Studie Mazars: Zvednutím snížené sazby DPH z 10 na 12 procent se ČR dále vzdálí hodnotám v zemích V4

11. července 2023, Praha  – Česká republika je příkladem země, která využívala možnosti EU mít až 2 snížené sazby pro DPH. V rámci zemí Visegrádské čtyřky (V4) je aktuálně v ČR 10% snížená sazba v porovnání se sazbami Polska, Maďarska a Slovenska nejvyšší. Zkoumané státy mají totiž sníženou sazbu nastavenou shodně na 5 procentech. Vyplývá to z každoroční studie „CEE Tax Guide“ poradenské společnosti Mazars, která porovnává daňové trendy ve 25 evropských a středoasijských zemích. Základní sazbu DPH má Česká republika ze zemí V4 naopak druhou nejnižší. Tady vybočuje z průměru Maďarsko s 27% sazbou, vyšší sazbu má ale i Polsko s 23 %. Aktuální vládní reforma má v ČR místo dvou snížených sazeb DPH (15 a 10 %) zavést jednu sníženou sazbu ve výši 12 procent. To by rozdíl v minimální sazbě mezi zeměmi V4 dále prohloubilo. Odborníci však upozorňují, že vedle počtu a výše sazeb DPH záleží také samozřejmě na rozložení zboží a služeb. 

Vzhledem k předpisům EU jsou pravidla pro DPH z velké části sladěná a dokonce i řada nečlenských států se systému unie snaží přizpůsobit. „Platné sazby daně z přidané hodnoty vykazují v rámci zkoumaných 25 států značné rozdíly. Studie Mazars pak zvláště upozorňuje na výrazné rozdíly u snížené sazby DPH,“ uvedl vedoucí partner daňového oddělení Mazars v České republice Pavel Klein. V roce 2023 se průměr sazby DPH mezi 25 zkoumanými státy v rámci studie Mazars pohyboval kolem 20 %. Za obzvláště vysokou je pak brána 27% procentní běžná sazba DPH v Maďarsku. Jiným příkladem vysoké sazby DPH pak může být ještě s 25 % i Chorvatsko. V rámci zemí V4 činí základní sazba 20 % na Slovensku, 21 % v ČR, 23 % v Polsku a již zmíněných 27 % v Maďarsku. V Rakousku činí sazba 20 % a v Německu 19 %. 

Mnoho zemí zavedlo dvě snížené sazby, což je maximum povolené směrnicí o DPH. V České republice platí pro rok 2023 dvě snížené sazby a to 15 a 10 %. První snížená sazba ve výši 15 % se vztahuje aktuálně například pro potraviny, nealkoholické nápoje, vybrané zdravotnické/hygienické výrobky či sběr a recyklaci komunálního odpadu. 10% sazba pak aktuálně platí na například pro kojeneckou či dětskou výživu, některá léčiva, vybrané tiskoviny, veřejnou dopravu, ubytování, stravovací služby, vodu z kohoutku, opravy jízdních kol, kadeřnictví či úklidové služby. Vedle možnosti snížených sazeb mají země ještě právo od DPH vybrané služby osvobodit. V ČR jde například o finanční a pojišťovací služby či pronájem nemovitostí. V rámci zemí V4 činí snížená sazba 10 a 5 % na Slovensku, 18 a 5 % v Maďarsku a 8 a 5 % v Polsku. V Rakousku činí snížené sazby 13 a 10 % a v Německu 7 %. 

Stále větší počet vlád pak zavádí nové systémy, které mají zlepšit dodržování předpisů a omezit podvody. Jde například o elektronickou fakturaci, online registraci a podávání daňových přiznání DPH, reportování v reálném čase. Konkrétně Maďarsko zavedlo systém online hlášení faktur, který má zlepšit dodržování předpisů v oblasti DPH. Systém vyžaduje od společností zasílání údajů o fakturách daňovému úřadu v reálném čase. Polsko zase zavedlo standardní kontrolní soubor (SAF-T), což je standardizovaný formát XML pro výměnu účetních údajů mezi firmami a daňovými úřady. 

Pro Českou republiku bylo za poslední roky asi nejvýznamnější změnou v systému DPH zvýšení limitu pro plátcovství z 1 na 2 miliony korun. Toto fakticky ulevilo řadě malých podnikatelů, kteří letos nemusí účtovat DPH svým zákazníkům. „Neuškodí si připomenout, co se z pohledu DPH rozumí obratem,“ upozorňuje Pavel Klein z Mazars. „Tím je součet všech příjmů, které podnikatel získá za dodání zboží nebo poskytnutí služeb s místem plnění v tuzemsku. Výše obratu se posuzuje za jakýchkoli 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců,“ dodává Pavel Klein. Častým omylem dle ně je, že podnikatelé načítají obrat ve vazbě na kalendářní rok. Tento omyl vede k tomu, že se podnikatel stane plátcem DPH ze zákona, aniž by o tom věděl. Zpětné opravy pak stojí nejen čas, ale i peníze.

Současná podoba DPH v ČR však může doznat výrazných změn. Vláda navrhuje redukci počtu sazeb DPH na základních 21 % a snížených 12 % za současného přesunutí vybraného zboží a služeb ze snížené do základní sazby DPH.

Ze snížené do základní sazby by se měly přesunout například kadeřnické a holičské služby, točené pivo, přeprava komunálního odpadu či úklidové práce. Ke snížení sazby daně by mělo naopak dojít například u vybraných léků či farmaceutických výrobků, stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb. „Při pohledu na daňové systémy různých států je zřejmé, že výše a počet sazeb DPH je pouze jedním z kritérií pro posouzení DPH systému dané země. Pro získání komplexního pohledu je potřeba dále zkoumat jaké sazbě daně jednotlivé typy zboží a služeb podléhají,“ dodal Pavel Klein. 

O Mazars

Mazars je mezinárodně integrované partnerství, které se specializuje na audit, účetnictví, poradenství a daňové služby. Působíme ve více než 90 zemích a teritoriích po celém světě a čerpáme ze zkušeností 44 000 odborníků – 28 000 v integrovaném partnerství Mazars a 16 000 prostřednictvím Mazars North America Alliance – abychom pomáhali klientům všech velikostí v každé fázi jejich rozvoje.

www.mazars.cz