ZEBRA SYSTEMS: čeští IT poskytovatelé zaostávají ve využívání automatizovaného patch managementu

Dostupné MSP nástroje umožňují významně snížit pracnost a bezpečnostní rizika

PRAHA, 24. května 2022 – Společnost ZEBRA SYSTEMS, distributor řešení N-able na českém a slovenském trhu, uvedla, že pouze 38 % českých IT poskytovatelů využívá u svých zákazníků automatizovaný patch management – výrazně méně než jinde ve světě.  Tato skutečnost představuje pro české IT správce výzvu a zároveň významnou příležitost ke snížení pracnosti záplatování a ke zvýšení úrovně zabezpečení zákaznických IT infrastruktur s pomocí dostupných moderních MSP nástrojů.

Jaké jsou klíčové aktuální výzvy v oblasti záplatování:

  • Dle lokálního dotazování ZEBRA SYSTEMS zatím jen 38 % českých IT poskytovatelů automatizovalo činnosti patch managementu, zatímco v globální studii společnosti N-able toto uvedlo 68 % respondentů.
  • Podle jiné globální studie společnosti Acronis automatizovalo patch management dokonce 70 % IT poskytovatelů, avšak ti nevyužívají jejich plnou funkčnost – například jen málo z nich dodržuje maximální doporučenou 72hodinovou dobu od vydání po instalaci záplaty.
  • 46 % českých IT správců nechává aktualizace na uživatelích.
  • Útoky na neaktualizované systémy patřily mezi tři nejčastější incidenty, které v posledním roce řešili čeští IT poskytovatelé (ZEBRA SYSTEMS)

„Jednou z překážek rozšíření automatizovaného patch managementu je nedostatečné povědomí o možnostech moderních MSP nástrojů,“ řekl Ondřej Šabata, Sales Engineer pro řešení N-able ve společnosti ZEBRA SYSTEMS. „Nedávno například Microsoft ohlásil, že ve druhé polovině roku vydá nástroj Windows Autopatch umožňující automatizované záplatování Windows a Office. Přitom podobné nástroje jsou již dávno k dispozici, narozdíl od řešení Microsoftu nemají požadavky na konkrétní edici Windows a často přináší i další výhody. Například patch management v rámci N-able N-central a RMM dokáže záplatovat i ostatní OS a software třetích stran.“

Patch managment integrovaný v N-able N-central dovoluje IT poskytovatelům získat přehled o síti zákazníka a spravovat záplaty z jediného centrálního panelu. Modul hlídá software od Microsoftu a dalších softwarových výrobců a automaticky instaluje záplaty podle důležitosti a nastavení buď okamžitě, nebo během stanovených časových intervalů. Řešení rovněž automaticky generuje reporty, které poskytují přehled o provedených aktivitách a podklady pro případný audit či analýzu bezpečnostního incidentu.

Více o automatizovaném patch managementu od N-able lze nalézt na tomto odkazu

O N-able

N-able je již více než 20 let dodavatelem nástrojů pro poskytovatele řízených služeb (MSP), kteří je využívají ke správě, monitoringu a zabezpečení IT infrastruktur svých zákazníků. Řešení N-able využívá přes 22 000 MSP poskytovatelů pro správu více než 500 000 firemních sítí a 7 milionů koncových bodů. Více informací naleznete na http://www.n-able.com.

O ZEBRA SYSTEMS

Společnost ZEBRA SYSTEMS s.r.o. je s více než 25 lety na trhu předním distributorem s přidanou hodnotou v segmentu IT bezpečnosti a ochrany dat v České republice a na Slovensku. Vedle prodeje produktů poskytuje svým zákazníkům špičkové služby podpory a školení. Společnost je distributorem produktů značky Acronis, GFI Software, Kerio, Exinda, Cloudflare a N-able. Více na www.zebra.cz