Index Exportu – Vývoz se v náročné ekonomické situaci zatím drží

Praha 1. srpna 2022 – Květnová statistika vývozu překvapila výrazně vyšším než predikovaným meziročním tempem, na kterém mělo hlavní podíl svižné dohánění předchozích výpadků výroby v automobilovém sektoru – v červnu objem produkce osobních automobilů již dosáhl úrovně z června 2019. „Přicházející data vytváří pro výhled vývoje exportu v nastávajících pěti měsících smíšený obrázek,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Pozitivně lze hodnotit oživení nových zahraničních průmyslových zakázek v květnu o téměř 4 % meziměsíčně, zlepšení hodnocení stavu zásob a snížení cenových tlaků ve výrobě, které lze pozorovat na globálním komoditním trhu.

Podle posledního vydání Ifo indexu se směrem dolů vydala i očekávání vývoje cen ve výrobě. „Obavy z dalšího vývoje cen, propad důvěry spotřebitelů i firem napříč klíčovými ekonomikami světa převálcují výše zmíněné signály naděje,“ upozorňuje Horská a pokračuje: „Ani doma nepanuje optimistická nálada. Ekonomický výhled mezi českými výrobci se zhoršuje a index nákupních manažerů dokonce sklouznul pod hranici 50 bodů označující kontrakci aktivity. Z blízkého zahraničí není dobrou zprávou upadající tempo německých továrních objednávek ani červnový pokles tamní průmyslové produkce.“ Z více globálního pohledu pak na horizontu nadále přetrvávají těžko kvantifikovatelná geopolitická rizika. „Na pozadí mixu částečně pozitivních, ale převážně negativních indikátorů, se predikce Indexu Exportu přesouvá z relativně příznivého tempa pro příští dva měsíce až do meziročního poklesu během podzimních měsíců,“ uzavírá ekonomka Horská.

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 29. 07. 2022. Pozn.: Údaje do května 2022 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od května 2022 je to prognóza IE.

O Indexu Exportu

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu
na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky
a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu. 

Základní informace o Asociaci exportérů

Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).