budoucí životní situace,“ popisuje Magdaléna Skřivánková význam hraček pro vývoj dětí.

Pro své favority může od 12. července hlasovat na internetových stránkách soutěže také široká veřejnost, a pomoct tak nejen ocenit ty nejlepší hračky, ale současně se zapojit do hry o zajímavé ceny. Také na facebooku soutěže Hračka roku 2022 budou letos nově připraveny soutěže o atraktivní ceny. Hračky zaslané do soutěže budou po jejím skončení předány organizaci Radost dětem, která pomáhá dětem s vážným onemocněním či z dětských domovů.

www.hracka-roku.cz