Solitea kupuje slovinského dodavatele ERP systémů Vasco

Brno, 28. července – Solitea se dohodla na akvizici 100% podílu slovinské společnosti Vasco, která vyvíjí a prodává podnikové IT systémy. Vasco bude spadat pod slovinskou společnost SAOP, kterou Solitea vlastní a ve které sdružuje firmy působící na chorvatském, slovinském a také srbském trhu. Akvizice společnosti Vasco představuje další významnou expanzi československého kapitálu na Balkán.

Společnost Vasco računalniški inženiring, d.o.o. se zabývá programováním a prodejem systémů a aplikací pro správu lidských zdrojů, účetnictví, maloobchod, velkoobchod či archivaci dokumentů. Společnost založil v roce 1991 Tomaž Čebašek, který chtěl v té době nabídnout slovinským podnikatelům kvalitní software pro podnikání a účetnictví. Společnost Vasco je v současnosti jedním z hlavních hráčů ve svém oboru na místním trhu a její IT řešení využívá více než 4 200 klientů především z řad středních a malých podniků.

Prvním společným projektem pro SAOP a Vasco bude vývoj nového POS (Point of Sales) řešení pro jednoduchou správu registračních pokladen. „Spojením sil s Vascem získáváme rozsáhlé znalosti a vývojové kapacity. Společně chceme vybudovat nejlepší POS řešení v regionu,“ říká generální ředitelka SAOP Petra Šinigoj. „Ve střednědobém horizontu také chceme naše společné zkušenosti a kapacity využít k tomu, abychom se stali nejlepšími vývojáři a poskytovateli inteligentních cloudových řešení,“ dodává Šinigoj.

Solitea patří v oblasti střední a východní Evropy k největším dodavatelům účetních a podnikových informačních systémů (ERP) určených pro komerční segment i pro státní a neziskové organizace. Na balkánský trh Solitea vstoupila v roce 2016 prostřednictvím nákupu zmíněné společnosti SAOP, pod kterou do současnosti začlenila 5 akvírovaných podniků působících na tamějším trhu. „Naší vizí je vytvořit silného evropského poskytovatele IT řešení. Jsme si vědomi toho, že jen díky spojování silných týmů budeme moci pokračovat v poskytování prvotřídních řešení a vynikající uživatelskou podporu,” říká předseda představenstva společnosti Solitea Martin Cígler.

Podle společnosti SAOP se akvizice nijak nedotkne klientů či zaměstnanců společnosti Vasco, kterou bude i nadále řídit současné výkonné vedení. Transakce podléhá schválení českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a jeho slovinského protějšku. 

O společnosti Solitea

Solitea, a.s., se řadí k velkým evropským dodavatelům ICT řešení. Společnost má přes 1 400 zaměstnanců v 7 zemích a celosvětově obsluhuje více než 260 000 zákazníků ve 35 státech. Solitea dlouhodobě patří k nejrychleji rostoucím IT společnostem v regionu, v roce 2022 očekává konsolidované výnosy okolo 130 milionů EUR. 

Společnost uskutečnila v posledních letech desítky významných akvizic IT společností v České i Slovenské republice (například Altus software, Aquasoft, Axiom, BI Experts, CDL SYSTEM, Cígler software, Clever Decision, D3Soft, Dotykačka, Dynamica, GEMMA Systems, J.K.R., Mainstream, Smart software, Techniserv IT, Vema, WBI) a také na Balkáně (Billans, MIT Informatika, SAOP).

Solitea dlouhodobě posiluje svou pozici významného evropského dodavatele informačních technologií pro komerční subjekty i státní správu. Majoritními vlastníky společnosti je slovenská private equity společnost Sandberg Capital a Martin Cígler. Více na stránkách www.solitea.com.

O společnosti SAOP

SAOP je jedním z předních slovinských poskytovatelů podnikových informačních systémů pro soukromý sektor včetně účetních, obchodních a výrobních podniků, a také veřejné instituce. Firma byla založena v roce 1987 a jde o jednu z prvních společností nabízejících svůj vlastní podnikový systém iCenter. Jedná se o výkonné ERP řešení navržené pro zvyšování efektivity složitých firemních procesů v malých a středních podnicích a veřejných institucích. 

V roce 2004 SAOP zahájil vývoj cloudového řešení Minimax, jenž v současnosti představuje přední účetní software na slovinském trhu, který pomáhá obchodníkům, konzultantům i účetním. V roce 2016 se SAOP stal členem skupiny Solitea Group, a v posledních letech provedl akvizice společností MIT Informatika (2019) a Opal informatika (2020). Dnes pak SAOP, čítající i několik dceřiných společností v Chorvatsku a Srbsku, zaměstnává více než 250 expertů.