5 tipů Cisco pro bezpečné hybridní léto

Praha 7. července 2022 – Letošní rok je po delší době prvním bez zásadních covidových omezení, což dovoluje relativně volný prázdninový pohyb. Například podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Sodexo Benefity letos do zahraničí zamíří každý druhý Čech. Zároveň výrazný rozvoj hybridního modelu práce přispívá k tomu, že v letních měsících bude alespoň částečně pracovat na dálku více lidí než kdykoliv v minulosti. Z pláží i jihočeských chalup. Bezpečnostní expert Cisco Milan Habrcetl přináší tipy, jak při tom nepřijít o data, o peníze a nepustit útočníky k vám do firmy.

„Některé kybernetické útoky jsou dnes mimořádně sofistikované a pomohou proti nim jen nejmodernější technologie. Ale i běžní uživatelé a malé firmy mohou výrazně svoji ochranu zefektivnit, pokud budou dodržovat několik jednoduchých pravidel a řídit se selským rozumem. A o dovolené, kdy jsme často mimo kancelář, a tudíž nevyužíváme zabezpečenou firemní síť, to platí dvojnásob,“ říká Milan Habrcetl.

Společnost Cisco proto připravila 5 důležitých rad, které by měl každý pracovník dodržovat, aby sebe nebo i firmu nevystavil riziku.

Střežte svůj mobil

Chytrý mobilní telefon je dnes v mnoha případech klíčovou koncovou stanicí a jeho zneužití může být vstupenkou pro proniknutí kamkoli dál do vašich nebo firemních dat a účtů. Hlídejte proto svůj telefon před krádeží a zároveň dbejte, aby měl vždy nainstalovánu aktuální antivirovou a antimalwarovou ochranu. Bez mobilu, který se používá v rámci vícefaktorové autentizace, navíc přijdete o přístup k dalším osobním či firemním aplikacím.

Používejte vícefaktorovou autentizaci

Dvoufaktorová nebo vícefaktorová autentizace přidává další vrstvu zabezpečení, která výrazně ztěžuje přístup k vašim datům. V základním modelu k zadání hesla přistupuje ještě například číselný kód zaslaný formou SMS do telefonu. Vše ale směruje k tomu, že hesla v budoucnu vůbec mít nebudeme. Pokud hesla používáte, vytvořte si jedinečná hesla pro každý účet, která používají kombinaci písmen, čísel a symbolů, a pravidelně je měňte.

Nedůvěřujte zabezpečení veřejné Wi-Fi

Nikdy se nemůžete zcela spolehnout na zabezpečení veřejně dostupné a nezabezpečené Wi-Fi sítě. Problém je například v tom, že „free wifi“ si může v turistické destinaci vytvořit útočník, který odchytne nezašifrovaná přenášená data – přístupová hesla, emaily, možná i čísla kreditních karet. Útočník s nebezpečným softwarem se může skrze Wi-Fi síť dostat do vašeho zařízení a z něj se rozšířit také do firemní sítě. Pokud potřebujete urgentně odpovědět například na krátký firemní mail, raději využijte mobilní data nebo VPN připojení (pokud máte z firmy nastaveno).

Zapomeňte na práci na veřejných zařízeních v internetové kavárně

V žádném případě byste neměli k pracovním úkolům používat jiné zařízení než to, které máte určené k práci. Vyhněte se tak internetovým kavárnám a nikdy prostřednictvím jejich počítačů neposílejte pracovní zprávy a dokumenty. Mohou se totiž dostat do nepovolaných rukou. Nikdy nemáte jistotu, zda provozovatel internetové kavárny skutečně chrání počítače tak, jak by měl. 

Pozor na falešné pracovní emaily

V době dovolených víc hrozí tzv. Business email compromise – „šéf“ z dovolené pošle do účtárny fakturu, kterou před odjezdem zapomněl nechat proplatit a musí se urgentně zaplatit hned. Samozřejmě to může být podvrh a číslo účtu na faktuře nepatří důležitému obchodnímu partnerovi, ale podvodníkovi, který chce z firmy vylákat peníze.

Užijte si bezpečné a šťastné hybridní léto!

O Cisco Systems

 Cisco (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti technologií, které zajišťují fungování internetu. Cisco inspiruje a otevírá nové možnosti tím, že mění váš pohled na aplikace, zabezpečuje vaše data, transformuje vaši infrastrukturu a pomáhá vašim týmům k úspěchu v globální a inkluzivní budoucnosti. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.