Work for Humankind: Vzdálenému ostrovu se otevírá svět možností díky technologiím Lenovo

  • Iniciativa Work for Humankind umožňuje společnosti Lenovo podporovat probíhající konzervační práce v jednom z nejvzdálenějších pracovních prostorů na světě, na ostrově Robinsona Crusoe, prostřednictvím trvalých technologických řešení.
  • Technologické centrum společnosti Lenovo nabízí vůbec poprvé posílený signál internetu na ostrově Robinsona Crusoe, vylepšený z 1 Mbps až na 200 Mbps. 
  • Výhody technologického centra Lenovo aktuálně využívá 30 % členů místní ostrovní komunity
  • Pro tento projekt kompenzuje služba Lenovo CO2 Offset uhlíkové emise hardwarových zařízení na ostrově.
  • Po instalaci serverové technologie Lenovo ThinkEdge zpracovala organizace Island Conservation během jediného týdne data z fotopastí za šest měsíců, na kterých zachytili snímky divoké zvěře z přírody s minimálním zásahem člověka. Důležité poznatky o stavu zvířat jsou nyní získávány během několik minut namísto týdnů, což zlepšuje úsilí o jejich ochranu.

V rámci významného partnerství s organizací Island Conservation a komunitou ostrova Robinsona Crusoe představuje Lenovo další fázi svého projektu Work for Humankind: na ostrově, který je domovem jednoho z nejrozmanitějších ekosystémů na světě, byly trvale nainstalované inteligentní technologie, které zachovávají trvalé dědictví a silnější konektivitu. 

Překlenutím digitální propasti prostřednictvím technologií společnosti Lenovo získává dříve izolovaný ostrov s 900 obyvateli spojení se světem. Díky tomu se mu otevírají nové možnosti pro cestovní ruch, obchod, zaměstnanost, vzdělávání a zvýší se tak i jeho environmentální a ekonomická životaschopnost. Poprvé v historii má tato vzdálená ostrovní komunita samostatný přístup k internetu, což představuje nejdůležitější pokrok v oblasti konektivity za více než 20 let. 

Na začátku letošního roku vyslala iniciativa Work for Humankind 16 dobrovolníků s různými dovednostmi, aby dosáhli dlouhodobé změny a zároveň vykonávali svojí práci na dálku z ostrova Robinsona Crusoe. Během svého pobytu na ostrově poskytovali dobrovolníci své profesionální dovednosti v oblasti designu, technologií, udržitelnosti a biodiverzity, aby podpořili zásadní úsilí
o ochranu přírody ve spolupráci s nevládní organizací Island Conservation. Studie práce nyní ukazuje, že jejich snaha pomohla zlepšit budoucnost obyvatelů ostrova, místní flóry a fauny prostřednictvím síly technologií a konektivity. 

Připojení vzdálené ostrovní komunity 

Iniciativa Work for Humankind si stanovila za cíl přinést řešení vysokorychlostního připojení vzdálené komunitě a pomoci zlepšit její vzdělávání, zdravotní péči a schopnost chránit vzácný ekosystém ostrova. Od té doby využilo výhody technologického centra Lenovo přibližně 30 % veškeré populace ostrova, což mělo ještě větší dopad, než se očekávalo a otevřelo nové kariérní možnosti spolu s pozitivními obchodními, turistickými a IT vzdělávacími příležitostmi pro komunitu ostrova Robinsona Crusoe.

Technologické centrum na ostrově obsahuje řadu výkonných zařízení a řešení společnosti Lenovo, včetně notebooků, stolních počítačů, mobilních pracovních stanic a serverů. To zahrnuje notebooky ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion, ThinkBook a počítače IdeaCentre; zařízení ThinkSmart pro virtuální schůzky; tablety, monitory a příslušenství Lenovo; chytré brýle s rozšířenou realitou ThinkReality A3
a náhlavní sady pro virtuální realitu Lenovo Mirage VR S3; servery ThinkEdge SE450, které doručují umělou inteligenci přímo tam, kde vznikají data; smartphony Motorola edge; vzdělávací software LanSchool, který bude používat místní škola; zařízení pro chytrou domácnost a další.

Veškeré technologie zůstanou na ostrově pro komunitní využití. Ostrov bude také nadále využívat vysokorychlostní připojení s rychlostí internetu až 200 Mb/s – vylepšený z dříve 1 Mb/s. Tato změna představuje rozdíl mezi jednoduchým prohlížením webu a možností připojení a spolupráce na dálku prostřednictvím videokonference. Spolu se serverem fungujícím na bázi Lenovo AI a vylepšenou konektivitou mohou nyní ostrovní projekty ochrany přírody těžit z cenné úspory času, která zahrnuje například 100% zrychlení zpracování dat fotoaparátem. 

Dobrovolníci z iniciativy Work for Humankind pracující na dálku z technologického pracovního prostoru Lenovo na ostrově Robinsona Crusoe, Chile

Transformace úsilí o ochranu přírody 

Výsledky práce iniciativy Work for Humankind pomohly organizaci Island Conservation a místním ochráncům přírody zvládnout roky práce v průběhu několika týdnů. Tohoto pokroku dosáhli ve spolupráci s profesionálními dobrovolníky během 8 týdnů na ostrově. Dědictví iniciativy Work for Humankind zahrnuje zvýšenou ochranu ohrožených druhů, jako je například buřňák růžovonohý spolu se šesti kriticky ohroženými druhy a 11 zranitelnými druhy stromů na ostrovech Juana Fernandeze.

Před projektem Work for Humankind společnosti Lenovo by pracovníci organizace Island Conservation ručně získávali údaje ze 70 kamer po celém ostrově, zdolávali by desítky kilometrů strmým terénem, umístili data na pevný disk a posílali je ke zpracování a ruční klasifikaci z ostrova na pevninské Chile ve dvouměsíčním intervalu. To by vedlo k celkovému zpoždění celkem o tři až čtyři měsíce.  

Posílený internet od iniciativy Work for Humankind a nové funkce AI edge serveru výrazně zrychlily dobu zpracování dat a efektivně analyzovaly události zachycené na kamerách v průběhu pár dní místo měsíců. 

Okrajová místa sítě jsou často těžko dosažitelná a bezobslužná. Použití serveru Lenovo ThinkEdge SE450 nyní umožňuje ochráncům přírody vzdálený přístup a zpracování 4,8 snímků za sekundu – přibližně 415 000 fotografií za den – což je více než dvojnásobek rychlosti předchozího nastavení. S využitím umělé inteligence a možností zpracování serveru může nyní iniciativa Work for Humankind analyzovat a přenášet jejich týmu z pevniny pouze ty nejrelevantnější snímky přes satelit pro další klasifikaci a hodnocení. 

V nadcházejících měsících bude tým vedený místní komunitou používat kombinaci technologie
a kvantitativního modelování stanovené iniciativou Work for Humankind k poskytování výsledků ochrany založených na přesných datech. 

Vysoce výkonné notebooky Lenovo Legion a další technologie Lenovo používané pro monitorování fotopastí na ostrově Robinsona Crusoe, Chile

Trvalé dědictví

Kromě této okamžité pomoci se Lenovo zavázalo zanechat na ostrově trvalé dědictví. Technologické centrum Lenovo se přesune do místní knihovny, aby obyvatelům poskytlo přístup k novým vzdělávacím a digitálním nástrojům. Lenovo také věnuje 100 000 USD na údržbu svého technologického centra, pokračující podporu projektů a nepřetržitý přístup k internetu pro životně důležité služby pro zlepšení zdravotní péče a vzdělávání. Lenovo již darovalo více než 100 technologických zařízení týmu komunity a ochránců přírody.  

Dobrovolníci z inciativy Work for Humankind prozkoumávají ostrov Robinsona Crusoe, Chile

David Will, vedoucí inovací z organizace Island Conservation: „Díky spolupráci a technologií poskytované společností Lenovo jsme nyní schopni implementovat konzistentní sběr dat, vyvíjet ovladatelné pracovní postupy strojového učení proměňující fotografie z fotoaparátu na data
a poskytovat přístup k datům v reálném čase. Nyní jsme účinně překonali překážky, kterým jsme dříve čelili bez dostatečného připojení k internetu a zcela jsme změnili způsob, jakým náš tým funguje, protože jsme nyní schopni výrazně zkrátit drahocenný čas, který nám pomůže dosáhnout našich cílů.“ 

„V průběhu několika měsíců od prvního připojení této vzdálené ostrovní komunity k vyspělé technologii a díky skupině vášnivých jednotlivců jsme viděla významný dopad technologie na ostrov Robinsona Crusoe – zrychlení jejich vzácné ochranářské práce o 100 %,“ prohlásila Emily Ketchen, viceprezidentka a CMO Intelligent Devices Group, Lenovo. „Naše práce však nekončí, protože Lenovo se zavázalo zajistit, že náš vliv bude ostrov pozitivně pociťovat i v nadcházejících letech.“

Pablo Manríquez Angulo, starosta ostrova Robinsona Crusoe: „Iniciativa Work for Humankind udělala přesně to, co si předsevzala. Vůbec poprvé se skupina talentovaných dobrovolníků z celého světa spojila, aby využila technologie a rozsah svých dovedností a aby skutečně zanechala na ostrově trvalý vliv.

Od expertů na sociální sítě, veterináře, profesionálů v oblasti udržitelnosti až po digitální nomády, každý z dobrovolníků přidal do iniciativy odlišný návrh. Spolu s komunitou tak vznikl obohacující zážitek a skutečná příležitost, která se stane jednou za život. 

Dobrovolníci z iniciativy Work for Humankind položili základy, aby skutečně pomohli vzdálené ostrovní komunitě dosáhnout pozitivní změny a nyní je na naší komunitě, aby díky odkazu společnosti Lenovo pokračovala v doražení významného pokroku, vyzbrojená novými dovednostmi a vášní.“ 

###

O výzkumné zprávě Work for Humankind

Tato nová globální výzkumná studie se zeptala více než 15 000 lidí v osmi jazycích na 10 globálních trzích: Brazílii, Číně, Francii, Německu, Indii, Itálii, Japonsku, Mexiku, Velké Británii a USA. Výzkum staví na cestě společnosti Lenovo k pochopení silného spojení mezi technologií a lidstvem, která začala projekty „This is Life“, „New Realities“ a „Kind City“. Tyto projekty odhalily, že lidé věří, že chytřejší technologie nám mohou poskytnout větší sílu, empatii a ochotu více dávat a zároveň umožňují lidstvu nadále osobnostně i profesně růst.  

O ostrově Robinsona Crusoe

Ostrov Robinsona Crusoe či Isla Robinson Crusoe, dříve známý jako Más a Tierra (což znamená „Blíže k Zemi“), je druhým největším souostrovím ze skupiny Ostrovů Juana Fernándeze. Nazháce se západně od San Antonia v Chile, v jižním Tichém oceánu. Je to jeden z nejlidnatějších ostrovů souostroví, přičemž většina obyvatel žije ve městě San Juan Bautista, v zálivu Cumberland, na severním pobřeží ostrova. Chilská vláda přejmenovala toto místo v roce 1966 na Ostrov Robinsona Crusoe v odkazu na jeho literární odkaz v podobě fiktivního románu Robinson Crusoe od spisovatele Daniela Defoea.

O komunitě Juana Fernandéze

Přibližně 900 lidí žije ve městě San Juan Bautista na ostrově Robinsona Crusoe. Tvoří venkovskou komunitu v jednom z nejodlehlejších míst v Latinské Americe. Místní ekonomika se ve velké míře spoléhá na udržitelně řízený řemeslný rybolov humrů, který se nevyskytuje nikde jinde na světě. Komunita vedla úsilí o ochranu svého přírodního dědictví s podporou místních institucí založením národního parku v roce 1995, biosférické rezervace UNESCO v roce 1977 a mořského parku Juana Fernandeze, který pokrývá 286 000 km2 chráněné oblasti. Místní cestovní ruch zahrnuje mnoho přírodních krás ostrova, jeho kulturu, potápění, jízdu na koni, pozorování ptáků, rybaření
a samozřejmě příběhy a místa slavného románu „Robinson Crusoe“ od Daniela Defoea.

O organizaci Island Conservation

Island Conservation je globální nezisková organizace na ochranu přírody, která zabraňuje vyhynutí ohrožených druhů a obnovuje ostrovy.  Pracujeme tam, kde je koncentrace biodiverzity a vymírání druhů největší – na ostrovech. Odstranění primární hrozby – zavlečených invazivních obratlovců – je jedním z nejkritičtějších zásahů pro ochranu ohrožených rostlin a živočichů. Původní ostrovní druhy a ekosystémy se často zotavují s malým dodatečných zásahem, a když zvířata lokálně vyhynou, znovu provedeme jejich introdukci. Island Conservation pomáhá správcům půdy a místním komunitám realizovat jejich vize. K dnešnímu dni jsme úspěšně obnovili 65 ostrovů po celém světě, z čehož profituje 1218 populací celkem 504 druhů a poddruhů. Více informací najede na: https://www.islandconservation.org/

O společnosti Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je společnost s příjmem 60 miliard USD z žebříčku Fortune Global 500, která poskytuje služby zákazníkům na 180 trzích po celém světě. Zaměření na odvážnou vizi poskytovat inteligentnější technologie pro všechny, vyvíjíme světově měnící se technologie, které pohánějí (prostřednictvím zařízení a infrastruktury) a posilují (prostřednictvím řešení a softwaru) miliony zákazníků každý den a společně vytvářejí inkluzivnější, důvěryhodnější a udržitelnější digitální společnost pro každého a všude. Chcete-li zjistit více, navštivte lenovo.com a přečtěte si
o nejnovějších zprávách prostřednictvím našeho StoryHub.