První prototyp transparentního čipu českých Tropic Square míří do výroby

Praha 28. července 2022 – Tropic Square zadal do výroby první prototyp svého transparentního bezpečnostního čipu TROPIC01. Jeden z mála českých hardwarových startupů s globálními ambicemi se tak významně přiblížil svému hlavnímu cíli – sériové produkci. První prototyp TROPIC01  byl zadán do výroby v červnu, testovací verze čipu bude fyzicky k dispozici během podzimu 2022. Firma tím dosáhla důležitého milníku, kdy návrh čipu dospěl do tzv. tape-out fáze, je tedy možné jej předat do výroby. Prototypy, stejně jako později finální produkty, vyrobí tchajwanská společnost UMC.

„Již dnes máme od potenciálních zákazníků převážně z Evropy zájem o testování prototypů. Ačkoli je pro nás prvním plánovaným odběratelem naše mateřská společnost SatoshiLabs, o čipy projevilo zájem i několik dalších společností z různých odvětví. Od počátku bylo jedním z cílů, aby se naše řešení dostalo na běžný trh. Zadání prototypu do výroby je pro nás zásadní milník. Testování bezpečnostních parametrů čipu je pro Tropic Square klíčové a potřebujeme mít první výsledky z laboratoří co nejdříve,“ říká CEO Tropic Square Evžen Englberth.

„Chceme, aby se čip Tropic Square stal bezpečnostním standardem nejen na trhu hardwarových kryptopeněženek. I proto jdeme proti standardům na trhu a současnému proudu uzavřených produktů. Čip je od začátku navrhován pro vysokou úroveň bezpečnosti na všech vrstvách od výběru algoritmů po vlastní implementaci. Cílíme na odolnost proti útoků postranními kanály a na odolnost proti útokům způsobujícím chybné chování, takzvané fault injection. Transparentní čipy umožňují otevřít implementační detaily komunitě, která pomáhá s posilováním zabezpečení skrze hledání a upozorňování na potenciálně slabá místa,“ dodává Jan Pleskač, CTO Tropic Square.

Bezpečný a transparentní rovná se bezpečnější

Open source filozofie, kterou Tropic Square při vývoji a také pro nadcházející testování následuje, je z pohledu zakladatelů cestou, jak docílit bezpečné implementace a získat zpětnou vazbu od širší skupiny expertů i open source komunity. Osvědčenou praxi, která je běžná ve světě softwaru, tak převádějí do světa chip designu. Díky tomu mohou řešit bezpečnost na té nejnižší úrovni – na úrovni čipu.

Čip označovaný jako TROPIC01 (TRuly OPen Integrated Circuit) řeší potřebu bezpečného a transparentního secure elementu. Tedy čipu, který bezpečně implementuje generování kryptografických klíčů, šifrování, podepisování, digitální identitu nebo autorizaci uživatele pro přístup do zařízení. Nový transparentní čip umožní vývoj bezpečnější elektroniky, ať už se jedná o zcela nový design, nebo bezpečnostní vylepšení. Zásadně tak zvýší ochranu daného hardwaru, například před útoky hackerů, nebo zabrání úniku citlivých dat.

Více o Tropic Square

Tropic Square je soukromá společnost založená v roce 2020 jako reakce na chybějící nabídku secure element čipů s otevřenou architekturou. Založili ji Evžen Englberth a Jan Pleskač společně se SatoshiLabs. V Praze vystavěli tým, který i nadále rozšiřují o další experty v oboru. Hlavní filozofií vyvíjeného produktu je nezávislost a transparentnost – trend, jenž začal zhruba před třiceti lety, se však dosud nedostal do světa chip designu, což se snaží oba zakladatelé nyní změnit. Odmítají proto zakládat bezpečnost na utajování technických detailů, ale dávají sílu svého šifrování otestovat expertům i open source komunitě. Cílem je přinést zákazníkům auditovatelný čip, který bude splňovat vysoké nároky na zabezpečení a zároveň bude kýmkoli ověřitelný díky své transparentnosti a open source filozofii. V současnosti pod pracovním názvem TROPIC01 (TRuly OPen Integrated Circuit) probíhá vývoj první generace secure čipu. Více informací na tropicsquare.com.