Zikmundova vila na programu festivalu Neznámá země: Otevřená zahrada a beseda o Rusku a Číně

Zikmundova vila i letos hostí část programu cestovatelského festivalu Neznámá země. O Rusku a Číně tu budou 24. dubna besedovat novináři Petr Vavrouška a Miroslav Karas, sinolog Ondřej Kučera a investor Pavel Ryba. Návštěvníkům se otevře i zahrada u vily, zavítat do ní budou moct v neděli 21. dubna.

Zlínský festival věnovaný cestování už po osmadvacáté nabídne atraktivní program a jedinečné hosty. „Svým zaměřením zcela souzní s životní filozofií Miroslava Zikmunda, proto je jeho vila už třetím rokem partnerem festivalu,“ uvedla ředitelka nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupková.

Letos se ve vile odehraje beseda a panelová diskuse na téma „Rusko a Čína: Jak vnímat velké hráče multipolárního světa“, ve které se o své znalosti a zkušenosti podělí bývalí zpravodajové České televize a Českého rozhlasu v Rusku Miroslav Karas a Petr Vavrouška, sinolog z Univerzity Palackého v Olomouci Ondřej Kučera a podnikatel a investiční expert Pavel Ryba. Beseda se uskuteční ve středu 24. dubna v 18 hodin. Vstupenky lze předem zakoupit v Městském informačním a turistickém středisku Zlín v přízemí radnice za 350 Kč.

Kromě toho Zikmundova vila zpřístupní zájemcům svou zahradu. Dnem otevřené zahrady bude neděle 21. dubna. Mezi 10. a 18. hodinou zde mají příchozí možnost odpočinout si od každodenního shonu. „Lidé si mohou užít krásy zahrady, projít se v ní, posedět s knihou nebo si opéct přinesený špekáček u ohniště, které pan Zikmund osobně vybudoval,“ doplnila Dagmar Výlupková. Vstup do zahrady je zdarma.

 

Obě akce se konají díky podpoře Fondů EHP a Norska 2014-2021 v rámci projektu Zikmundova vila – brána do světa.

 

O Zikmundově vile

Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér Elmar Klos, syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil rodičům bydlení i po odchodu vládního rady do penze. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu vyhoštěni ze Zlína. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal v témž roce přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020, a to zlínskému podnikateli Čestmíru Vančurovi. Vančura ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který se v současnosti o dům stará. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevřel po téměř 90 letech privátního užívání široké veřejnosti.